Modificarea şi completarea unor reglementări contabile (OMF nr. 2649/2023)
Actele modificate |
Actul modificator | Sumar |
1. Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate
(M. Of. nr. 963 din 30 decembrie 2014; cu modif. și compl. ult.)
2. Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (M. Of. nr. 1020 și 1020 bis din 19 decembrie 2016; cu modif. și compl. ult.)
3. Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial (M. Of. nr. 984 din 12 decembrie 2017; cu modif. și compl. ult.)
|
Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 2649/2023 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile (M. Of. nr. 903 din 6 octombrie 2023)
|
Modifică și completează aceste acte normative. |
În M. Of. nr. 903 din data de 6 octombrie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 2649/2023 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile.
Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivelor acte normative.
Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate
Pct. 354 alin. (2)
Vechea reglementare
„(2) În această categorie se cuprind: angajamente (giruri, garanții, cauțiuni) acordate sau primite în relațiile cu terții; imobilizări corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie; debitori scoși din activ, urmăriți în continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosință; redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadență; bunuri proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie de către regii autonome, societăți/companii naționale, societăți; bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active; dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadență; certificate de emisii de gaze cu efect de seră primite, care nu au stabilită o valoare și, prin urmare, nu pot fi recunoscute în conturi bilanțiere, precum și alte valori.”
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, pct. 354 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:
„(2) În această categorie se cuprind: angajamente (giruri, garanții, cauțiuni) acordate sau primite în relațiile cu terții; imobilizări corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie; debitori scoși din activ, urmăriți în continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosință; redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadență; bunuri proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie de către entități; bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active; dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadență; certificate de emisii de gaze cu efect de seră primite, care nu au stabilită o valoare și, prin urmare, nu pot fi recunoscute în conturi bilanțiere, precum și alte valori.”
Funcțiunea contului 149
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, funcțiunea contului 149 se modifică și va avea următorul conținut:
„Cu ajutorul acestui cont se ține evidența pierderilor legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, inclusiv a pierderilor rezultate din reorganizări și care sunt determinate de anularea titlurilor deținute.
Contul 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» este un cont de activ.
În debitul contului 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» se înregistrează:
– diferența dintre valoarea de răscumpărare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate și prețul lor de vânzare (109);
– diferența dintre valoarea de răscumpărare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate și valoarea lor nominală (109);
– valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (109);
– valoarea acțiunilor deținute de societatea absorbită la societatea absorbantă, preluate de societatea absorbantă ca urmare a fuziunii prin absorbție și anulate de aceasta (109);
– cheltuieli legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, atunci când nu sunt îndeplinite condițiile pentru recunoașterea lor ca imobilizări necorporale (512, 531, 462);
– pierderea rezultată din fuziune, corespunzătoare activului net negativ al societății absorbite, preluat, conform legii, de societatea absorbantă (456);
– alte cheltuieli legate de răscumpărarea instrumentelor de capitaluri proprii (512, 531, 462).
În creditul contului 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» se înregistrează:
– pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve sau rezultatul reportat (106, 117);
– pierderile legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite, potrivit legii, din câștigurile legate de vânzarea acestora (141).
Soldul contului reprezintă pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.”
Funcțiunea conturilor 616, 617 și 618
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la cap. 16 „Funcțiunea conturilor” se introduce funcțiunea următoarelor conturi:
„Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca activ.
În debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408).
Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de management.
În debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408).
Contul 618 «Cheltuieli de consultanță»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de consultanță, aferente perioadei curente.
În debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanță» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de consultanță (401, 408).”
Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară
Funcțiunea conturilor 616, 617 și 618
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la cap. 11 „Funcțiunea conturilor” se introduce funcțiunea următoarelor conturi:
„Contul 616
Cu ajutorul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se ține evidența cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca activ.
Contul 617
Cu ajutorul contului 617 «Cheltuieli de management» se ține evidența cheltuielilor de management.
Contul 618
Cu ajutorul contului 618 «Cheltuieli de consultanță» se ține evidența cheltuielilor de consultanță.”
Funcțiunea contului 691
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la cap. 11 „Funcțiunea conturilor”, funcțiunea contului 691 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Contul 691
Cu ajutorul contului 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit curent» se ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit curent, determinat în conformitate cu legislația fiscală.
În cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 691 „«Cheltuieli cu impozitul pe profit curent» cheltuiala totală cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal.”
Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial
Pct. 46 alin. (7) și (8)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la pct. 46, după alin. (6) se introduc două noi alineate, alin. (7) și (8), cu următorul cuprins:
„(7) În înțelesul alin. (6), un activ este în mod normal pregătit pentru utilizarea sa prestabilită atunci când construcția fizică a activului este terminată, chiar dacă unele lucrări administrative de rutină pot continua încă. Dacă mai sunt de realizat doar modificări minore, cum ar fi decorarea interioară a unei clădiri conform specificațiilor cumpărătorului sau utilizatorului, atunci se consideră că a fost încheiată cea mai mare parte a activităților.
(8) Entitățile care au inclus în valoarea activelor cu ciclu lung de fabricație costuri ale îndatorării prezintă informații corespunzătoare în notele explicative la situațiile financiare.”
Pct. 46^1 și 46^2
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, după pct. 46 se introduc două noi puncte, pct. 46^1 și 46^2, cu următorul cuprins:
„46^1. _
(1) În înțelesul prezentelor reglementări, data începerii capitalizării costurilor îndatorării, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de producție, este data la care entitatea îndeplinește pentru prima dată toate condițiile de mai jos:
a) suportă cheltuielile pentru activul respectiv;
b) suportă costurile îndatorării; și
c) întreprinde activitățile necesare pentru pregătirea activului în vederea utilizării sale prestabilite.
(2) În înțelesul prezentelor reglementări, o entitate suportă cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricație doar atunci când acele cheltuieli au generat plăți în numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtătoare de dobândă.
(3) Activitățile necesare pregătirii activului pentru utilizarea sa prestabilită nu cuprind numai construirea fizică a activului. Ele includ lucrările tehnice și administrative anterioare începerii construcției fizice, cum ar fi activitățile asociate cu obținerea avizelor anterioare începerii construcției fizice. Totuși, asemenea activități exclud deținerea unui activ atunci când nu are loc nicio activitate care să modifice starea activului. De exemplu, costurile îndatorării suportate în cursul amenajării terenului sunt capitalizate în perioada în care se desfășoară activitățile legate de amenajare. În schimb, costurile îndatorării suportate în perioada în care un teren dobândit în scopul construirii de clădiri este deținut fără a fi supus unor activități asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.
46^2. _
(1) O entitate trebuie să întrerupă capitalizarea costurilor îndatorării pe parcursul perioadelor prelungite în care aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricație.
(2) O entitate poate suporta costuri ale îndatorării în timpul unei perioade prelungite în care ea întrerupe activitățile necesare pregătirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilită. Capitalizarea costurilor îndatorării nu se întrerupe pe parcursul perioadei în care entitatea execută lucrări tehnice și administrative semnificative sau atunci când o amânare temporară este o parte necesară a procesului de pregătire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilită.”
Funcțiunea conturilor 616, 617 și 618
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la cap. 10 „Funcțiunea conturilor” se introduce funcțiunea următoarelor conturi:
„Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca activ.
În debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408).
Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de management.
În debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408).
Contul 618 «Cheltuieli de consultanță»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de consultanță, aferente perioadei curente.
În debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanță» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de consultanță (401, 408).”