Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal

16 apr. 2019
Vizualizari: 1330
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

H.G. nr. 213/2019 pentru modificarea și completarea Titlului VII („Taxa pe valoarea adăugată’’) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016 (intrare în vigoare: 12 aprilie 2019; M. Of. nr. 282 din 12 aprilie 2019)

Prin această Hotărâre de Guvern se modifică Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal sub următoarele aspecte:

1. Cote de TVA

1.1. În cazul comercializării unui pachet de bunuri supuse atât cotei reduse de TVA, cât și cotei standard, dacă nu se poate stabili o operațiune principală, dar bunurile ce compun pachetul pot fi separate, se va aplica cota de TVA specifică fiecărui bun. În cazul în care bunurile nu pot fi separate, se va aplica cota standard de TVA, considerându-se că are loc o operațiune complexă unică.

1.2. În cazul în care, în cadrul pachetului de bunuri/servicii supuse atât cotei standard, cât și cotei reduse de TVA, se poate stabili o operațiune principală, cota de TVA ce se va aplica va fi cota de TVA aferentă operațiunii principale, chiar dacă prețul fiecărui element ce compune prețul total plătit poate fi identificat (conform Hotărârii CJUE în cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV).

2. Faptul generator și exigibilitatea – definiții

În cazul livrării mai multor bunuri/prestării mai multor servicii în cadrul aceluiași contract sau aceleași tranzacții, dacă există o operațiune principală și alte operațiuni accesorii, acestora din urmă le este aplicabil tratamentul fiscal al operațiunii principale referitoare, printre altele la locul livrării/prestării, cotele aplicabile sau scutirile (conform Hotărârii CJUE în cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV sau C-349/96 Card Protection Plan).

Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal was last modified: aprilie 16th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: