Modificarea Legilor Justiţiei, în dezbatere publică

2 oct. 2020
Vizualizari: 458

Vineri, în România, s-a stabilit un nou record negativ în privința numărului persoanelor infectate cu COVID-19.

„Autoritățile au raportat vineri 2.343 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19. Este a treia zi la rând în care bilanțul zilnic trece de 2.000 de cazuri și un nou record. Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 105.582 de pacienți au fost declarați vindecați. De la începutul pandemiei, 4.915 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în România”, relatează Știrile Transilvaniei.

Ministrul Nelu Tătaru susține că în toate spitalele sunt locuri libere pentru bolnavii de COVID-19.

„«Noi în acest moment avem 1054 de paturi de terapie pentru COVID», iar dintre acestea, «în toate spitalele» sunt locuri libere pentru pacienți cu coronavirus”, a declarat joi, la un post de televiziune, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, scrie România Liberă.

„Ministrul a susținut că aceste locuri libere sunt asigurate prin faptul că, prin decizia medicului curant, unii pacienți testați pozitiv rămân izolați acasă – deci nu mai e nevoie să fie internați în spital”, mai notează România Liberă.

Majorarea pensiilor revine în atenția presei, după o declarație a Președintelui Iohannis de la mijlocul acestei săptămâni. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că există discuții cu oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, care au avertizat România că poziția acestei instituții se va modifica dacă se măresc pensiile cu 40 la sută.

„Ni se vor tăia trei miliarde de euro din fonduri europene”, a avertizat președintele Klaus Iohannis, scrie România Liberă.

„Există nu doar avertismente, există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ trei miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate. De asemenea, agențiile de rating, cu siguranță, vor schimba ratingul de țară în mult mai rău, în condițiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur și simplu, nu există bani”, a susținut șeful statului, mai arată România Liberă.

„Dacă se blochează miliarde – fonduri europene, ratingul de țară va fi retrogradat și noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani”, a mai spus Președintele Iohannis, mai notează România Liberă.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, miercuri seară, în dezbatare publică modificările legilor Justiției, una dintre propuneri fiind desființarea Secției Speciale. Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a declarat, joi seară, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu a trimis în judecată, de la înființare, niciun procuror și niciun judecător pentru corupție, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă DNA ar fi avut în continuare această competență.

Am constatat că de la înființarea SIIJ, din 2018, noi trimițând acolo dosarele, n-a apărut niciun dosar de corupție cu magistrați, nici măcar din cele pe care noi le-am declinat către Secția Specială. Și acele dosare, dacă n-au fost clasate, vor reveni la DNA. De la înființarea Secției, niciun procuror și niciun judecător n-a fost trimis în judecată pentru corupție. Acest lucru nu se întâmpla când DNA avea această competență”, a declarat joi seară la Europa FM, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, scrie News.ro.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră că vina pentru regresul constatat de Comisia Europeană, în privința statului de drept în România, aparține, în primul rând, clasei politice majoritare.

„Primul Raport anual cu privire la statul de drept, publicat astăzi, 30.09.2020, de Comisia European confirmă toate îngrijorările formulate de subscrisele asociații profesionale ale magistraților, care au militat cu determinare pentru independența justiției în ultimii ani. Din nefericire pentru statul de drept în România, Comisia Europeană reține că măsurile controversate cu impact negativ asupra independenței sistemului judiciar continuă să fie în vigoare, dând exemplul Secției de investigare a infracțiunilor comise de judecători și procurori (SIIJ), normelor vizând răspunderea materială a magistraților, numirii procurorilor de rang înalt, sistemului de pensionare anticipată etc. Se constată că acest fapt crește incertitudinea privind funcționarea sistemului de justiție, în ansamblu, dar afectează și independența, statutul și cariera individuală a magistraților, în special prin efectul combinat al diverselor măsuri legislative, criticate în timp de toate entitățile internaționale relevante (Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni)”, au transmis asociațiile menționate, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Modificarea Legilor Justiției, în dezbatere publică was last modified: octombrie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: