Modificarea domiciliului fiscal

10 oct. 2017
Vizualizari: 3798

Ordinul președintelui ANAF nr. 2853/2017 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.845/2015 pentru aprobarea procedurilor de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare (intrare în vigoare: 3 octombrie 2017, M. Of. nr. 783/ 3 oct. 2017)

Acest ordin modifică OPANAF nr. 3845/2015 sub următoarele aspecte:

1. Procedura de modificare a domiciliului fiscal pentru persoanele fizice care dețin cod numeric personal.

1.1. Procedura se aplică contribuabililor persoane fizice care dețin cod numeric personal, atribuit potrivit legii speciale, și își stabilesc domiciliul fiscal la adresa unde locuiesc efectiv, dacă:

a) adresa unde locuiesc efectiv este diferită de domiciliu;
b) se solicită modificarea domiciliului fiscal (cu excepția cazului în care acesta este stabilit la domiciliul persoanei fizice).

1.2. Înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal se face prin depunerea formularul 050, însoțit de documente doveditoare.

2. Procedura de modificare a domiciliului fiscal pentru persoanele fizice care dețin cod numeric personal, în cazul în care domiciliul fiscal este stabilit la domiciliu.

2.1. Această procedură se aplică, , contribuabililor persoane fizice care dețin cod numeric personal, atribuit potrivit legii speciale, al căror domiciliu reprezintă și domiciliul fiscal și au înregistrat modificarea domiciliului în registrele în care sunt înregistrați (la serviciile de evidență a populației).

2.2. Înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal se face din oficiu între organele fiscale competente prin transferul dosarului fiscal. În cazul în care persoana fizică a depus formularul 050, procedura de transfer a dosarului se sistează și se soluționează cererea depusă de contribuabil.

3. Procedura de modificare a domiciliului fiscal al contribuabililor supuși înregistrării în registrul comerțului, în cazul în care domiciliul fiscal este stabilit la sediul social.

3.1. Această procedură se aplică în cazul contribuabililor persoane juridice care au obligația înregistrării în registrul comerțului și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sediul social reprezintă și domiciliul fiscal;
b) au solicitat înregistrarea mențiunilor privind modificarea sediului social în registrul comerțului.

3.2. În acest caz înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal se face din oficiu între organele fiscale competente prin transferul dosarului fiscal. În cazul în care contribuabilul a depus formularul 050, procedura de transfer a dosarului se sistează și se soluționează cererea depusă de contribuabil.

4. Procedura de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal în cazul contribuabililor supuși înregistrării în registrul comerțului.

4.1. Procedura standard se aplică atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice autorizate să desfășoare activități economice, întreprinderilor individuale și familiale, precum și altor entități care, potrivit legii, au obligația înregistrării în registrul comerțului și obligația înregistrării/modificării domiciliului fiscal dacă:

(i) se solicită înregistrarea domiciliului fiscal la locul unde se exercită gestiunea administrativă și conducerea efectivă a afacerilor sori la locul în care se află majoritatea activelor;
(ii) se solicită înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal, de către entitățile autorizate potrivit OUG nr. 44/2008 (PFA, II, IF);
(iii) se solicită modificarea domiciliului fiscal, cu excepția cazului în care acesta este stabilit la sediul social.

4.2. În toate aceste cazuri, Înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal se face prin depunerea formularul 050, însoțit de documente doveditoare.

Modificarea domiciliului fiscal was last modified: octombrie 10th, 2017 by Emilian Duca
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: