Modificare Codul muncii

21 aug. 2017
Vizualizari: 1253

 O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (intrare în vigoare: 7 august 2017), publicată în M. Of. nr. 644/7 august 2017.

Prin această ordonanță s-au modificat prevederile Codului muncii după cum urmează:

1. Se introduce noțiunea de „muncă nedeclarată” care poate consta în una dintre următoarele situații:
a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților, cel târziu în ziua anterioară începerii activității. În acest sens, se abrogă art. 9 alin. (1) din H.G. nr. 500/2011.
c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; și
d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

2. Se introduce obligația angajatorului:
a) de a încheia contractul individual de muncă în formă scrisă, anterior începerii activității salariatului
b) de a păstra o copie a contractului la locul de muncă pentru salariații care își desfășoară activitatea în acel loc. Nepăstrarea unei astfel de copii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 10.000 lei.
c) de a ține evidența orelor de muncă prestate zilnic, inclusiv ora de începere și de sfârșit a programului de lucru pentru fiecare salariat. Evidența orelor de muncă (pontajul) trebuie să fie pusă la dispoziția inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

3. Orice act adițional la contractul individual de muncă se încheie anterior producerii modificării care l-a generat.

4. Constituie contravenție primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă și se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată (în reglementarea anterioară primirea la muncă a mai mult de 5 angajați fără contract era infracțiune).

5. Se stabilesc noi contravenții:
a) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității – amendă 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
b) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
c) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

6. Pentru contravențiile de la pct. 4 și 5 de mai sus, se poate achita jumătate din amendă în 48 ore de la data încheierii/comunicării procesului-verbal, după caz.

7. În cazul constatării contravențiilor menționate la pct. 4 și 5 lit. a) și b), se poate aplica ca sancțiune complementară sistarea activității locului de muncă controlat, după consultarea prealabilă a confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Activitatea poate fi reluată numai după plata amenzii și demonstrarea faptului că s-au remediat deficiențele care au condus la sistarea activității (inclusiv plata impozitelor și contribuțiilor aferente veniturilor salariale cuvenite lucrătorului pentru perioada nedeclarată).

8. Constituie infracțiune primirea la muncă a unei persoane aflate în situație de ședere ilegală în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane – închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Modificare Codul muncii was last modified: august 21st, 2017 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: