Modificare Cod fiscal

29 iul. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 391

Legea nr. 155/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012 și privind modificarea și completarea altor acte normative (M. Of. nr. 665/ 27 iulie 2020)

Intrare în vigoare: 30 iulie 2020

Prin această lege se aduc modificări Codului fiscal cu privire la unele facilități acordate prosumatorilor.

Noțiune

Prosumatorii sunt definiți de Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie (art. 2 lit. x¹). Prosumator – clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nueste producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Aspecte fiscale

1. Impozit pe venit și contribuții sociale. Prosumatorii, persoane fizice, altele decât cele organizate conform O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale sunt scutiți de impozit pentru veniturile obținute din vânzarea energiei electrice la furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare, dacă centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le dețin au puterea electrică instalată de maxim 27kW pe loc de consum.

Aceste venituri nu sunt supuse CAS și nu se depune Declarația unică – cap. I pentru ele.

2. TVA. Prosumatorii nu sunt obligați la emiterea facturii pentru livrările de energie electrică către furnizorii de energie cu care au încheiate contracte dacă centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le dețin au puterea electrică instalată de maxim 27kW pe loc de consum.

Aceștia nu sunt obligați să țină evidențe pentru aceste livrări.

Modificare Cod fiscal was last modified: iulie 29th, 2020 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter