Modificare Cod fiscal

27 iul. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 544

Legea nr. 153/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități (M. Of. nr. 659/ 24 iulie 2020)

Intrare în vigoare: 27 iulie 2020

Prin această lege se modifică Codul fiscal cu privire la deductibilitatea cheltuielilor cu achiziția caselor de marcat electronice fiscale. Astfel:

1. Titlul II – Impozit pe profit

1.1. Cheltuielile reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale nu sunt deductibile la data punerii în funcțiune a acestora. Costul de achiziție va fi scăzut din impozitul pe profit pentru trimestrul în care aparatele de marcat au fost puse în funcțiune (dacă se datorează impozit pe profit trimestrial) sau din impozitul pe profit anual (dacă se aplică sistemul anual de declarare și plată pentru impozitul pe profit).

Sumele care nu au fost scăzute din impozitul pe profit se vor reporta pentru următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea sumelor se va face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

2. Titlul III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

2.1. Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale se scade din impozitul pe venitul microîntreprinderilor în trimestrul în care acestea au fost puse în funcțiune, în limita impozitului datorat pentru acel trimestru.

Sumele care nu au fost scăzute din impozit se vor reporta în următoarele 28 trimestre consecutive. Scăderea sumelor din impozitul pe venitul microîntreprinderilor se va face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului.

3. Titlul IV – Impozitul pe venit

3.1. Pentru veniturile din activități independente și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net va include și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, puse în funcțiune în anul respectiv.

3.2. Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale puse în funcțiune în anul pentru care se completează Declarația unică se deduce din impozitul anual datorat de contribuabil.

Notă

Prevederile de la pct. 1, 2 și 3 se vor aplica începând cu luna august 2020.

4. Alte prevederi (tranzitorii)

4.1. În cazul contribuabililor care datorează impozit pe profit, la momentul determinării impozitului pentru anul 2020, aceștia vor scădea costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, 2019 și 2020 (înainte de data de 27 iulie 2020), cu condiția ca la data achiziției contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit. Aceste sume sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar se scad din impozitul pe profit pentru anul 2020. Sumele care nu au fost scăzute din impozitul pe profit se vor reporta pentru următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea sumelor se va face la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

Aceste prevederi se aplică și de contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

4.2. În cazul plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, costul de achiziție al aparatelor de
marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, 2019 și 2020 (înainte de data de 27 iulie 2020) se va scădea din impozitul datorat pentru trimestrul IV 2020, cu condiția ca la data achiziției contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Aceste sume se vor adăuga la baza impozabilă pentru trimestrul IV 2020, dar se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru acest trimestru.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Sumele care nu au fost scăzute din impozit se vor reporta în următoarele 28 trimestre consecutive. Recuperarea sumelor se va face la fiecare termen de plată a impozitului.

4.3. Contribuabilii plătitori de impozit pe venit, la momentul calculării impozitului pentru anul 2020, vor adăuga la venitul net anual impozabil costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 și 2019. Aceste sume se scad din impozitul pe venit.

Sumele care nu au fost scăzute din impozitul pe venit se vor reporta pentru următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea sumelor se va face la fiecare termen de plată a impozitului.

5. Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități

5.1. Contribuabilii care datorează impozit specific și care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale vor scădea costul de achiziție al acestora din impozitul specific în anul în care au fost puse în funcțiune.

Sumele care nu se scad se vor reporta în următorii 7 ani consecutivi.

Modificare Cod fiscal was last modified: iulie 27th, 2020 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter