MMSS. Se reintroduce acordarea șomajului tehnic și se reglementează noi măsuri de protecție socială pe perioada stării de alertă

20 ian. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 103

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) informează că Guvernul României a reintrodus acordarea șomajului tehnic și a  reglementat noi măsuri de protecție socială, în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice din cauza epidemiei de SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă.

Astfel, noua Ordonanță de urgență a Guvernului prevede acordarea măsurilor de protecție socială până la 31 martie 2022, pentru angajați și angajatori, precum și pentru alte categorii profesionale.

În acest sens, pentru angajați se prevede acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă (CIM) din inițiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.

De asemenea, actul normativ instituie, în cazul angajatorilor, posibilitatea de decontare atât a indemnizației de șomaj tehnic, cât și a indemnizației pentru reducerea timpului de lucru (O.U.G. nr. 132/2020). Aceste măsuri pot fi acordate fie pentru salariați diferiți, în aceeași perioadă din lună, fie pentru același salariat, în perioade diferite din lună.

Totodată, pentru profesioniști se prevede acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut reglementat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Mai exact, vor beneficia de această măsură:

− Profesioniștii reglementați la art. 3 alin. (2) din Codul civil;

− Persoanele fizice care obțin venituri din drepturile de autor și drepturile conexe;

− Persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.

Mai multe detalii pot fi găsite accesând sursa informației.

 

Sursa informației

Vezi și MMSS anunță numărul biletelor de tratament balnear acordate în 2022, precum și modul de acordare, distribuire și decontare a acestora

MMSS. Se reintroduce acordarea șomajului tehnic și se reglementează noi măsuri de protecție socială pe perioada stării de alertă was last modified: ianuarie 20th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter