MMPS. Au fost modificate Normele metodologice de aplicare a Legii adopției

29 iul. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 161

Pe pagina oficială (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat că Guvernul României a aprobat, în data de 28 iulie 2021, printr-o hotărâre, modificarea adusă Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, modificare ce flexibilizează procedurile actuale și crește sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă.

Astfel, pornind de la modificările aduse procedurii de adopție prin Legea nr. 268/2020 și de la dificultățile identificate în practică în aplicarea acestei proceduri, actul normativ adoptat de Guvern asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toți adoptatorii/familiile adoptatoare, stabilind ca unic criteriu de ierarhizare vechimea atestatelor.

Totodată, noile norme introduc obligativitatea anunțării adoptatorului/familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost inițiată și stabilirea unui termen în acest sens.

De asemenea, luând în calcul prelungirea valabilității atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condițiilor care au stat la baza eliberării atestatului, verificare ce presupune realizarea cel puțin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare și a unei ședințe de consiliere psihologică cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

În același sens, normele de aplicare a Legii adopției introduc o soluție legislativă pentru copil în situația în care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodează cu adoptatorul (stabilindu-se că, în acest caz, se reia procedura de potrivire inițială) și, totodată, aceste noi prevederi elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopție, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul.

Pentru comunicatul integral, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MMPS. Precizări privind campania de informare a lucrătorilor sezonieri care aleg să muncească în străinătate

MMPS. Au fost modificate Normele metodologice de aplicare a Legii adopției was last modified: iulie 29th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter