MMJS. Proiect în dezbatere publică – Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului

10 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1429

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului (rep. M. Of. nr. 159 din 5 martie 2014; cu modif. ult.).

În expunerea de motive se prevede faptul că respectivul proiect propune o serie de modificări menite să asigure o delimitare mai clară a noțiunii de familie extinsă, în scopul facilitării desfășurării mai rapide a procedurilor menite să identifice cea mai bună măsură de protecție specială pentru copil dar și a indicării exprese a persoanelor care pot fi avute în vedere la momentul propunerii măsurii, prin precizarea faptului că membrii familiei extinse sau ai celei substitutive pot fi doar acele persoane cu care copilul sau familia acestuia au menținut relații personale și contacte directe. În practică au fost identificate multe situații în care se tergiversa luarea unei decizii cu privire la stabilirea obiectivului planului individualizat, datorită neidentificării tuturor rudelor copilului.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Astfel, se dorește evitarea întârzierilor nejustificate implicate de procesul căutării tuturor rudelor copilului separat temporar sau definitiv de familia sa, în condițiile în care practica a demonstrat că în numeroase cazuri acestea puteau fi persoane care nu cunoscuseră niciodată copilul sau nu menținuseră legătura cu părinții acestuia cu care aceștia se aflau într-o relație de rudenie.

Prin modificările propuse se introduce posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creșterea și îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul IV și a persoanelor care fac parte din rețeaua socială a copilului, față de care acesta a dezvoltat relații de atașament sau s-a bucurat de viața de familie.

De asemenea, se introduce obligația autorităților de la nivel local dar și a furnizorilor privați de servicii sociale de a reorganiza aceste servicii în acord cu prevederile prezentului proiect de lege, respectiv închiderea centrelor de plasament sau, după caz, reorganizarea serviciilor de tip rezidențial, până la data de 31 decembrie 2020.

Astfel, este introdusă obligația direcției generale de asistență socială și protecția copilului de a sprijini tinerii în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare în ultimele șase luni de ședere în sistemul de protecție specială. De asemenea, este introdusă obligativitatea monitorizării acestora de către serviciul public de asistență specială pe o perioadă de doi ani.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, prin proiectul de act normativ este propusă creșterea indemnizației acordate acestora la ieșirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară la valoarea a trei salarii minime brute.

Pentru a vedea respectivul proiect de lege, dar și expunerea de motive, vizitați site-ul oficial (www.mmuncii.ro).

MMJS. Proiect în dezbatere publică – Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului was last modified: ianuarie 10th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter