125 views
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul ocupării forței de muncă.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (06 iunie 2025 până la data de 15 iunie 2025).
Redăm, în cele ce urmează, principalele prevederi ale Proiectului de Hotărâre de Guvern:
ART. I – Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 5, literele d) și e) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 517 alin. (1) lit. c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 465 alin. (1) lit. a) din ordonanța de urgență;
e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 517 alin. (1) lit. f) şi k) şi art. 519 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;”
2. La articolul 15, alineatul (3), litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:
„f) persoanele care realizează venituri din indemnizaţia primită conform prevederilor legale, cu ocazia organizării alegerilor locale, alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, alegerilor prezidenţiale sau referendumurilor.”
2. La articolul 59, alineatul (3), după litera F se introduc două noi litere, litera G și H, cu următorul cuprins:
„G. pentru persoanele care sunt victime ale violenței domestice:
a) actul de identitate – copie;
b) actul în baza căruia au fost încadrate în muncă – copie;
c) declaraţie pe propria răspundere a persoanei că la data încadrării în muncă la angajator nu avea loc de muncă, precum și că este protejată prin ordin de protecție provizoriu sau, după caz, prin ordin de protecție emis potrivit dispozițiilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
H. pentru persoanele care sunt victime ale traficului de persoane:
a) actul de identitate – copie;
b) actul în baza căruia au fost încadrate în muncă – copie;
c) declaraţie pe propria răspundere a persoanei că la data încadrării în muncă la angajator nu avea loc de muncă, precum și că este victimă a traficului de persoane în sensul Legii nr. 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, cu modificările și completările ulterioare.”
4. La articolul 59, după alineatul (6), se introduc două noi alineate, alin. (61) și (62), cu următorul cuprins:
„(6^1) Informațiile privind existența ordinului de protecție provizoriu sau a ordinului de protecție și perioada măsurilor de protecție dispuse pentru a proteja victima violenței domestice se pun la dispoziția agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, la solicitarea acestora, de către structurile Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei sau de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
(6^2) Certificarea informației potrivit căreia o persoană este victimă a traficului de persoane se realizează de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București.”
5. La articolul 59^1, după alineatul (4), se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
„(5) Facilitatea prevăzută la art. 85 alin. (1) din lege se acordă angajatorilor şi în situaţia în care, în perioada acordării acestora sau în cea în care există obligaţia legală de menţinere a raporturilor de muncă, încetează măsurile de protecţie dispuse prin ordinul de protecție.”
(…)
Art. II – Hotărârea Guvernului nr. 377/2002 pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, modalităţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. La articolul 103, alineatul (1), după litera f) se introduc două noi litere, litera g) și h), cu următorul cuprins:
„g) angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată persoane care sunt victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție, înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;
h) angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată persoane care sunt victime ale traficului de persoane, înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;”
Art. III – Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 18 noiembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 33, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Convenţia prevăzută la alin. (1) se încheie de către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 95 alin. (11) – (13) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”
2. La articolul 35, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
„(1^1) Prin excepție de la dispozițiile alin. (1), pentru perioada cuprinsă între data expirării perioadei de probă prevăzute în contractul de ucenicie și ultima zi a lunii în care a fost încheiată convenția prevăzută la art. 33 alin. (1), verificarea și acordarea sumei lunare prevăzute la art. 16 alin. (2) din lege se realizează pe baza documentelor prevăzute la alin. (1), care se întocmesc pentru fiecare lună din această perioadă și se depun până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii în care a fost încheiată convenția.”
(…)
4. La punctul 1, litera c) din Convenția prevazută în anexa nr. 5 la norme, textul din partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) să depună la agenţie, pentru verificarea şi acordarea sumei cuvenite lunar, potrivit art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicată, cu modificările ulterioare, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, respectiv după caz, până la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii în care s-a incheiat prezenta convenție, următoarele documente:”
Art. IV – Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 473/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 449 din 19 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 33, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Convenţia prevăzută la alin. (1) se încheie de către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 95 alin. (11) – (13) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”
2. La articolul 35, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
„(1^1) Prin excepție de la dispozițiile alin. (1), pentru perioada cuprinsă între data încheierii contractului de stagiu și ultima zi a lunii în care a fost încheiată convenția prevăzută la art. 33 alin. (1), verificarea și acordarea sumei lunare prevăzute la art. 28 alin. (1) din lege se realizează pe baza documentelor prevăzute la alin. (1), care se întocmesc pentru fiecare lună din această perioadă și se depun până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii în care a fost încheiată convenția.”
(…)
4. La punctul 2 din Convenția prevazută în anexa nr. 1 la norme, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) să depună, pentru verificarea şi acordarea sumei cuvenite potrivit art. 1 din Legea nr. 72/2007, cu modificările ulterioare, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, respectiv după caz, până la data de 25 a lunii urmatoare lunii în care a fost încheiată prezenta convenție, tabelul prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 726/2007, cu modificările şi completările ulterioare, însoţit de copii de pe pontaj şi statul de plată;”.