MM. Proiect în dezbatere publică: Proiect de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

4 dec. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 481

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform site-ului oficial (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii a publicat un proiect în dezbatere publică pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care va crește începând cu 1 ianuarie. Până pe 12 decembrie 2019, cei care doresc să își facă punctul de vedere auzit în legătură cu acest proiect, își pot trimite opiniile pe adresa [email protected]

În mometul de față, pentru a se stabili salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată un rol important îl joacă factorii de ordin economic, cerințele dezvoltării economiei, interesul acordat și productivitatea, care încearcă să mențină la un nivel cât mai înalt de folosire forța de muncă. Tot în acest sens, se reduce numărul persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pe 2019 a fost stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 de ore. Altfel spus, tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar prezentul proiect își propune ca din anul 2020 tariful orar să fie de 13,327 lei/oră pentru un program complet de același număr de ore.

Potrivit proiectului de hotărâre, art. 1 alin. (1) prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar.

De asemenea, prin excepție de la prevederile alineatului de mai sus, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.

Se estimează, potrivit Notei de fundamentare, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creșterii puterii de cumpărare a salariaților și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați.

Redăm, mai jos, câteva efecte pe care majorarea salariului brut le aduce:

– majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate;

– majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12;

– modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale;

– modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim.

 

Pentru a accesa proiectul de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, apăsați, vă rugăm, aici.

Nota de fundamentare și anunțul pot fi consultate urmând sursa informației.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Sursa informației

 

 

 

 

MM. Proiect în dezbatere publică: Proiect de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată was last modified: decembrie 4th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter