Mitingul diasporei

10 aug. 2018
Vizualizari: 1172

Este 10 august și în Capitală are loc mitingul diasporei.

La ora 12.00, News.ro relata că în Piața Victoriei erau doar 200 de protestatari.

Peste 200 de persoane se află deja în Piața Victoriei, la această oră, pentru mitingul diasporei, programat să înceapă la ora 17.00, primele mașini cu protestatari sosind încă din timpul nopții. Oamenii, veniți din străinătate, dar și din alte județe, scandează «Demisia» și «Penalii». La această oră, câteva zeci de români veniți din străinătate s-au strâns și în fața Teatrului Național, urmând să plece în marș către Piața Victoriei”, scrie News.ro.

Manifestanții flutură steaguri tricolore și ale UE și scandează lozinci împotriva Guvernului și a PSD: «Jos PSD!», «Hoții!», «Demisia!», «Anticipate!», «DNA să vină să vă ia!», «Fără penali!». Pe pancartele afișate și tricourile purtate de protestatari, se pot citi diverse mesaje: «Mi-ați confiscat drepturile», «Cetățenii au dreptul și obligația să apere România», «Nu cedăm», «Nu: România coruptă; parlamentari corupți», «Tudorel Toader – ministrul anihilării justiției»”, mai notează Agerpres.

Moartea fostului judecător Stan Mustață a determinat deschiderea mai multor anchete.

„«În data de 8 august 2018, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul București – Jilava, care se afla internată într-o rețea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunțarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate și urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidența unității penitenciare cu afecțiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administrației locului de deținere a fost demarată o anchetă internă», anunță ANP”, notează News.ro.

„Tudorel Toader a solicitat anchete în penitenciarele Rahova, Jilava și Giurgiu, după moartea fostului judecător Stan Mustață, a confirmat ministrul justiției, pentru Mediafax, subliniind totodată că cercetările cerute sunt diferite de cele demarate de ANP”, scrie azi Cotidianul.

Și Avocatul Poporului s-a sesizat în acest caz.

Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu și face anchete la penitenciarele Rahova, Giurgiu și Jilava, în legătură cu cazul fostului judecător Stan Mustață, aflat în detenție pentru luare de mită, care a murit în urma unui infarct miocardic”, scrie News.ro.

Presa germană scrie despre romii din România, stabiliți în Germania, care încasează în mod fraudulos alocații pentru copii de la statul german. Cotidianul Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocațiile pentru copii, comise de către grupări infracționale din Europa de Est, îi costă pe contribuabilii germani peste 100 de milioane de euro anual.

„Numărul străinilor care încasează alocații pentru copii din partea guvernului german a crescut cu 10,4% în 2018, conform datelor publicate joi de Ministerul de Finanțe. Astfel, în iunie 2018 au primit alocații 269.336 de copii care locuiesc în afara Germaniei, în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European. Unele autorități locale au reacționat în urma acestor date statistice și au atras atenția că cetățeni din state est-europene mai sărace ale UE, între care România, sunt atrași în Germania de promisiunea unei prosperități pe care nu o pot avea acasă”, scrie News.ro.

News.ro, citând DPA, redă și declarația primarului din Duisburg, Soeren Link, care susține că: „Guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme și trebuie să reacționeze în sfârșit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa. Avem, în prezent, în jur de 19.000 de persoane din România și din Bulgaria care locuiesc la Duisburg, majoritatea membri ai minorităților romă și sinti. În urmă cu șase ani, în 2012, aveam numai 6.000”.

În replică la avertismentele primarilor din Germania, care au semnalat fraudele cu alocații, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a reacționat, spunând că România susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene, iar aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetățenii europeni și, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecția împotriva nerespectării legislației aplicabile”, mai arată News.ro.

„«Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat Bancpost cu 150.000 de lei și a decis că banca trebuie să restituie clienților dobânzile și penalitățile calculate și reținute timp de aproape zece ani, în perioada iulie 2008 – martie 2018, pentru întregul portofoliu de credite cesionat către EFG New Europe Funding II B.V», informează Autoritatea, printr-un comunicat remis joi Agerpres”.

„«Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituție de credit autorizată, dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionării, 11 iulie 2008 – 27 martie 2018. Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României», se mai arată în comunicatul ANPC”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Mitingul diasporei was last modified: august 10th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: