Miting, fără organizator

8 aug. 2018
Vizualizari: 854

Deschidem Revista din această seară cu o știre de primă pagină: mitingul diasporei din 10 august rămână fără organizator.

Președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, spune că nu își mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora din 10 august, în Piața Victoriei, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare și că va fi și el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator”, scrie News.ro.

Primăria Capitalei a reacționat la anunțul FRP.

„Reprezentanții Primăriei Capitalei au transmis marți seară jurnaliștilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autoritățile cu competențe în domeniu. Documentul a fost trimis și organizatorului protestului, Federația Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat și conține detalii despre organizarea evenimentului”, mai notează News.ro.

Reacția Administrației Prezidențiale după rectificarea bugetară a fost urmată, marți seară, de o declarație a ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, care a afirmat că „se exgaerează la cel mai înalt nivel”, ministrul susținând că, în cazul Președinției s-a procedat, la rectificare, ca în cazul oricărui alt minister sau instituție publică.

Ministrul Finanțelor Publice a spus că execuția pe întregul buget, în ceea ce privește Administrația Prezidențială, arată că doar aproximativ 38% din sumele alocate au fost cheltuite. […] Acesta a spus că, în cazul Administrației Prezidențiale, execuția bugetară pe primele șapte luni ale anului în curs, la capitolul de bunuri și servicii, este de 35%, la cheltuieli de capital s-au cheltuit 9%, iar salariile celor din Administrația Prezidențială au crescut pe baza unei măsuri adoptate de Guvern”, notează News.ro.

Presa scrie astăzi și despre programul de înzestrare al armatei.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat marți că, în luna septembrie, urmează să fie făcută plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare, tip Patriot, în valoare de 2.486 de miliarde de lei”, notează Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că a discutat cu procurorul general și cu șefii DNA și DIICOT despre finalizarea proiectului de lege privind Parchetul European.

„Am mai discutat despre faptul că trebuie să dăm forma finală proiectului de lege privind Parchetul European/procurorul european. Știți foarte bine că România a votat în Consiliul JAI – Justiție și Afaceri Interne, în sensul […] cooperării consolidate pentru această instituție numită Parchetul European. Și România, și fiecare stat membru care cooperează, trebuie să desemneze procurorul european – cel care vine de la fiecare țară membră. Prin urmare, trebuie să finalizăm și am convenit, împreună, să contribuim la finalizarea proiectului de lege pentru operaționalizarea Parchetului European, astfel încât, într-un timp scurt, să-l punem în transparență decizională, într-un timp scurt să-l trecem prin Guvern, să-l trimitem la Parlament cu solicitarea aprobării într-o procedură de urgență”, a afirmat ministrul Toader, scrie Agerpres.

Despre o posibilă desemnare a fostului procuror-șef DNA în funcția de procuror european, ministrul justiției a mai spus: „Eu nu știu dacă trebuie să vorbiți la timpul trecut pentru doamna Kovesi că-și dorea (funcția de procuror european – n.r.) și eu nu știu, dacă știți dumneavoastră că nu-și mai dorește… Ce trebuie? Urmăm aceeași procedură de selecție și desemnare a procurorului european. De principiu, știți, când am vorbit despre interviul precedent spuneam că nu pot recompensa pe cineva pentru greșelile pe care le-a făcut, cu speranța că, pe viitor, nu le va mai repeta. Am vorbit despre procurorul european, până la final de an trebuie să desemnăm procurorul din partea României”, notează News.ro.

Ministrul Tudorel Toader a mai precizat că, în cadrul întâlnirii cu șefii parchetelor, s-a discutat și despre desemnarea a încă unui judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

„Am mai vorbit, și zilele următoare – mâine, poimâine -, voi pune anunțul oficial, știți că Tribunalul Uniunii Europene intră în cea de-a doua etapă de reformare. Știți că un număr de 9 state membre ale Uniunii Europene au capacitatea și dreptul legal de a desemna încă un judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Noi avem, în momentul acesta, un judecător la Tribunalul Uniunii și un judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Prin urmare, mai desemnăm încă un judecător, cu un mandat de 3 ani, să intre în mecanismul rotativ de șase și va trebui să desemnăm, așadar, al doilea judecător la Tribunalul Uniunii Europene”, a afirmat ministrul justiției, notează Agerpres.

Și pentru că suntem într-o lună a vacanțelor, reluam, în finalul Revistei, o știre Bloomberg, citată de către Digi 24: Lira turcească s-a prăbușit luni, la un minim record față de dolar, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre SUA și Turcia, în ciuda încercărilor Băncii Centrale de a ține moneda pe linia de plutire. Lira a scăzut cu 6,3% luni, dar a recuperat marți 1,1%, după ce oficialii turci au anunțat că vor avea o întrevedere cu oficialii americani”.

Seară frumoasă!

Miting, fără organizator was last modified: august 8th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: