Ultima misiune de evaluare a delegației Comisiei Europene în România pe anul 2016

21 nov. 2016
Vizualizari: 631
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 21 noiembrie 2016: Ultima misiune de evaluare a delegației Comisiei Europene în România pe anul 2016

Potrivit comunicatului dat publicității pe site-ul Ministerului Justiție (MJ), în perioada 15-17 noiembrie, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), o delegație a Comisiei Europene a efectuat o misiune de evaluare în România.

Experții MCV au avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public, Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate.

În cadrul întâlnirilor, aspectele abordate au vizat progresele înregistrate în domeniile care intră în aria MCV, precum: implementarea Strategiei pentru Dezvoltarea Sistemului Judiciar, punerea în aplicare a codurilor, modificarea legilor justiției, stadiul operaționalizării Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Strategia Națională Anticorupție, corupția la nivel înalt, precum și achizițiile publice.

Totodată, experții au discutat cu reprezentanții MJ despre resursele existente (resurse umane, infrastructură și IT), cooperarea cu alte instituții-cheie și sustenabilitatea rezultatelor.

Respectiva misiune este ultima din acest an și a avut ca scop buna documentare în vederea elaborării următorului raport care va fi publicat la începutul anului 2017.


16 noiembrie 2016: Misiunea de evaluare a experților Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare

Marți, 15 noiembrie 2016, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)a avut loc întâlnirea reprezentanților CSM și Institutului Național al Magistraturii (INM) cu experții Comisiei Europene, aflați în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

CSM a fost reprezentat de domnul judecător Mircea Aron, președinte, doamna procuror Luminița Palade, vicepreședinte, domnul judecător Alexandru Șerban, membru ales, personal cu funcții de conducere și consilieri din cadrul direcțiilor de specialitate ale Consiliului.

INM a fost reprezentat de directorul adjunct, domnul procuror Nelu Ciobanu.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea de ansamblu a progreselor înregistrate în reformarea sistemului  judiciar român de la momentul adoptării pachetului de legi ale justiției, înființarea CSM ca instituție independentă structural și funcțional, instituirea mecanismului de cooperare și verificare odată cu aderarea României la Uniunea Europeană și până în prezent.

Sancțiunile disciplinare, prevenirea corupției și integritatea la nivelul sistemului judiciar, formarea inițială și continuă a magistraților, propuneri de modificare a legilor justiției, modalitățile de recrutare a inspectorilor judiciari și implementarea hotărârilor judecătorești la nivelul administrației publice au constituit, de asemenea, teme de dezbatere în cadrul întâlnirii.

A fost prezentat experților programul statistic Ecris-Statis, implementat la nivel național ca instrument de evaluare și management care să contribuie la monitorizarea și îmbunătățirea calității actului de justiție.

Experții Comisiei Europene au manifestat un interes deosebit asupra gradului de asumare a independenței de către magistrați, reprezentanții Consiliului reafirmând deplina independență a judecătorilor și procurorilor din România, reflectată și în lupta anticorupție, în beneficiul cetățenilorși a societății.

Concluzia întâlnirii a fost aceea că, de-a lungul existenței sale, CSM a dobândit capacitatea de abordare sistemică a problemelor din justiție, prin întreaga sa activitate urmărind susținerea unor măsuri esențiale care să eficientizeze actul de justiție înscopul alinierii la standardele europene.

Sursa informației

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ultima misiune de evaluare a delegației Comisiei Europene în România pe anul 2016 was last modified: noiembrie 21st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: