MIPE. Proiect: H.G. privind aprobarea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți

3 aug. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 132

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (mfe.gov.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți finanțate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.

Astfel, potrivit propunerii, sprijinul financiar, constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou-născut, va fi susținut din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) și va putea acoperi achiziția de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.

Tichetele se vor acorda în primele 3 luni de la naștere mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, mamelor din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mamelor care se află în situație de risc, mamelor aflate temporar în situații critice de viață și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și mamelor care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 – Prezenta hotărâre stabilește unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin  măsura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, precum și cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul următoarelor operațiuni:

a) acordarea de sprijin pentru nou-născuți pe bază de tichete sociale pe suport electronic;

b) asistență tehnică.

(…)

Art. 3(1) Categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, în caz de precaritate material de bază constând în lipsa materialelor specifice îngrijirii noului-născut, acordate în cadrul POAD, și care au calitatea de destinatari finali sunt:

a) mamele care au născut începând cu anul 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) mamele care au născut începând cu anul 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv mamele minore;

c) mamele care au născut începând cu anul 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități);

d) mamele care au născut începând cu anul 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate. Exemplu: nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate justificată de către organizația parteneră.

e) mame care au născut începând cu anul 2021, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;

f) mamele minore, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului.

(…)

Art. 5(1) Valoarea nominală a unui tichet sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru destinatarii finali este de 2000 de lei. Valoarea tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți poate fi actualizată anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puțin 30 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor în funcție de rata inflației și în limita disponibilului financiar prevăzut în cadrul POAD. (…)

Propunerile și recomandările pot fi transmise până la data de 12 august 2021, la adresa de e-mail [email protected].

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Pentru detalii cu privire la Proiect și Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MIPE. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile („Măsura 3”)

MIPE. Proiect: H.G. privind aprobarea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți was last modified: august 3rd, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter