MIPE. Proiect: H.G. pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor de acordare a procentului de majorare salarială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (mfe.gov.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului (H.G.) pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor de acordare a procentului de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la proiectele de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: sorin.bolchis@mfe.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării (5 ianuarie 2023) pe site.
Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:
Art. 1 – Se aprobă Regulamentul-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor de acordare a procentului de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, denumit în continuare Regulament-cadru, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2 – (1) Procedurile de înființare a posturilor în afara organigramei aflate în curs de implementare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri rămân supuse legislației în vigoare de la data inițierii acestora.
(2) Prin procedură de înființare a posturilor în afara organigramei aflate în curs de implementare se înțelege orice procedură pentru care există un proiect aprobat prin contract/acord/ordin de finanțare de către autoritatea de management sau structura care gestionează programul/mecanismul din care este finanțat acesta, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 3 – În aplicarea prezentei hotărâri, prin act administrativ, ordonatorii principali de credite pot emite proceduri interne de aplicare a Regulamentului-cadru.
Art. 4 – La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 325/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 14 mai 2018.
Anexă – REGULAMENT – CADRU privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor de acordare a procentului de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență
Structură
CAPITOLUL I Condiții de înființare a posturilor în afara organigramei
CAPITOLUL II Criteriile de acordare a procentului de majorare salarială
Art. 4 – (1) Personalul nominalizat din cadrul instituției și/sau autorității publice, conform art. 16 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, pe perioada în care își desfășoară activitatea în aceste condiții, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar pentru activitățile proiectului și prevăzute corespunzător în fișa postului, după cum urmează:
1. până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
2. între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
3. între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
4. între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
5. peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.
În primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcție de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/șeful de proiect, se stabilește procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfășurată în luna anterioară ca membru al „echipei de proiect”, în înțelesul art. 16 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5 – Pentru personalul prevăzut la art. 4 care își desfășoară activitatea simultan în mai multe proiecte, numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară se cumulează, procentul de majorare salarială fiind stabilit la nivelul corespunzător numărului de ore cumulate.
Art. 6 – Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% în funcție de numărul de proiecte aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar, după cum urmează:
a) pentru 1 proiect se acordă o majorare de 15%;
b) pentru 2 proiecte se acordă o majorare de 20%;
c) pentru 3 sau mai multe proiecte se acordă o majorare de 25%.
Pentru informații suplimentare privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.