Ministrul Sănătăţii: „Starea de alertă va fi menținută cât timp e necesar”

23 iul. 2020
Vizualizari: 442

România a depășit ieri pragul de 1.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, într-o singură zi. Autoritățile au confirmat 1.030 de cazuri de COVID-19, în ziua în care au fost efectuate cele mai multe teste de la începutul crizei, aproape 25.000.  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, că s-a ajuns în această situație prin nerespectarea regulilor sau instigarea la nerespectarea lor.

„Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa și în toată lumea, nu avem cum să mai fim subiectivi. Alții sunt obiectivi cu noi și ați văzut că au niște reguli pe care ni le-au impus. Strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând niște reguli sau instigând să nu respectăm niște reguli. Sistemul medical gestionează în acest moment situația, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o Terapie Intensivă suprapopulată către o altă Terapie Intensivă. În zilele următoare, vom detașa personal în anumite spitale care sunt suport COVID și au o lipsă de personal. Rămâne, totuși, ca fiecare dintre noi să respectăm niște reguli, o conduită și să fim complianți la tot ce înseamnă episod pandemic, pentru a putea să ne gândim și la o perioadă în care putem să ne desfășurăm activitatea cvasi-normală”, a spus  ministrul Tătaru, notează Știrile Transilvaniei.

Ministrul Sănătății s-a referit și la focarele de infectare cu noul coronavirus din unitățile medicale, făcând apel la personalul medical să fie precaut.

„Avem în țară, în acest moment, multe focare care s-au constituit în unități medicale și trebuie să avem corpul medical valid. Cei care dau sănătate trebuie să fie valizi în acest moment. (…) Precauțiile, anchetele epidemiologice în desfășurare și acel serviciu care ar trebui să existe în fiecare spital și care trebuie să evalueze în fiecare zi ce se întâmplă, atât ca infecție asociată actului medical, cât și contextul pandemic în care ne desfășurăm activitatea”, a mai spus ministrul Tătaru, arată Știrile Transilvaniei.

„Ministrul sănătății a precizat că în acest moment nu se impune revenirea la starea de urgență. Acesta a avertizat că starea de alertă va fi menținută cât timp e necesar: «M-aș gândi cum facem ca toți dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă. Poate la un moment dat vom ajunge la supraaglomerarea ATI, dar și agenții economici și populația care au beneficiat de măsurile de relaxare ar trebui să respecte regulile»”, mai arată Libertatea.

Muntenegru, țara care, pe 2 iunie, proclamase sfârșitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său, a reintrodus starea de urgență în urma înmulțirii accentuate a cazurilor de coronavirus, relatează agenția EFE.

„Începând de miercuri intră astfel în vigoare noi restricții menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2, printre care se numără purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise și de asemenea în unele spații deschise în cazul adulților și copiilor cu vârste de peste șapte ani, cu excepția plajelor și parcurilor naturale. Vor fi limitate la maxim 40 de persoane reuniunile în spații deschise și la maxim 20 în spații închise, cu condiția menținerii distanței de cel puțin doi metri între participanți. Rămân în continuare valabile interdicțiile deja adoptate privind funcționarea cluburilor de noapte, organizarea nunților și a altor evenimente”, relatează Agerpres.

Revenim la București, acolo unde liderii partidelor se gândesc la amânarea alegerilor din acestă toamnă. Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, miercuri seară, că se impune amânarea alegerilor locale, întrucât riscul ca persoanele implicate în organizarea acestora să se infecteze cu noul coronavirus este foarte mare.

„Sunt 200.000 de oameni (implicați în organizare – n.r.). Noi, toți, ne ducem la acei oameni. Cam care-s șansele să nu ne infectăm, dacă are unul singur COVID? (…) Evident că s-ar impune amânarea alegerilor. (…) În momentul acesta am certitudinea că mă văd cu candidatul meu de la Baia Mare, după care mă văd cu cel de la Mangalia, după care fac o poză cu cel la Călărași, după care o poză cu cel de la Botoșani, domnule, dacă are unul? Ciolacu la fel se va vedea, Orban se va vedea la fel, Barna se va vedea la fel, gândiți-vă că avem 3.200 de primării, cu 3.200 de candidați, cu șapte partide sau câte pun. Avem de depus dosare. Și eu mă uit și zic: voi chiar vreți să ne îmbolnăvim toți?”, a declarat Victor Ponta, la TVR 1, scrie Agerpres.

„Ponta a precizat că a discutat acest subiect cu Marcel Ciolacu, dar și cu alți lideri de partide”, mai notează Libertatea.

Ministrul Justiției este interest de continuarea procesului de digitalizare a Justiției, având în vedere că un nou val al pandemiei ar putea să lovească Europa în această toamnă. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a primit miercuri pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, în cadrul întâlnirii fiind discutate mai multe teme, și anume: combaterea infracțiunilor financiare, a criminalității informatice, a traficului de persoane, dar și digitalizarea Justiției.

„Ministerul Justiției își continuă demersurile pentru a coagula un front mai larg interinstituțional intern și extern de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și de a capacita orice resurse instituționale și expertiză în acest domeniu. Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale. Sectorul companiilor private, inclusiv cele românești, deține o importantă expertiză în acest domeniu și trebuie avut în vedere într-un parteneriat public-privat pentru digitalizarea Ministerului Justiției, dar și a instituțiilor subordonate, a Ministerului Public, dar și a serviciului public judiciar. Soluțiile digitale trebuie să fie integrate, pentru ca instituțiile să poată comunica și coopera digital fără bariere și blocaje”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii cu ambasadorul American, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Ministrul Sănătății: „Starea de alertă va fi menținută cât timp e necesar” was last modified: iulie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: