[UPDATE: Memorandum privind situația amplasamentului Esplanada] Ministrul justiției și reprezentanții Băncii Mondiale – proiectul „Cartierul pentru Justiție”

6 aug. 2018
Vizualizari: 2027
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 6 august 2018: Memorandum privind situația amplasamentului Esplanada – Un pas semnificativ spre «Cartierul pentru Justiție»!

Potrivit celor publicate pe pagina sa de Facebook, ministrul justiției a făcut următoarele precizări:

„Guvernul României

2 iulie 2018

Un pas semnificativ spre «Cartierul pentru Justiție»!

Memorandum privind situația amplasamentului Esplanada în vederea dezvoltării unui program de reconversie funcțională.

Jumătate din suprafața întregului amplasament, localizată în vecinătatea Bibliotecii Naționale a României, va fi dedicată proiectului «Cartierul pentru Justiție».

Cealaltă jumătate a aceluiași amplasament, localizată în vecinătatea străzii Nerva Traian, va fi dedicată proiectelor inițiate de Primăria Municipiului București, pentru lucrări de construcție, reabilitare, modernizare și reconversie funcțională”.

Sursa informației


Update 1 august 2018: Întâlnirea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu doamna Tatiana Proskuryakova, manager de țară din partea Băncii Mondiale

Potrivit unui comunicat, în data de 31 iulie 2018, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, și secretarul de stat Sebastian Costea s-au întâlnit cu doamna Tatiana Proskuryakova, manager de țară din partea Băncii Mondiale.

Astfel, în cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte privind stadiul implementării proiectului RO 8695, „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și dezvoltarea programului de construire a celor 15 Centre Regionale de Arhivă, pentru care Banca Mondială a transmis acordul de principiu.

De asemenea au fost discutate progresele înregistrate în dezvoltarea proiectului „Cartierul pentru Justiție”, care se va realiza în parteneriat cu Banca Mondială, conform deciziei Guvernului României din data de 7 martie 2018. Conceput a fi un complex urbanistic, astfel că proiectul „Cartierul pentru Justiție” își propune să asigure sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar, iar schema funcțională a acestuia va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București, precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Sursa informației


Update 18 iunie 2018: Întâlnirea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu reprezentanții Băncii Mondiale

Potrivit unui comunicat, în data de 18 iunie 2018, a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu următorii reprezentanți ai Băncii Mondiale: Edward Olowo-Okere – director pentru Africa, Europa și Asia Centrală și Orientul Mijlociu & Africa de Nord; Suzy Yoon-Yildiz – reprezentant manager de țară; Roby Senderowitsch – manager practici pentru Guvernanță, Europa și Asia Centrală; Emmaline Burduja – specialist guvernanță; Carolina Rendon – expert specialist Sectorul Public (manager proiect „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”); Ismail Radwan – manager specialist Sectorul Public.

Totodată, din partea Ministerului Justiției au participat: Sebastian Costea – secretar de stat; Andrei Pană – specialist sistemul judiciar, Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe (DIPFIE); Adriana Gheorghiu – expert achiziții, DIPFIE; Mihaela Voinea – manager financiar, DIPFIE.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Principalele obiective ale întâlnirii au vizat prezentarea angajamentelor de guvernanță, aflate în curs de desfășurare, ale Băncii Mondiale în România, a principalelor provocări de guvernare ale Guvernului României cu referire la activitatea Ministerului Justiției, precum și a priorităților de reformă.

În acest context, au fost prezentate aspecte privitoare la stadiul implementării Proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și alte proiecte avute în vedere de către Ministerul Justiției conform Programului de Guvernare 2018-2020, ca de exemplu: Cartierul pentru Justiție și crearea Centrelor Regionale de Arhivă.

Ministrul justiției a apreciat în mod deosebit buna colaborare cu reprezentanții Băncii Mondiale în implementarea proiectelor derulate la nivelul Ministerului Justiției, precum și sprijinul constant acordat pentru realizarea obiectivelor propuse.

Sursa informației


Update 11 iunie 2018: Participarea ministrului justiției la inaugurarea lucrărilor de modernizare a clădirii Palatului de Justiție, Tribunalul Arad

Potrivit unui comunicat, în data de 8 iunie 2018, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și secretarul de stat, conf. univ. dr. Marieta Safta, au participat la inaugurarea lucrărilor de modernizare a clădirii Palatului de Justiție, Tribunalul Arad, constând în extinderea unor spații pentru birouri, dar și reabilitarea termică a clădirii.

În acest context, programul vizitei delegației Ministerului Justiției în județul Arad a cuprins următoarele:

1. întrevederea cu conducerea Prefecturii Județului Arad, respectiv cu doamna Florentina Horgea, prefect, și domnul Vasilică Damian;

Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat diferite aspecte privitoare la colaborarea autorităților locale cu Ministerul Justiției în vederea identificării celor mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor administrative ale sistemului judiciar.

2. întrevederea cu judecătorii și personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Arad;

În cadrul întâlnirii a fost prezentată activitatea instanței, realizările, precum și problemele întâmpinate, ministrul justiției expunând măsurile luate până în prezent, la nivelul Ministerului Justiției, în vederea eficientizării activității și rezolvării diferitelor aspecte punctuale menționate în cadrul discuțiilor. În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader a făcut referire la problematica arhivării și demersurile întreprinse până în acest moment, respectiv obținerea finanțării și identificarea spațiilor optime în vederea construirii centrelor regionale de arhivă, salarizarea, condițiile de pensionare, precum și proiectul de lege privind personalul auxiliar.

3. participarea la festivitatea de inaugurare a lucrărilor de modernizare a clădirii Palatului de Justiție, Tribunalul Arad;

Conducerea Ministerului Justiției a apreciat în mod deosebit eforturile depuse în vederea concretizării acestui demers și a asigurat conducerea Tribunalului Arad de deschidere și susținere în vederea implementării și altor măsuri necesare optimizării activității.

4. susținerea unei conferințe de presă, la sediul Tribunalului Arad, în cadrul căreia ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a prezentat contextul vizitei în județul Arad și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor privind diverse teme de interes, ca de exemplu: publicarea motivării Curții Constituționale în Monitorul Oficial privind existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul justiției și președintele României, generat de refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi.

Vezi și [UPDATE: A fost publicată motivarea deciziei] CCR: Conflict juridic de natură constituțională. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA

Astfel, activitățile din data de 8 iunie 2018 fac parte din planul de măsuri întreprinse de conducerea Ministerului Justiției în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă instituțiile vizate.

Sursa informației


Update 30 aprilie 2018: Întâlnirea ministrului justiției cu reprezentanții Băncii Mondiale

Potrivit unui comunicat, în data de 27 aprilie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu doamna Tatiana Proskuryakova, director de țară pentru România al Băncii Mondiale.

De asemenea, la întâlnire au participat următorii reprezentanți ai Ministerului Justiției: Sebastian Constantin Costea, consilier personal al ministrului justiției; Marian Cătălin Spiroiu, jurist în cadrul Direcției de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe și Andrei Adrian Pană, specialist sistemul judiciar în cadrul Direcției de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe.

Din partea Ministerului Finanțelor Publice au participat: Boni Cucu, director general în cadrul Direcției Generale de Relații Financiare Internaționale; Carmen Ghiță, șef serviciu în cadrul Serviciului Managementul Împrumuturilor Externe și Roxana Badea, expert superior în cadrul Direcției Generale Relații Financiare Internaționale.

Totodată, din partea Băncii Mondiale au participat: Suzy Yoon, Senior Operations Officer; Valerie Joy-Santos, coordonator echipă; Dean Cira, lider – specialist urbanism și Holly Burduja, analist operațiuni.

Întâlnirea a avut ca scop continuarea discuțiilor referitoare la pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiție”. Astfel, au fost avute în vedere următoarele aspecte: stadiul clarificării juridice a terenului și demersurile ce vor fi întreprinse ulterior, analizarea și identificarea principalelor roluri ale instituțiilor cu care se va colabora/interacționa pentru redactarea proiectului, precum și conceptualizarea unui calendar de acțiuni principale.

Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul „Cartierul pentru Justiție” își propune să asigure sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar, iar schema funcțională a acestuia va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București, precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Sursa informației


Update 25 aprilie 2018: Ministerul Justiției. Situația obiectivelor de investiții/lucrărilor de intervenții

Potrivit unui comunicat, Ministerul Justiției a dat publicității situația obiectivelor de investiții/lucrărilor de intervenții.

Astfel, la data de 24 aprilie 2018, situația cuprinzând: obiectivul de investiție, tipul lucrărilor, stadiul și data de finalizare, poate fi consultată accesând lista obiectivelor de investiții/lucrărilor de intervenții (informații publicate pe pagina oficială a Ministerului Justiției).

Totodată, lista prezentată cuprinde obiectivele și lucrările finanțate de la: bugetul de stat prin Compania Națională de Investiții S.A., Titlul XIII „Active nefinanciare”, precum și prin împrumuturi de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BIRD.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare lista obiectivelor de investiții/lucrărilor de intervențiiastfel cum a fost publicată de către Ministerul Justiției:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/04/lista_obiective_investitii.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 8 martie 2018: Ministerul Justiției. Aprobarea Memorandumului cu tema Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea sprijinirii proiectului „Cartierul pentru justiție”

Potrivit unui comunicat, în Ședința de Guvern din data de 7 martie 2018, a fost aprobat memorandumul cu tema Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea sprijinirii proiectului „Cartierul pentru justiție”.

Astfel, în Programul de Guvernare 2018-2020, Capitolul Justiție, categoria de măsuri Resurse materiale și investiții, la măsura nr. 17 este prevăzută realizarea Cartierului pentru Justiție din București, pentru a soluționa problema lipsei spațiilor necesare instanțelor și parchetelor din capitală, în cadrul unui amplu proiect de reabilitare urbană.

Totodată, schema funcțională a Cartierului pentru justiție va avea în vedere gruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată, precum și a parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc), precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Evaluarea finală a costului total al proiectului (inclusiv valoarea finală a împrumutului), activităților, componentelor, numărului final al instituțiilor beneficiare, a duratei proiectului, a planului de implementare și a altor aspecte conexe va putea fi realizată numai în urma misiunilor de analiză și evaluare care vor fi efectuate de reprezentanții/experții BIRD pe parcursul etapelor de pregătire și contractare.

În acest context, Ministerul Justiției va fi desemnat agenție de implementare a proiectului și va realiza acest proiect printr-o Unitate de Management a Proiectului.

Cartierul pentru justiție reprezintă un obiectiv major de investiții care va crea condițiile optime pentru desfășurarea activității instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.

Sursa informației


Update 16 februarie 2018: Participarea ministrului justiției la conferința cu tema „Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane” Tokyo, Japonia

Potrivit unui comunicat, în data de 13 februarie 2018, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și secretarul de stat, conf. univ. dr. Marieta Safta, au participat la lucrările conferinței cu tema: „Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”, organizată de Centrul de Instruire pentru Dezvoltare al Băncii Mondiale, din Tokyo, în colaborare cu Guvernul Japoniei și cu orașele Yokohama și Kawasachi, care se desfășoară în această săptămână la Tokyo, în Japonia.

În acest cadru, Ministerul Justiției a prezentat, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice și Primăria Municipiului București proiectul Cartierul pentru Justiție. Astfel, a fost abordată problematica infrastructurii sistemului judiciar și situația specială a capitalei din această perspectivă, conceptul Cartierului pentru Justiție, principalele provocări cu care se confruntă autoritățile implicate și schimbările urmărite prin realizarea proiectului.

Conferința a reprezentat o oportunitate deosebită pentru promovarea proiectului Cartierul pentru Justiție și identificarea soluțiilor în vederea realizării acestuia.

Sursa informației


Update 12 februarie 2018: Întrevederea dintre ministrul justiției și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România

Potrivit unui comunicat, în data de 9 februarie 2018, a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și a doamnei conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, cu E.S. domnul Kisaburo Ishii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, însoțit de domnul Tomotaka Yoshimura, Secretar I.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea juridică și academică, precum și la proiectul Cartierul de Justiție. Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul își propune să asigure sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar.

Întrevederea respectivă a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor bilaterale și manifestarea dorinței reciproce de a continua buna colaborare dintre cele două state.

Sursa informației


Ministrul justiției și reprezentanții Băncii Mondiale – proiectul „Cartierul pentru Justiție”

Potrivit unui comunicat, în data de 23 ianuarie 2018, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, a avut o întrevedere cu următorii reprezentanți ai Băncii Mondiale: Dean Cira, Lider – specialist urbanism, Suzy Yoon-Yildiz, Senior Operations Officer, Alexandra Călin, consultant și Emmaline Burduja, analist operațiuni.

La întâlnire, din partea Ministerului Justiției, au participat domnii: Ion Claudiu Teodorescu, secretar general, Sebastian Constantin Costea, consilier personal al ministrului justiției, Marian Cătălin Spiroiu, jurist și Andrei Adrian Pană, specialist sistemul judiciar.

Întâlnirea a avut ca scop discutarea aspectelor tehnice și a pașilor necesari pentru realizarea, în parteneriat, a proiectului „Cartierul pentru Justiție”.

Vezi și Discursul domnului Robert Cazanciuc în cadrul dezbaterii prilejuite de lansarea albumului „PALATE DE JUSTIȚIE DIN ROMÂNIA”

Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul își propune să asigure sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar, iar schema funcțională a Cartierului pentru Justiție va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București, precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Vezi și Discursul domnului Augustin Ioan în cadrul dezbaterii prilejuite de lansarea albumului „PALATE DE JUSTIȚIE DIN ROMÂNIA”

Totodată, în cadrul proiectului de reabilitare urbană, în funcție de spațiul disponibil, vor fi avute în vedere și alte obiective de interes public.

Sursa informației

[UPDATE: Memorandum privind situația amplasamentului Esplanada] Ministrul justiției și reprezentanții Băncii Mondiale – proiectul „Cartierul pentru Justiție” was last modified: august 6th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: