Ministrul Justiției: „Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența”

9 aug. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 261

Pe site-ul oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a publicat declarația de presă a ministrului Justiției, Stelian Ion, referitoare la demersurile Inspecției Judiciare în privința celor cinci judecători care și-au exprimat opiniile pe un forum intern al magistraților.

Redăm, în continuare, declarația de presă a ministrului Justiției:

„Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, L. N., consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților.

Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui N. este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România.

Judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența.

Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Inspecția Judiciară condusă de L. N. se poziționează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru «delict de opinie».

Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară.

În cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar. După cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative.”

Sursa informației

Vezi și Ministrul Justiției: „Soluția pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ și a legilor justiției este una simplă: respectarea angajamentelor asumate în programul de guvernare și în relația cu Uniunea Europeană”

Ministrul Justiției: „Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența” was last modified: august 9th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter