Ministrul Justiției. Întâlniri de lucru cu reprezentanți europeni

29 mart. 2017
Vizualizari: 778

Potrivit comunicatelor din data de 28 martie 2017, Ministerul Justiției a făcut câteva precizări în legătură cu participarea delegației Ministerului Justiției, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI)întâlnirea bilaterală a ministrului justiției, domnul Tudorel TOADER, cu Prim Vice-președintele Comisiei Europene, domnul Frans TIMMERMANS și întâlnirea bilaterală a ministrului justiției, domnul Tudorel TOADER, cu comisarul european pentru politică regională, doamna Corina CREȚU, evenimente ce au avut loc în data de 28 martie 2017 și la care au participat ministrul justiției, domnul Tudorel TOADER și secretarul de stat, doamna Marieta SAFTA.

Astfel, cu privire la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles, Ministerul justiției a precizat că în cadrul reuniunii, miniștrii justiției au avut un schimb de opinii cu privire la propunerea de Regulament vizând instituirea Parchetului European.

Domnul Tudorel TOADER a semnat scrisoarea prin care România, împreună cu alte 12 state membre au declanșat procedura de instituire a cooperării consolidate în conformitate cu art. 86 alin.(1) par.(3) din TFUE, declarând următoarele: „Avem convingerea că participarea României la această formă de cooperare consolidată va contribui la crearea unei instituții eficiente, capabile să acționeze în mod uniform la nivel european. Mai mult decât rațiunile practice care stau la baza instituirii sale, susținerea noastră față de acest proiect are în vedere și dimensiunea sa simbolică, faptul că această instituție ar reprezenta un punct de cotitură în consolidarea spațiului de libertate, securitate si justiție în UE”.

👍Vezi și Ministrul Justiției. Întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, Institutului Național de Expertize Criminalistice și Direcției Naționale de Probațiune

În contextul discuțiilor privind viitorul Uniunii Europene, această decizie ilustrează, și la nivelul faptelor, determinarea României de a fi parte la procesul decizional al UE.

S-au abordat, de asemenea, aspecte referitoare la reținerea datelor, justiția penală în spațiul cibernetic, luptătorii străini care se întorc în țările lor, spălarea banilor, recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și confiscare, contractele de furnizare de conținut digital și avertizorii de integritate.

În marja reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), delegația română a mai avut întâlniri cu delegațiile din Danemarca și Ungaria, prilej cu care au fost discutate aspecte ce țin de cooperarea judiciară și de agenda bilaterală.

Următoarea reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) va avea loc în perioada 8 – 9 iunie 2017, la Luxemburg.


În legătură cu întâlnirea bilaterală a ministrului justiției cu Frans TIMMERMANS, Prim Vice-Președintele Comisiei Europene, Ministerul Justiție arată că la întâlnire a participat și Secretarul General Adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), doamna Paraskevi MICHOU.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte relevante pentru evoluția dosarului MCV, ministrul român realizând o expunere a priorităților mandatului, în vederea aducerii la îndeplinire a agendei tehnice monitorizate în cadrul mecanismului.

👍Vezi și Raportul MCV privind România – 2017

Potrivit comunicatului, Ministerul Justiției va pregăti misiunile de evaluare pe care Comisia Europeană le va derula în România în cursul anului 2017, având ca prioritate asigurarea cooperării între instituții și realizarea obiectivelor și recomandărilor tehnice, astfel încât raportul ce va fi publicat la finalul anului 2017 să fie unul pozitiv.

Domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției, a reafirmat angajamentul ferm al guvernului român de a continua progresele deja înregistrare în domeniul sistemului judiciar și al activității de prevenire și combatere a corupției, care să atragă după sine finalizarea monitorizării.

Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener.

Cei doi demnitari au agreat continuarea bunei cooperării dintre Comisia Europeană și România în vederea atingerii obiectivelor de îndeplinire a recomandărilor și, ulterior, de finalizare cu succes a Mecanismului.

Un alt aspect abordat a fost cel referitor la îmbunătățirea condițiilor din penitenciarele românești, ministrul justiției subliniind necesitatea unor soluții complementare, aplicate în proporția adecvată, atât pe palierul legislativ, cât și pe cel al infrastructurii.

Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS a reiterat disponibilitatea Comisiei Europene de a oferi sprijin financiar pentru reabilitarea spațiilor de detenție.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Continuarea dialogului dintre cei doi demnitari se va concretiza în cadrul vizitei pe care Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS o va efectua în Romania în 20 aprilie 2017.


Referitor la întâlnirea bilaterală cu doamna Corina CREȚU, Comisarul european pentru politică regională, Ministerul Justiției a menționat că în cadrul întrevederii au fost abordate posibilitățile de concretizare a asistenței financiare a Uniunii Europene pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, rezultând necesitatea unei coordonări inter-instituționale pentru accesarea de fonduri prin proiecte destinate reabilitării infrastructurii de detenție.

Ministrul justiției, domnul Tudorel TOADER a subliniat faptul că soluțiile pentru problema condițiilor de detenție trebuie să fie complementare, reabilitarea spațiilor existente constituind doar una dintre acestea.

Sursa foto: Ministerul Justiție 

Ministrul Justiției. Întâlniri de lucru cu reprezentanți europeni was last modified: martie 29th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: