Ministrul justiţiei a declanşat procedura de revocare a procurorului general

25 oct. 2018
Vizualizari: 714

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seara că declanșează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Ministrul a anunțat revocarea ca rezultat a evaluării procurorului general. Raportul de evaluare are 63 de pagini, se structurează în cinci părți și a fost publicat pe pagina de internet a ministerului.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, declanșează revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituțional”, notează News.ro.

„Ministrul Tudorel Toader a afirmat miercuri, în declarația legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conținând însă o rezoluție de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis”, scrie Mediafax.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, îl acuză pe procurorul general că a încălcat legea când a semnat protocoalele cu serviciile de informații, creând astfel premisele unei «justiții paralele, incompatibile cu statul de drept»”, mai arată Mediafax.

Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a răspuns afirmațiilor ministrului Tudorel Toader în legătură cu propunerea de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general.

„La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul «foarte bine» la ultima evaluare profesională, absența vreunei sancționări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit Legii nr. 303/2004. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului”, explică Prună, menționând că avizul a fost dat cu unanimitate, scrie News.ro.

Președintele Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, susține că procurorul general Augustin Lazăr a fost numit în funcție „perfect legal” și că acesta îndeplinește condițiile prevăzute de procedură.

„«Procurorul general Augustin Lazăr a fost numit în funcție perfect legal și îndeplinind toate condițiile prevăzute de procedură», a scris Dacian Cioloș miercuri, pe Facebook”, scrie Agerpres.

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut, miercuri seară, declarații în legătură cu raportul ministrului Toader.

„«Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de numirea și eliberarea din funcție a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziții. Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PÎCCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România», a declarat Augustin Lazăr”, scrie Mediafax.

Procurorul general a declarat că demersul ministrului Toader, care contravine analizelor Inspecției Judiciare și CSM, este de natură să destabilizeze Ministerul Public.

„«Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns Ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției e esențială», a declarat Augustin Lazăr”, scrie Mediafax.

CCR s-a întrunit ieri pentru a dezbate sesizările USR în legătură cu modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaților.

„Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea prin care USR și PNL au atacat modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede că, dacă deputații nu respectă regulamentul și perturbă activitățile, pot fi sancționați cu suspendarea participării la lucrări, între 2 și 30 de zile lucrătoare. În schimb, judecătorii CCR au respins sesizarea USR care viza interdicția de a afișa bannere și pancarte în Plenul Parlamentului. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, inițiatorul acestor schimbări, a susținut că prevederile sunt preluate din Regulamentul Parlamentului European”, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie azi că la DNA încetează delegările unor procurori.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea delegării procurorilor Florentina Mirică și Carmen Simona Riciu în funcțiile de conducere deținute în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, mai anunță azi Agerpres.

Seară frumoasă!

Ministrul justiției a declanșat procedura de revocare a procurorului general was last modified: octombrie 25th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: