Ministrul Educaţiei a demisionat

28 sept. 2018
Vizualizari: 918

Deschidem Revista cu o demisie în cabinetul Dăncilă. Valentin Popa a demisionat joi din funcția de ministru al Educației.

Acesta a declarat, pentru Mediafax,  „a demisionat, deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților”.

„Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat joi, din Guvern, în urma unei discuții avute cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Demisia vine în contextul în care președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar formațiunea maghiară nu deschide «niciun subiect» până când Guvernul nu «rezolvă» problema ordonanței simple privind predarea limbii române”, scrie Mediafax.

După demisie ministrului Popa, a apărut și ordonanța.

„Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților, revenindu-se la forma anterioară a reglementării”, mai notează Mediafax.

La Bruxelles, adoptarea unei rezoluții în privința statului de drept în România a fost amânată. Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat ieri, pentru Mediafax, „Parlamentul European a amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea rezoluției privind statul de drept în România”.

Întrebată de Mediafax ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluții, europarlamentarul Norica Nicolai a răspuns: „Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conțină evaluarea asupra situației statului de drept și eventuale recomandări făcute României”.

La București, audierea procurorului Adina Florea, propunerea ministrului Justiției pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, a fost amânată de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru data de 8 octombrie.

„Amânarea a fost decisă cu 4 voturi «pentru» și 2 «împotrivă». Surse din CSM au precizat că cele două voturi împotrivă au fost cel al ministrului Justiției, Tudorel Toader, și al vicepreședintelui Consiliului, Codruț Olaru. Nicolae Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat joi, în ședință, amânarea audierii Adinei Florea pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecția Judiciară”, scrie Agerpres.

„«Pe data de 25 septembrie, am primit o adresă de la Cabinetul procurorului general, în care ni se aduce la cunoștință că a fost sesizată Inspecția Judiciară, în vederea efectuării verificărilor prealabile sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea nr. 303/2004, față de doamna procuror Florea Adina. Se spune în adresă că există suspiciune că doamna procuror a solicitat și a obținut, cu încălcarea dispozițiilor care reglementează materia documentelor clasificate, o copie de pe un document clasificat și l-a deținut în afara zonei de securitate. Pentru a nu exista nicio suspiciune și pentru a verifica care este stadiul cercetărilor la Inspecția Judiciară, vă propun emiterea unei adrese la Inspecția Judiciară pentru a ne transmite stadiul de soluționare a sesizării și implicit amânarea interviului», a precizat Nicolae Solomon”, membru CSM, notează Agerpres.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să urgenteze procedurile de selecție și numire a procurorilor în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

„Vreau să fac un apel la dumneavoastră (membrii CSM – n.r.) și la procurorul general și la Secția de procurori a CSM, ca să urgentați procedurile de selecție, de semnare, numire a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a posibilelor fapte comise de către magistrați. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Exprim speranța că nu se va ajunge în acest sens la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de 23 octombrie fără ca secția să fie operațională, sigur, cu prealabila selecție a procurorilor de execuție și a șefului de secție”, a spus ministrul Tudorel Toader, în cadrul Secției pentru procurori a CSM, scrie Agerpres.

„Pe 20 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Principala prevedere a legii este înființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General”, amintește Agerpres.

Guvernul dorește o schimbare a relațiilor cu firmele românești. Acest fapt a fost exprimat și de ministrul Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi seară că «statul român nu a fost un partener pentru mediul de afaceri», ba chiar mai mult, «a dus multe zone la faliment, la insolvență, la dispariția unor firme». Teodorovici spune că își dorește schimbarea acestei abordări, astfel încât să nu mai fie poprite conturi și executate silit firmele sau chiar primăriile «pentru cea mai mică întârziere»”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Ministrul Educației a demisionat was last modified: septembrie 28th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: