Ministrul Cseke Attila: „UDMR nu are niciun motiv să iasă de la guvernare”

26 apr. 2023
Vizualizari: 223

Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, aflat în vizită la București, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Schengen.

„Permiteți-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spațiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcționează. Dacă există controale pe care le efectuați dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale și între Germania și Austria. Asta înseamnă că și cetățenii austrieci care se duc în Germania sunt controlați. Franța face la fel cu Germania. Și aș putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcționează și interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcționeze cu frontiere externe funcționale. De aceea, suntem parteneri apropiați care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a spus ministrul Kraner, scrie Agerpres.

„Vă spun foarte deschis: din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obținem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a mai arătat Gerhard Kraner, notează Agerpres.

Ordonanța de urgență prin care urma să se introducă măsuri de reducere a cheltuielilor a fost amânată de Guvern și ar putea fi adoptată, cel mai devreme, undeva la mijlocul lunii mai.

„Consider că este absolut necesar și responsabil să comunicăm tuturor cetățenilor că prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificațiile necesare legate de domenii și anume bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate, fără a ne atinge de serviciile medicale, de educație și de veniturile salariaților. Asta doresc să fie cât se poate de clar înțeles de toată lumea”, a declarat Premierul Nicolae Ciucă, scrie România liberă.

Directorul Autorității Vamale Române, Dinu-Octavian Nicolescu, a fost reținut pentru trafic de influență de procurorii DNA pentru fapte comise în perioada în care ocupa funcția de director economic în cadrul Ministerului Mediului.

„În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu”
, informează Direcția Națională Anticorupție, scrie Agerpres.

„DNA precizează că presupusul «litigiu» pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost «rezolvat» până în prezent”, notează Agerpres.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, afirmă că „UDMR nu are niciun motiv să iasă de la guvernare”.

„UDMR nu are niciun motiv să iasă de la guvernare, deci punctul de vedere al UDMR este acela că noi dorim să continuăm împreună această coaliție. Nu s-a discutat punctual ceea ce apare pe surse sau «ne-surse». Cel mai important este ceea ce se discută la nivelul coaliției. Pe de altă parte, UDMR nu este parte, nu este semnatar al protocolului cu privire la această rotativă, respectiv cu schimbarea anumitor ministere. Protocolul a fost semnat de PSD și PNL, UDMR nu este parte”, a punctat, miercuri, Cseke Attila, scrie Gândul.

Unul dintre cei mai importanți lideri ai comunității românești din Ucraina, fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriș, cere autorităților române să se implice mai mult în apărarea intereselor populației de etnie română din regiunea Cernăuți.

„Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem și nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o prețuim mai mult decât voi acolo. Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm și să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoșilor noștri de ani de zile. Astăzi sunt 551 de ani de când suntem români. Și acum, în câțiva ani, distrugem totul. Ne doare foarte mult. Mulți din România nu înțeleg asta. E durere când îți pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe. Nu au cedat nicio literă din lege”, a afirmat Nandriș, scrie Agerpres.

„În comuna Mahala sunt două licee, unul cu 411 elevi și celălalt cu 320 de elevi, în care cursurile se predau în prezent exclusiv în limba română. Începând cu anul școlar viitor, predarea în ucraineană devine obligatorie din clasa a V-a. În primul an de gimnaziu, elevii trebuie să învețe minimum 20% din materii în ucraineană, procentul crescând până la 80% în ultimii doi ani de liceu”, mai scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

Ministrul Cseke Attila: „UDMR nu are niciun motiv să iasă de la guvernare” was last modified: aprilie 26th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: