Ministrul Andruşcă scapă de moţiune

10 oct. 2018
Vizualizari: 697

Deputații au respins azi moțiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Economiei, intitulată „Dănuț Andrușcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetența falimentează România!”.

„Moțiunea a fost respinsă cu 103 voturi «pentru», 146 «împotrivă» și 9 abțineri. Dezbaterile asupra moțiunii au avut loc luni, în plenul Camerei Deputaților, unde ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a susținut că textul moțiunii este copiat și «presărat cu șobolăneli». Răspunzând unor acuzații ale inițiatorilor moțiunii, Andrușcă a susținut că nu intră în atribuțiile sale de ministru al Economiei controlul inflației și nici deprecierea monedei naționale. Moțiunea a fost semnată de 65 de deputați PNL, iar dezbaterile asupra acesteia au avut loc luni, votul fiind programat miercuri”, relatează News.ro.

Tot astăzi, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae cu privire la interceptările suspecților din dosarele penale.

„«Opoziția a catalogat acest act normativ drept „un protocol între operatorii de date personale și inculpații sau suspecții în dosare de corupție». Potrivit actului normativ, operatorii sunt obligați să comunice persoanelor vizate, în termen de maximum 60 de zile, faptul că sunt interceptați, de către cine și în ce scop. Șerban Nicolae, inițiatorul acestui proiect legislativ, își justifică inițiativa prin obligativitatea transpunerii în legislația internă a Directivei europene privind GDPRdupă cum informează G4Media”, citată de Adevărul.

„Legea a fost adoptată cu 178 de voturi «pentru» (PSD, ALDE, UDMR, minorități), 84 de voturi «împotrivă» (PNL, USR) și 16 abțineri (PMP, neafiliați)”, mai scrie Adevărul.

Astăzi, ministrul justiției, Tudorel Toader, ar fi trebuit să participe, la ora 10.00, la o întâlnire cu procurorii-șefi din Ministerul Public. Ministrul a declinat participarea la întâlnirea programată, încă din luna august, deoarece participă la ședința de Guvern și va pleca la Comisia de la Veneția.

„«Pe data de 8 august 2018, la sediul MJ, se desfășura întrevederea cu procurorul general al PÎCCJ, procurorul-șef interimar al DNA și procurorul-șef al DIICOT. De comun acord, stabileam că, pe data de 10 octombrie 2018, să fie organizată întrevederea cu toți procurorii-șefi din Ministerul Public. La data respectivă nu se cunoștea faptul că, pe 10 octombrie, în calitate de ministru al Justiției, voi participa la ședința de Guvern, și nici faptul că mă voi deplasa la sediul Comisiei de la Veneția! Cu speranța participării la întrevederi similare, apreciind rolul Ministerului Public în arhitectura statului de drept, exprim convingerea unor dezbateri clarificatoare!», a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook”, arată Cotidianul.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marți apelurile formulate de Lituania și România împotriva condamnărilor pronunțate de instanța europeană în mai cu privire la participarea lor în programul închisorilor secrete CIA, relatează AFP”, mai scrie azi News.ro.

Liviu Dragnea a contestat la ÎCCJ, prin avocații săi, sechestrul pe avere dispus de DNA în dosarul Tel Drum. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au rămas în pronunțare în privința contestației liderului PSD.

„Întreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Or, zilele acestea am primit un răspuns oficial din partea OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea. Toată argumentația procurorilor e lipsită de realitate, din moment ce OLAF confirmă în scris că niciodată Dragnea nu a fost investigat și nu au fost identificate fraude în legătură cu activitatea dumnealui. Acesta este temeiul pentru care noi spunem că nicio măsură de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal. Răspunsul OLAF confirmă că întreaga anchetă a DNA e una bazată pe speculații. Cele două rapoarte OLAF au prezentat două rapoarte legate de lucrările de reabilitare la două drumuri județene din Teleorman. În acea investigație, subiect erau alte persoane, nu Dragnea”, a declarat Maria Vasii, avocatul liderului PSD, Liviu Drgnea, notează Mediafax.

„Procurorii au pus, în luna noiembrie anul trecut, sechestru de peste 127 de milioane de lei (peste 27 de milioane de euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătrați, două mașini și mai multe sume de bani aflate în conturile lui Liviu Dragnea sunt printre bunurile sechestrate, anchetatorii căutând și altele care i-ar aparține liderului PSD”, mai arată Mediafax.

Un alt lider politic, fostul premier Dacian Cioloș, aflat la Iași pentru a lua parte la dezbaterea inițiată de Platforma România100 și de către comunitățile locale RO100, nu pare a fi hotărât să se înscrie în cursa pentru prezidențialele din 2019.

„«Dacă aș ști, v-aș spune. Sunt gata să candidez. Nu mi-e teamă. O s-o fac numai dacă voi considera că această candidatură va ajuta la câștigarea alegerilor de către forțe politice care duc spre modernizarea țării, nu pentru a slăbi capacitatea Opoziției de a câștiga acest scrutin», a răspuns Dacian Cioloș”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Ministrul Andrușcă scapă de moțiune was last modified: octombrie 10th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: