Ministerul Transporturilor. Proiect: Ordin privind măsurile pentru sancţionarea personalului feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

6 sept. 2021
Vizualizari: 285

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (www.mt.gov.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind măsuri pentru sancționarea personalului feroviar cu responsabilități în siguranța circulației pentru nerespectarea unor reglementări specifice domeniului feroviar.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise până la data de 14 septembrie 2021, prin cel puțin una din următoarele modalități: poștă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin fax (la numărul de telefon 021-319.61.29), la adresa de e-mail consultare.publica@mt.ro și prin formularul E-consultare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

„Art. 1 – Nerespectarea prevederilor art. 2 și art. 3 din «Normele privind serviciul continuu maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul care conduce și/sau deservește locomotive în sistemul feroviar din România», aprobate prin Ordinului ministrului transporturilor nr. 256/2013, cu modificările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 8 aprilie 2013, se sancționează după cum urmează:

a) suspendarea permisului de mecanic de locomotivă pentru o perioadă de 6 luni, pentru depășirea serviciului maxim admis pe locomotivă cu 2 până la 6 ore; dacă această abatere este repetată într-o perioadă de un an de la expirarea suspendării precedente, permisul de mecanic de locomotivă se retrage pentru o perioadă de 12 luni;

b) suspendarea permisului de mecanic de locomotivă pentru o perioadă de 12 luni, pentru depășirea serviciului maxim admis pe locomotivă cu mai mult de 6 ore; dacă această abatere este repetată într-o perioadă de doi ani de la expirarea suspendării precedente, permisul de mecanic de locomotivă se retrage pentru o perioadă de 36 luni.

Art. 2 – Nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1) lit. d) din Instrucțiunile pentru activitatea personalului de locomotivă în transportul feroviar nr. 201, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 2299/2006, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 și 23 bis din 15 ianuarie 2007, se sancționează după cum urmează:

a) suspendarea permisului de mecanic de locomotivă pentru o perioadă de 12 luni;

b) suspendarea permisului de mecanic de locomotivă pentru o perioadă de 36 luni, dacă această abatere este repetată într-o perioadă de doi ani de la expirarea perioadei de suspendare prevăzută la lit. a).

Art. 3 – (1) Nerespectarea prevederilor art. 22, art. 31, art. 32 alin. (1) și (2), art. 126 alin. (2) și (3), art. 130 alin. (4), art. 134 alin. (1), art. 204 alin. (4) din «Regulamentul pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare nr. 005», aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 1816/2005, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1064 și 1064 bis din 28 noiembrie 2005, de către personalul care deservește instalațiile respective, se sancționează după cum urmează:

a) retragerea autorizației/autorizațiilor pentru manipularea instalației/instalațiilor și a autorizației pentru exercitarea funcției pentru o perioadă de 12 luni;

b) retragerea autorizației/autorizațiilor pentru manipularea instalației/instalațiilor și a autorizației pentru exercitarea funcției pentru o perioadă de 36 luni, dacă această abatere este repetată într-o perioadă de doi ani de la expirarea perioadei de retragere efectuată conform lit. a).

(2) Manipularea necorespunzătoare a instalațiilor de semnalizare, centralizare și interblocare, a instalațiilor de telecomunicații, a instalațiilor fixe de tracțiune electrică de către personalul care le deservește fără respectarea prevederilor «Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare nr. 005», aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 1.816/2005, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor menționate la alin. (1), atunci când acest fapt este identificat, în urma investigației efectuate în conformitate cu prevederile art. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranța feroviară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1002 din 12 decembrie 2019, aprobată prin Legea nr. 71/2020 drept cauză directă sau factor care a contribuit la producerea unui accident, accident grav sau incident, așa cum acestea sunt definite la art. 6 lit. a), b) și d) din «Regulamentul de investigare a accidentelor și a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România», aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 117/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 138 din 2 martie 2010 se sancționează astfel:

a) retragerea autorizației/autorizațiilor pentru manipularea instalației/instalațiilor și a autorizației pentru exercitarea funcției pentru o perioadă de 12 luni în cazul în care manipularea necorespunzătoare a instalației/instalațiilor a contribuit la producerea unui incident;

b) retragerea autorizației/autorizațiilor pentru manipularea instalației/instalațiilor și a autorizației pentru exercitarea funcției pentru o perioadă de 36 luni, în cazul în care manipularea necorespunzătoare a instalației/instalațiilor a contribuit la producerea unui accident sau accident grav, precum și în cazurile în care abaterea de la lit. a) este repetată într-o perioadă de doi ani de la expirarea retragerii efectuate conform lit. a).

(…)”

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vezi și Ministerul Transporturilor. Proiect: O.G. pentru modificarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră

Ministerul Transporturilor. Proiect: Ordin privind măsurile pentru sancționarea personalului feroviar cu responsabilități în siguranța circulației was last modified: septembrie 6th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.