Ministerul Transporturilor. Proiect: O.G. pentru modificarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră

19 aug. 2021
Vizualizari: 303

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (www.mt.gov.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise până la data de 30 august 2021, prin cel puțin una din următoarele modalități: poștă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin fax (la numărul de telefon 021-319.61.29), la adresa de e-mail consultare.publica@mt.ro și prin formularul E-consultare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. I. – Legea nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 608 din 23 august 2012, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 1, alineatul (2), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(a) autostrăzilor, drumurilor expres, precum și drumurilor aparținând rețelei rutiere transeuropene, astfel cum este definită în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului  privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr.661/2010/UE;”

2. La articolul 1, alineatele (6) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(6) Inspecția de siguranță rutieră periodică/Inspecția de siguranță rutieră specifică se efectuează pentru rețeaua rutieră prevăzută la alin. (5).

(7) Evaluarea de impact asupra siguranței rutiere și auditul de siguranță rutieră se realizează pentru proiectele de infrastructură rutieră care vizează drumurile prevăzute la alin. (5) lit. a)-f).”

3. La articolul 1, după alineatul (7), se introduc trei noi alineate, alineatele (8)-(10), cu următorul cuprins:

„(8) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. transmite autorității competente lista  autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor aparținând rețelei rutiere transeuropene, precum și a drumurilor de interes național prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) până la data de 17 octombrie 2021 și, ulterior, orice modificari aduse acesteia.

(9) Administratorii drumurilor de interes județean și ai străzilor de categoria I și a II-a prevăzute la alin. (2) lit. c) transmit autorității competente lista drumurilor din domeniul de aplicare al prezentei legi până la data de 17 octombrie 2021 și, ulterior, orice modificari aduse acesteia.

(10) Lista drumurilor prevzăută la alin. (8) și alin. (9) se aprobă prin Ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii notifică Comisiei Europene lista drumurilor până la data de 17 decembrie 2021 și, ulterior, orice modificari aduse acesteia.”

4. La articolul 3, literele e), i), j), o) și p) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„e) Evaluarea siguranței rețelei rutiere – metodă de identificare, analiză și clasificare a tronsoanelor din punct de vedere al riscului de accidente cu urmări grave pe baza următoarelor criterii:

1. în principal, o examinare vizuală, fie la fața locului, fie prin mijloace electronice, a caracteristicilor de proiectare ale drumului, denumită și siguranța încorporată;

2. metoda de identificare, analizare și clasificare a tronsoanelor infrastructurii rutiere care au fost în exploatare mai mult de 3 ani și pe care s-au înregistrat un număr mare de accidente soldate cu persoane decedate, proporțional cu fluxul de trafic;

i) inspecția de siguranță rutieră periodică – verificarea periodică a rețelei rutiere aflată în exploatare, care are ca scop identificarea eventualelor deficiențe din punct de vedere al siguranței rutiere și care pot fi remediate prin lucrări de întreținere.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

j) inspecțiile comune de siguranță rutieră – verificarea periodică a rețelei rutiere adiacentă tunelurilor rutiere care fac obiectul Directivei 2004/54/CE.

o) utilizatorii vulnerabili – participanții la trafic nemotorizați, îndeosebi bicicliști și pietoni, precum și utilizatorii de vehicule motorizate cu două roți.

p) inspecția de siguranță rutieră specifică – analiza bazată pe inspectarea la fața locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condițiile periculoase, deficiențele și problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.”

5. Literele f) și n) ale articolului 3 se abrogă.

6. La articolul 3, după litera p), se introduc două noi litere, literele q) și r), cu următorul cuprins:

„q) accident grav – accidentul de circulație rutieră soldat cu victime în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea gravă a uneia sau a mai multor persoane.

r) rating de siguranță – clasificarea componentelor rețelei rutiere existente, în categorii, în conformitate cu siguranța lor încorporată, măsurată în mod obiectiv.”

7. La articolul 5, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Inspecția de siguranță rutieră periodică se efectuează în regim de liberă practică de către auditorii de siguranța circulației desemnați de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., în condițiile prezentei legi.

(3) Modalitatea de desfășurare a activității de inspecție de siguranță rutieră periodică/ specifică și modul de întocmire a raportului de inspecție de siguranță rutieră periodică/ specifică se stabilesc și se aprobă prin Ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii.” (…)

Pentru mai multe detalii cu privire la ProiectNota de fundamentare, Tabelul comparativ și Tabelul de concordanță, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Transporturilor. Proiect: O.G. pentru completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Ministerul Transporturilor. Proiect: O.G. pentru modificarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră was last modified: august 19th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.