Ministerul Sănătății. Proiect în dezbatere publică: modificarea şi completarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei

21 feb. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1037
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.ms.ro), în data 20 februarie 2018, Ministerul Sănătății a dat în dezbatere publică Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 119/2014.

Alături de respectivul proiect a mai fost publicat și Referatul de probare.

Conform precizărilor din Referatul de aprobare, OMS nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației a ajuns în atenția autorităților publice centrale și locale la scurt timp după publicare.

Astfel, autoritatea publică centrală pentru mediu a propus o serie de modificări ținând cont de faptul că o parte din prevederile OMS nr. 119/2014 se referă la domenii reglementate sau aflate în atribuțiile Ministerului Mediului, precum deșeurile, emiterea avizelor/autorizațiilor de mediu, etc. și este necesară o bună corelare și concordanță cu legislația de mediu.

De asemenea, în anul 2016 a fost elaborat un proiect de hotărâre a guvernului privind piscinele și bazinele de înot, care nu a fost aprobată din cauza lipsei temeiului legal într-un act normativ de rang superior. Normele existente în OMS nr. 119/2014 au fost completate cu prevederile suplimentare din proiectul de hotărâre, astfel că a fost elaborat un capitol de sine stătător pentru apele recreaționale. În plus, în același an, a fost reglementat domeniul serviciilor funerare, cimitirelor, crematoriilor prin H.G. nr. 741/2016, care a abrogat capitolul VIII al OMS nr. 119/2014.

În același context, în cursul anului 2017, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale a solicitat o serie de modificări ale OMS nr. 119/2014 pentru a înlesni accesul micilor fermieri la finanțările din fonduri UE, fiind ridicată problema cu care se confruntă multe ferme situate în proximitatea localităților, ferme care la momentul înființării respectau toate reglementerile în vigoare, dar ulterior dezvoltarea imobiliară s-a extins peste teritoriul de protecție sanitară, reclamându-se apoi nerespectarea distanțelor.

În fine, direcțiile de sănătate publică județene, colegiile medicilor, societăți comerciale au sesizat o serie de dificultăți în implementare/aplicare. Propunerile au fost analizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății în concordanță cu legislația conexă existentă, fiind aduse modificări și completări OMS nr. 119/2014 astfel încât protejarea sănătății populației în mediul său de viață să rămână obiectivul central al respectivului ordin.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:[email protected], termenul-limită până la care se pot face propuneri fiind cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Sursa informației

Ministerul Sănătății. Proiect în dezbatere publică: modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației was last modified: februarie 21st, 2018 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter