[UPDATE: Alte precizări] Ministerul Public. Precizări ale procurorului general referitoare la ideea existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României

16 ian. 2019
Vizualizari: 634
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 16 ianuarie 2019: Precizări privind informațiile false lansate de unele instituții media referitoare la „soluționarea” de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unei cauze referitoare la domnul Klaus Werner Iohannis

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.mpublic.ro), în continuarea comunicatului de presă din data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să facă publice următoarele:

„Dosarul nr. 595/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, privind formularea unui denunț îndreptat împotriva domnului Klaus-Werner Iohannis, a fost repartizat unui procuror care l-a și soluționat la data de 20 noiembrie 2014.

Adresa de comunicare a soluției a fost semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în virtutea funcției de conducere și în exercitarea atribuțiilor de reprezentare a unității de parchet. În acea perioadă domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluția a fost comunicată petentului de către agentul poștal, prin înmânare personal și sub semnătură, existând în acest sens la dosar dovada de primire întocmită în data de 28 noiembrie 2014. În adresa de comunicare este indicată calea legală expres prevăzută în C. pr. pen. și termenul în care petentul ar fi avut posibilitatea să atace soluția în situația în care ar fi considerat-o nelegală.

Toate aceste precizări sunt necesare în contextul în care se urmărește, prin lansarea de informații false și afirmații calomnioase, acreditarea ideii că procurorul general Augustin Lazăr nu ar fi spus adevărul atunci când a afirmat că nu a soluționat niciun dosar privind pe domnul Klaus-Werner Iohannis. În realitate, soluția a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanță, iar ulterior soluția a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În mod voit intenționat și tendențios, unele instituții media încearcă să creeze confuzie între cele două etape/documente, urmărind dezinformarea opiniei publice, în condițiile în care, în data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare și relații publice a emis un comunicat de presă în care a prezentat toate aceste informații. În plus, concluziile Raportului Inspecției Judiciare nr. 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 evidențiază aceeași situație de fapt, precizând că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus-Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Din expunerea faptică și cronologică a dosarului menționat anterior, reiese cu claritate faptul că soluția a fost dată de un alt procuror și nu de domnul Augustin Lazăr, care – în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2014 – a semnat doar adresa de comunicare a soluției către reclamant, semnarea corespondenței de acest tip fiind atribuție de serviciu a conducătorului unității de parchet”.

Sursa informației


Ministerul Public. Precizări ale procurorului general referitoare la ideea existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.mpublic.ro), având în vedere informațiile false lansate de unele instituții mass-media, prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional între procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintele României, Biroul de informare și relații publice al Ministerului Public este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, respinge ferm afirmațiile false prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituții media, diligență minimală de natură profesională, reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul și de a informa corect opinia publică.

Raportul Inspecției Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluționare a cauzelor referitoare la domnul Klaus-Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat domnului Augustin Lazăr, în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unități de parchet. Prin Raportul Inspecției Judiciare s-a constatat că denunțurile penale nr. 595/P/2014 și nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluției către petentă, certificând legalitatea și temeinicia soluției.

Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării și ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum și în exercitarea atribuțiilor corespunzătoare funcției de conducere, de coordonare și verificare a activității procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozițiilor art. 77 lit. l) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel «repartizează procurorilor spre soluționare dosarele penale și celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător».

În ambele cazuri nu au existat situații de incompatibilitate a procurorilor, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale. De asemenea, în calitate de conducător al unității de parchet, domnul Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții.

Cu referire la afirmațiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise «în timpul alegerilor prezidențiale, pe șestache, în secret, fără să știe nimeni», concluziile Raportului Inspecției Judiciare nr. 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 rețin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus-Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituții media pornind de la un raport al Inspecției Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat”.

Sursa informației

[UPDATE: Alte precizări] Ministerul Public. Precizări ale procurorului general referitoare la ideea existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României was last modified: ianuarie 15th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: