Ministerul Public, PÎCCJ. Punerea în mișcare a acțiunii penale pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale și alte fapte cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, respectiv antisemit
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) informează despre dispunerea, de către procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală, în cursul zilei de 26 februarie 2025, a punerii în miscare a acțiunii penale față de o persoană fizică sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
– instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, infracțiune prevăzută de art. 47 Cod penal prin raportare la art. 32 Cod penal raportat la art. 397 alin. (2) Cod penal.
Forma acțiunilor împotriva ordinii constituționale prevăzută de art. 397 alin. (2) din Codul penal constă în întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea națională.
– comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 Cod penal;
– fals în declarații în formă continuată, prev. de art. 326 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere);
– inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002;
– promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. 31/2002;
– inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018.
Conform art. 309 din Codul de procedură penală, acțiunea penală se pune în mișcare de procuror în cursul cercetării penale, de îndată ce se constată că există probe din care rezultă motive întemeiate de a crede că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1) din același cod.
Totodată, PÎCCJ precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.