Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Proiect în dezbatere publică: Legea privind sistemul public de pensii

10 aug. 2018
Vizualizari: 1790

Potrivit site-ului oficial (www.mmuncii.ro), la data de 9 august 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a supus în dezbatere publică Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

De asemenea, au fost atașate respectivului proiect și anexele, dar și expunerea de motive.

Așa cum se prevede în respectivul proiect de lege, acesta ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2021, la acea dată, Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, urmând să se abroge.

Proiectul conține mai multe prevederi cu caracter de noutate, printre care și: stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reglementarea unui singur tip de pensie anticipată, introducerea ajutorului acordat soțului supraviețuitor, reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și au crescut cel puțin trei copii și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.

Așa cum este menționat și în expunerea de motive, prin acest proiect se propune ca din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechitățile dintre beneficiarii sistemului, respectiv atât între genuri, cât și pentru fiecare tip de gen, precum și dintre categorii de persoane care au desfășurat activitatea în aceleași condiții de muncă și cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.

Una dintre noutățile prevăzute este introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

De asemenea, este reglementat un singur tip de pensie anticipată, cea care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, aceasta urmând să se aplice cu penalizări.

De asemenea, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

O altă reglementare cu caracter de noutate este reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare pentru  femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut trei copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani. La această reducere, se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Respectivul proiect de lege va sta în dezbatere publică până pe data de 20 septembrie 2018. Acesta va fi supus aprobării Guvernului, după care se va înregistra la Parlament pentru vot.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 09.08.2018 – 18.08.2018.

Pentru a vedea întregul proiect de lege, dar și anexele (anexa nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9) și expunerea de motive, vizitați site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (www.mmuncii.ro).

Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Proiect în dezbatere publică: Legea privind sistemul public de pensii was last modified: august 10th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.