Ministerul Justiției. Teste antidrog pentru deținuți și alte modificări privind executarea pedepselor

15 sept. 2023
Vizualizari: 86

Ministerul Justiției informează cu privire la adoptarea Hotărârii de Guvern privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Printre principalele modificările aduse de actul normativ enumerăm posibilitatea deținutului de a citi corespondența în prezența personalului desemnat, în condiții de confidențialitate, posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum și introducerea de substanțe interzise psihoactive, sancționarea refuzului de a se supune recoltării probelor biologice ca abatere disciplinară foarte gravă.

Alte modificări vizate de proiectul de Hotărâre de Guvern:

– În vederea asigurării siguranței persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital și de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică și psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– Crește numărul deținuților care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancțiuni disciplinare.

– Se instituie un nou mecanism prin care deținuții pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanță. Acum sunt punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarului. Limita rămâne 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– Digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deținuți, în prezent aceștia putând depune doar cereri scrise.

– Optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.

– Acordarea beneficiului comunicărilor online și a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deținuți, precum și majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenție și copilul/copiii minor/minori ai acestuia prin amenajarea unor spații speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– Reglementarea posibilității ca deținuții să poată primi sumele de bani în lei și prin virament bancar efectuat în contul unității penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparținând deținuților, deschis la Trezoreria Statului.

– Sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv și cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenței religioase și de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declarația pe proprie răspundere a deținutului Sunt avute în vedere și măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele școlare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au mențiuni cu privire la absolvirea cursurilor de școlarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiții, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Vizita ministrului Justiției în Republica Moldova

 

Ministerul Justiției. Teste antidrog pentru deținuți și alte modificări privind executarea pedepselor was last modified: septembrie 15th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.