Ministerul Justiției. S-a introdus procedura de comunicare prin mijloace electronice în cazul solicitărilor de acordare a cetățeniei române

22 iul. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 188

Pe site-ul oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției informează că, în ședința de Guvern de miercuri, 21 iulie, a fost aprobată O.U.G. pentru completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, prin care se introduce procedura de comunicare prin mijloace electronice în cazul solicitărilor de acordare a cetățeniei române.

În acest fel, noile prevederi legislative permit îndeplinirea procedurii de comunicare a ordinelor de acordare/redobândire a cetățeniei române prin mijloace electronice, la adresa de poștă electronică indicată de solicitant în cuprinsul cererii depuse. Astfel, se prevede dreptul solicitanților de a opta sub semnătură, la depunerea cererii de cetățenie, pentru recepționarea corespondenței prin mijloace electronice, comunicarea fiind însoțită de semnătura electronică extinsă a Autorității Naționale pentru Cetățenie, bazată pe un certificat calificat, care va înlocui ștampila instituției și semnătura președintelui Autorității.

Până în prezent, procedura comunicării corespondenței și a ordinelor președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie cu privire la aprobarea/respingerea cererilor de acordare/redobândire a cetățeniei române se făcea prin scrisoare poștală transmisă cu confirmare de primire, astfel că, anual, Autoritatea Națională pentru Cetățenie transmitea peste 100.000 de scrisori recomandate, în străinătate în marea lor majoritate, prin Poșta Română.

Mai mult decât atât, în anul 2020, doar în 56 % din cazuri s-a întors confirmarea de primire semnată de destinatar. În 44% din cazuri, fie Poșta Română a restituit corespondența cu mențiuni precum „lipsă domiciliu” sau „expirat termen de păstrare”, fie nu a fost transmis Autorității niciun răspuns.

Nu în ultimul rând, deoarece Autoritatea s-a confruntat cu situația în care, într-un număr semnificativ de dosare de cetățenie, au fost depuse acte de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, pentru a se evita dobândirea în mod fraudulos a cetățeniei române, în baza unor documente false, proiectul prevede în mod expres cerința apostilării sau a supralegalizării actelor oficiale străine depuse de solicitanții de cetățenie în cadrul procedurilor de dobândire a cetățeniei române.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Ordin privind baremul medical pe baza căruia urmează a fi eliberat certificatul medical care dovedește îndeplinirea condiției de a fi apt pentru concursul de admitere la INM

Ministerul Justiției. S-a introdus procedura de comunicare prin mijloace electronice în cazul solicitărilor de acordare a cetățeniei române was last modified: iulie 22nd, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter