Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar

4 aug. 2021
Vizualizari: 1191

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2792/C/2017.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail: dsc@just.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I − Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.792/C/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 861 din 1 noiembrie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 1 alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar se desfășoară în municipiul București, pentru ocuparea posturilor destinate dobândirii calității de notar stagiar, aprobate de Consiliul Uniunii, după consultarea colegiilor directoare ale Camerelor Notarilor Publici.

(3) Examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar se susține în limba română și constă într-o probă scrisă, cu caracter teoretic, de tip sinteză. Durata probei este stabilită de Comisia de examinare în funcție de complexitatea subiectelor și nu poate depăși 4 ore.”

2. La articolul 2 alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Tematica și bibliografia de examen sau concurs se elaborează sau se actualizează, după caz, de către Consiliul științific din cadrul INR, din următoarele domenii: drept civil, procedură civilă cu incidență în activitatea notarială, procedură notarială și legislație notarială, se aprobă de  Consiliul Uniunii și se comunică Ministerului Justiției, în vederea avizării. Pentru elaborarea sau actualizarea, după caz, a tematicii și bibliografiei, președintele Consiliului științific poate consulta și alte cadre didactice cu specializate în drept privat și/sau specialiști în proceduri notariale. La elaborarea tematicii și bibliografiei se are în vedere ca acestea să nu conțină trimiteri la aspecte controversate la nivel teoretic și practic, să cuprindă atât enunțurile orientative ale subiectelor, cât și baremul orientativ de notare al acestora, care sunt în concordanță cu tematica și sursele bibliografice indicate.

(3) Tematica și bibliografia de examen sau concurs se actualizează anual, dacă se impune. În situația în care într-un an se apreciază că nu se impune modificarea tematicii și a bibliografiei,  la propunerea președintelui Consiliului științific,  Consiliul Uniunii  adoptă o hotărâre în acest sens, pe care o comunică Ministerului Justiției, în vederea avizării.”

(…)

12. La articolul 12 alineatele (1), (2) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) În vederea elaborării lucrărilor, candidații folosesc numai pix cu pastă de culoare albastră, pus la dispoziție de INR. Lucrările sunt redactate, sub sancțiunea anulării lucrării, doar pe seturile de hârtie asigurate de INR, purtând în colțul din stânga sus ștampila acestuia aplicată pe semnătura unuia dintre membrii Comisiei de organizare și supraveghere.

(2) Pe prima filă a lucrării, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 8, după înscrierea în colțul din dreapta a numelui, prenumelui și a Camerei în care se află postul de notar stagiar pentru care candidează, colțul se lipește în fața candidatului de către unul dintre membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate, și se aplică semnătura unuia dintre membrii comisiei, precum și ștampila INR.

(4) La expirarea timpului alocat examenului sau concursului, candidatul are obligația de a preda lucrarea Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, semnând borderoul de predare a lucrărilor prevăzut în anexa nr. 9, în cuprinsul căruia va menționa și numărul paginilor scrise ale lucrării predate.”

(…)

24. La articolul 27 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Cuantumul taxei de înscriere la examen sau concurs și condițiile de plată se stabilesc de către Consiliul director din cadrul INR.”

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

25. Anexele nr. 1, 2, 5, 6, 8, 9-18 se modifică și se înlocuiesc cu Anexele nr. 1-15 la prezentul regulament.

Art. II − Anexele nr. 1-15 fac parte din prezentul ordin.

Art. III − Serviciul Profesii Juridice Conexe și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România aduc la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Gradul de execuție bugetară pe primul semestru al anului 2021 este de 96,87%

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar was last modified: august 4th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: