Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind statutul magistraţilor, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii („Legile Justiției”)

23 iun. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
381 views

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică trei proiecte: Proiect de Lege privind statutul magistraților, Proiect de Lege privind organizarea judiciara, Proiect de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii („Legile Justiției”).

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise pe cale electronică la adresa de e-mail: [email protected], înainte de a trece mai departe la procedurile de avizare și adoptare la nivelul Guvernului, proces care va fi inițiat cu etapa avizărilor imediat după 01.07.2022.

Astfel, Proiectele Legilor Justiției au fost elaborate ținând cont și de deciziile (obligatorii) Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și de drept european. Proiectele Legilor Justiției au fost elaborate ținând cont și de rapoartele de țară publicate de Comisia Europeană (COM) în cadrul „Mecanismului de Cooperare și Verificare” (MCV), de rapoartele din cadrul Mecanismului „Rule of Law” (RoL) și de opiniile „Comisiei de la Veneția” (ComV).

De asemenea, Ministerul Justiției este singura instituție din ansamblul celor cu atribuții în sistemul judiciar care are drept de inițiativă legislativă. În elaborarea proiectelor Legilor Justiției, Ministerul Justiției a căutat să integreze pozițiile și opiniile indicate supra în cadrul propriei viziuni și concepții asupra instituțiilor cuprinse în aria de reglementare.

Totodată, rolul Ministerului Justiției este de a capta toate aceste tendințe și idei, de a le analiza și integra în proiectele sale elaborate potrivit viziunii sale, în funcție de pertinența lor raportat la realitățile din teren, de obiectivele ministerului, viziunea managementului acestuia, voința politică care propulsează transformarea proiectelor în legi, cu toate puse în perspectiva interesului cetățenilor și persoanelor juridice de a beneficia de un serviciu public de calitate în domeniul Justiției, capabil să aplice legea cu dreptate, în termene previzibile și la costuri rezonabile.

Proiectul de Lege privind statutul magistraților poate fi consultat aici.

Campanie Craciun UJmag 2020

Proiectul de Lege privind organizare judiciară poate fi consultat aici.

Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii poate fi consultat aici.

Pentru mai multe detalii cu privire la cele trei Proiecte de Lege și Expunerea de Motive, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală

 

 

Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind statutul magistraților, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii („Legile Justiției”) was last modified: iunie 23rd, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter