Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind ordinul de protecție

27 oct. 2022
Vizualizari: 267

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege privind ordinul de protecție.

Propunerile și sugestiile referitoare la proiectul de act normativ supus informării pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:

Art. 1 – (1) În sensul prezentei legi, prin acte de violență se înțelege:

(…)

e) orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal la comunicații și date private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor, cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima; (…)

g) orice alte acte de violență fizică sau psihică ce pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.

Art. 2 – (1) Ordinul de protecție provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violență, a tutorelui ori a reprezentantului legal al acesteia, de către polițiștii care, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iau cunoștință de săvârșirea unui act de violență, iar din evaluarea situației de fapt rezultă că există riscul iminent cu privire la săvârșirea unui alt act de violență îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia.

(2) În cazul în care polițistul aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu este sesizat în orice mod, inclusiv prin SNUAU 112, cu privire la săvârșirea unui act de violență, acesta are obligația de a aduce la cunoștința victimei, tutorelui, ori reprezentantului legal al acesteia, dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor, precum și de a-i pune la dispoziție formularul de cerere în cazul în care aceasta dorește să solicite respectivul ordin. (…)

(8) În cazul în care se constată că sunt întrunite condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, însă victima se opune în mod expres emiterii ordinului de protecție provizoriu, polițiștii au obligația de a informa persoanele care susțin că sunt victime ale violenței cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție potrivit prevederilor art. 12 și de a pune la dispoziția acestora formularul de cerere prevăzut la Anexa 1. (…)

Art. 5 – (1) Prin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru o perioada de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecție, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligații sau interdicții:

(…)

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; (…)

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) lit. d) se dispune dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) a fost dispusă măsura prevăzută la lit. c);

b) persoanele protejate își exprimă acordul de a purta la rândul lor un dispozitiv electronic de supraveghere care sa permită verificarea respectării obligației agresorului dispusă în raport cu ele.

c) pe raza unității administrativ-teritoriale unde se aplică măsura să fie implementat și funcțional Sistemul Informatic de Monitorizare Electronic, în conformitate cu prevederile Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, cu modificările ulterioare. (…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 9 – (1) Ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat la instanța de judecată competentă potrivit prevederilor art. 8 alin. (1 ), în termen de 48 de ore de la comunicare. (…)

Art. 12 – (1) Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violență din partea unei alte persoane poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligații sau interdicții:

(…)

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

d) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

e) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; (…)

Art. 13 – (1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție se stabilește de judecător, fără a putea depăși 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art.14 – (1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecție este de competența judecătoriei de pe raza teritorială în care își are domiciliul sau reședința victima. (…)

Art. 18 – (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 12 alin. (1 ), (4) și (5) lit. a) și c) și dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 5 alin. (1) și dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Anexa nr. 1 – CERERE PRIVIND EMITEREA ORDINULUI DE PROTECȚIE 

Anexa nr. 1 – CERERE PRIVIND EMITEREA ORDINULUI DE PROTECȚIE PROVIZORIU

Detalii privind Proiectul și Expunerea de motive pot fi consultate accesând sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului

 

Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind ordinul de protecție was last modified: octombrie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.