Ministerul Justiției. Proiect: Lege privind activitatea notarială electronică

20 sept. 2024
Vizualizari: 102

Ministerul Justiției a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice (până la data de 29 septembrie 2024), în scris, la adresa Ministerului Justiției – str. Apolodor, nr.17, cod 050741, sector 5, București – sau la adresa de e-mail dsc@just.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

CAPITOLUL I

Dispoziții generale

Art. 1 (1) Prezenta lege reglementează regimul juridic al îndeplinirii actelor și procedurilor notariale în formă electronică.

(2) Actele și procedurile notariale în formă electronică se îndeplinesc de către notarul public numai prin intermediul platformei informatice/electronice Top-not, ale cărei operaționalizare și funcționare sunt reglementate de prezenta lege.

(3) Actul notarial în formă electronică, purtând semnătura electronică calificată a notarului public, precum și sigiliul electronic calificat al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniunea, aplicat de platforma Top-not, este de autoritate publică, produce aceleași efecte juridice ca același act juridic în format letric.

(4) Actul sau procedura notarială se întocmește de către notarul public fie pe suport hârtie, fie în formă electronică.

 Art. 2 (1)  Notarii publici pot îndeplini actele și procedurile notariale atât pe suport hârtie cât și în formă electronică.

(2) Notarii publici care optează pentru îndeplinirea actelor și procedurilor notariale în formă electronică au obligația să solicite Uniunii, în prealabil, autorizația pentru desfășurarea activității în această modalitate, precum și accesul la platforma electronică Top-not și la programul informatic unic privind registrele biroului notarial.

(3) Pentru notarii publici care au optat să îndeplinească acte și proceduri notariale în formă electronică, Uniunea efectuează mențiunile corespunzătoare în Registrul Național de Evidență a Notarilor Publici.

(4) Uniunea afișează, pe pagina proprie de internet, lista notarilor publici care îndeplinesc acte și proceduri notariale în formă electronică.

(5) După operaționalizarea platformei Top-not și a arhivei electronice notariale, notarii publici pot solicita oricând obținerea autorizației pentru desfășurarea activității notariale electronice prevăzute de prezenta lege.

(…)

CAPITOLUL II

Competența privind activitatea notarială electronică

 Art. 5 (1) Actele sau procedurile notariale pot fi îndeplinite în formă electronică numai la sediul profesional al notarului public, dacă părțile sunt prezente fizic și semnează actul cu semnătură electronică calificată.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) În conformitate cu dispozițiile prezentei legi, la cererea părților, poate fi întocmit în formă electronică orice act notarial prevăzut de lege, cu respectarea normelor de competență teritorială.

Art. 6 (1) Notarul public poate îndeplini în formă electronică, fără prezența fizică a părților, următoarele acte și proceduri notariale:

a) consultații juridice scrise cu caracter notarial;

b) primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială;

c) darea de dată certă înscrisurilor în formă electronică;

d) legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică.

(2) De asemenea, poate fi îndeplinită în formă electronică, fără prezența fizică a părților, și încheierea de îndreptare a erorilor materiale și, după caz, de completare a omisiunilor vădite privind actele și procedurile prevăzute la alin. (1) lit. c) și d). Dispozițiile art. 88 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale se aplică în mod corespunzător.

(3) Notarul public poate instrumenta și legalizarea semnăturii traducătorului pe suport hârtie ale înscrisurilor în formă electronică, după confruntarea copiei pe suport hârtie cu înscrisul în formă electronică.

CAPITOLUL III

Eliberarea duplicatelor de pe înscrisurile notariale în altă formă decât cea în care au fost întocmite

 Art. 13 (1) La cererea oricăreia dintre părți, a succesorilor acestora, a reprezentantului legal sau convențional, precum și a oricărei persoane care justifică un drept sau un interes legitim, notarul public poate elibera un duplicat în formă electronică al unui act notarial original pe suport hârtie aflat în arhiva sa, denumit E-duplicat. În cazul în care notarul public nu mai este în funcție, iar arhiva acestuia este preluată de către Camera Notarilor Publici, E-duplicatul se eliberează de către un alt notar public desemnat de Președintele Colegiului director al Camerei, indiferent de data întocmirii acestui act.

(2) Dispozițiile alin. (1) teza a II-a se aplică și în situația în care arhiva este preluată de un notar public care nu desfășoară activitate notarială electronică.

(3) La cererea oricăreia dintre persoanele menționate la alin. (1), notarul public care a întocmit actul poate elibera un duplicat pe suport hârtie al unui act notarial original în formă electronică, aflat în arhiva Top-not, denumit A-duplicat. În cazul în care notarul public nu mai este în funcție, iar arhiva acestuia este preluată de către Camera Notarilor Publici, A-duplicatul se eliberează de către un alt notar public desemnat de Președintele Colegiului director al Camerei, indiferent de data întocmirii acestui act.

(4) În textul duplicatului se reproduc cuvânt cu cuvânt atât cuprinsul înscrisului original, cât și cel al încheierii prin care s-a încuviințat întocmirea acestuia. În locul semnăturii originale se menționează numele de familie și prenumele fiecărui semnatar.

(5) Duplicatul are aceeași forță probantă ca înscrisul original.

Art. 14 (1) Pe prima pagină a duplicatului eliberat în condițiile art. 13  se face mențiunea E-duplicat sau A-duplicat, după caz.

(2) După redarea fidelă a conținutului actului, inclusiv, dacă este cazul, a conținutului încheierii notariale, se redactează încheierea de duplicat, cu precizarea formei în care a fost emis actul original. A-duplicatul poartă semnătura olografă și sigiliul notarului public, iar E-duplicatul poartă semnătura electronică calificată a notarului public și sigiliul electronic calificat al Uniunii, aplicat de platforma Top-not.

(3) Dacă originalul actului a fost rectificat, duplicatul cuprinde atât conținutul actului, cât și pe cel al încheierii de rectificare.

(4) Dacă pe actul original aflat în arhivă există mențiunea revocării sau a anulării totale ori parțiale a acestuia, nu se poate elibera un duplicat de pe acesta. În acest caz, se poate elibera o copie legalizată a actului aflat în arhivă.

Capitolul IV

Emiterea copiei legalizate de pe înscrisuri într-o altă formă decât cea în care acestea au fost întocmite

 Art. 15 (1) Notarul public eliberează copii legalizate în formă electronică numai de pe înscrisurile originale pe suport hârtie prezentate de părți.

(2) Se pot legaliza copii electronice atât de pe un înscris original pe suport hârtie în întregime, cât și de pe părți determinate ale acestuia, după confruntarea copiei electronice cu originalul. Copia electronică în extras cuprinde și elementele esențiale ale înscrisului și nu poate  denatura înțelesul și conținutul înscrisului.

 Art. 16 (1) Notarul public eliberează copii legalizate pe suport hârtie ale actelor originale în formă electronică, după confruntarea copiei pe suport hârtie cu originalul în formă electronică.

(2) Se pot legaliza copii pe suport hârtie numai de pe un înscris original în formă electronică în întregime.

CAPITOLUL V

 Platforma Top-not

 Art. 17 (1) Platforma Top-not este dezvoltată și gestionată de către Uniune. În acest scop, Uniunea poate delega Centrului Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale – Infonot, administrarea și gestionarea platformei. Platforma Top-not are ca scop și administrarea și stocarea actelor notariale, precum și a documentațiilor care au stat la baza întocmirii acestora și asigură securitatea, confidențialitatea, trasabilitatea și integritatea schimbului de date.

(2) Datele, informațiile, actele și lucrările cu caracter profesional ale notarului public sunt protejate de secretul profesional, acestea putând fi verificate sau ridicate numai în condițiile legii.

(3) Pentru realizarea platformei Top-not, Uniunea poate utiliza servicii și soluții informatice furnizate de persoane juridice de drept privat, prin intermediul unor proceduri stabilite de Consiliul Uniunii.

(4) Normele privind funcționarea platformei Top-not sunt aprobate de Consiliul Uniunii, cu avizul ADR privind respectarea condițiilor tehnice de securitate, confidențialitate, trasabilitate și integritate.

(5) Avizul ADR se acordă pentru o perioadă de 3 ani.

(…)

CAPITOLUL VI

Evidențele activității notariale electronice

Art. 22 (1) Toate registrele biroului notarial sunt ținute fie în formă electronică, fie pe suport hârtie.

(2) Notarii publici care îndeplinesc acte și proceduri notariale și în formă electronică vor ține registrele biroului notarial în formă electronică, în condițiile stabilite prin normele aprobate de Consiliul Uniunii, cu respectarea nomenclatorului arhivistic notarial.

(3) Notarii publici care nu îndeplinesc acte și proceduri notariale în formă electronică pot opta pentru ținerea registrelor biroului notarial în formă electronică.

(4) Pentru registrele ținute în formă electronică, notarii publici utilizează programul informatic unic dezvoltat de Uniune și integrat în platforma Top-not, pus la dispoziția acestora în mod gratuit, care trebuie să asigure trasabilitatea și integritatea înregistrărilor, precum și a modificărilor efectuate.

Art. 23 Actele notariale în formă electronică, actele rezultate în cursul procedurilor electronice notariale, precum și anexele și documentația aferente acestora se arhivează în arhiva electronică din platforma Top-not, potrivit nomenclatorului arhivistic notarial aprobat de Consiliul Uniunii și avizat de Arhivele Naționale.

 CAPITOLUL VII

Răspunderea disciplinară

 Art. 24 Răspunderea disciplinară a notarului public care desfășoară activitate notarială electronică intervine, în condițiile prevăzute de Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, și pentru săvârșirea următoarelor abateri:

a) instrumentarea actelor și procedurilor notariale cu încălcarea dispozițiilor art. 1 alin. (2) referitoare la utilizarea platformei Top-not;

b) îndeplinirea de către notarul public prin mijloace electronice, fără prezența fizică a părților, a altor acte și proceduri decât cele prevăzute în mod expres de prezenta lege;

c) eliberarea duplicatelor actelor notariale în altă formă decât cea în care au fost întocmite, cu nerespectarea regulilor procedurale prevăzute la art. 13 și art. 14 din prezenta lege;

d) emiterea copiei legalizate într-o altă formă decât cea în care a fost întocmit actul cu nerespectarea regulilor procedurale prevăzute la art. 15 și art. 16 din prezenta lege;

e) desfășurarea activității electronice notariale fără încheierea unei polițe separate pentru activitatea notarială electronică cu Casa de Răspundere Civilă a Notarilor Publici, prevăzute de art. 25.

(…)

CAPITOLUL VIII

Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 26 Dispozițiile prezentei legi se completează cu prevederile Legii nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea, ale Regulamentului nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE, precum și cu alte reglementări de drept comun aplicabile în materie.

(…)

Pentru detalii suplimentare cu privire la Proiect și la Expunerea de motive, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Legea privind completarea Anexei nr. 2 pct. B Servicii, produse și piețe financiare și prevenirea spălării banilor și prevenirea finanțării terorismului a Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, categoria Regulamente

Ministerul Justiției. Proiect: Lege privind activitatea notarială electronică was last modified: septembrie 20th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.