Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind aprobarea Strategiei Naţionale împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024

31 mart. 2021
Vizualizari: 531

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naționale împotriva Criminalității Organizate 2021-2024.

Redăm, în continuare, prevederile Proiectului de Hotărâre, așa cum a fost publicat de Ministerul Justiției:

Art. 1Se aprobă Strategia Națională împotriva Criminalității Organizate 2021-2024, prevăzută în anexa nr. 1, denumită în continuare strategia.

Art. 2Se desemnează instituțiile și autoritățile publice, cu atribuții în domeniul luptei împotriva criminalității organizate, să implementeze prevederile cuprinse în prezenta strategie.

Art. 3Se înființează Comitetul de Monitorizare a Strategiei Naționale împotriva Criminalității Organizate 2021-2024, denumit în continuare Comitet, organism fără personalitate juridică. 

Art. 4Rolul Comitetului este de a monitoriza aplicarea prevederilor Strategiei. 

Art. 5Comitetul are următoarele atribuții: 

a) monitorizează aplicarea prevederilor Strategiei la nivelul instituțiilor și autorităților cu atribuții în domeniul luptei împotriva criminalității organizate;

b) asigură comunicarea interministerială, precum și armonizarea punctelor de vedere, în aplicarea prevederilor Strategiei;

c) formulează recomandări și propune măsuri către instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul luptei împotriva criminalității organizate, în vederea asigurării coerenței și eficientizării procesului de implementare a prevederilor Strategiei;

d) informează anual Prim-Ministrul României și Consiliul Suprem de Apărare al Țării privind stadiul de realizare a obiectivelor stabilite în Strategie, prin Raportul anual de monitorizare;

e) analizează și formulează propuneri privind revizuirea prezentei strategii, în baza Raportului anual de evaluare.

Art. 6(1) Comitetul este format din câte un reprezentant, având funcție de conducere, cel puțin la nivel de director, din cadrul următoarelor instituții publice:

− Ministerul Justiției;

− Ministerul Afacerilor Interne;

− Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

− Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

(2) Președintele Comitetului este reprezentantul Ministerului Justiției. 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(3) Pentru fiecare membru titular al Comitetului se desemnează câte un membru supleant.  (4) Președintele și membrii Comitetului sunt desemnați de către conducătorii instituțiilor prevăzute la alin. (1), prin ordin sau decizie, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. 

Art. 7. – (1) Comitetul se întrunește semestrial sau ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau la solicitarea unui membru al acestuia. 

(2) La lucrările Comitetului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai instituțiilor, ai autorităților administrației publice centrale, ai autorităților administrației publice locale, ai universităților sau ai organizațiilor neguvernamentale cu relevanță pentru problematica luptei împotriva criminalității organizate, precum și alți specialiști. 

Art. 8(1) Pentru realizarea atribuțiilor prevăzute la art. 5, Comitetul adoptă hotărâri.

(2) Hotărârile Comitetului se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți, în conformitate cu prevederile regulamentului propriu de organizare și funcționare, aprobat prin hotărâre a acestuia, la prima întâlnire de lucru. 

(3) Secretariatul tehnic al Comitetului este asigurat de către Ministerul Justiției. Atribuțiile Secretariatului tehnic și procedurile de lucru ale Comitetului sunt stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare prevăzut la alin. (2).

De asemenea, propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise la adresa de e-mail: hdumitrescu@just.ro, până la data de 9 aprilie 2021.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiectnota de fundamentare, Strategia Națională împotriva Criminalității Organizate 2021-2024, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Lege pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență

Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind aprobarea Strategiei Naționale împotriva Criminalității Organizate 2021-2024 was last modified: martie 30th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.