[UPDATE: Comisia specială parlamentară] Ministerul Justiției. Procesul de evaluare a celor patru coduri fundamentale

13 Dec 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 292

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 13 decembrie 2017: Comisia specială parlamentară. Punerea în acord a Codurilor cu deciziile CCR

Comisia specială condusă de Florin Iordache se întrunește în data de 14 decembrie 2017 pentru a discuta despre punerea în acord a Codurilor cu deciziile CCR – anunță News.ro.

De asemenea, abuzul în serviciu se află și el pe agenda respectivelor discuții – informează și HotNews. Se încearcă redefinirea acestei infracțiuni.

[Cum a fost] Decernarea Premiilor Revistei Române de Drept Privat pe anul 2016

Întrunirea va începe la ora 11:00 și se vor discuta și dezbate propunerile de punere în acord a codurilor din justiție cu deciziile Curții Constituționale, precum și transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces.


Ministerul Justiției. Procesul de evaluare a celor patru coduri fundamentale

Ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a anunțat în data de 2 octombrie 2017, că a început procesul de evaluare a celor patru coduri – civil, de procedură civilă, penal și de procedură penală – după ce a primit mai multe propuneri de modificare a acestor acte normative din partea juriștilor, anunță Adevărul.

Ministrul urmează să se facă o filtrare a propunerilor primite pentru a se da formă unui proiect de lege pentru modificarea lor, informează Agerpres.

„De ieri, deja am început un proces de evaluare a celor patru coduri — Codul civil, procedură civilă, penal, procedură penală. Din aprilie am distribuit către dumneavoastră, către CSM, către Înalta Curte, către facultățile de drept, către profesorii și cei care au făcut parte din comisiile de elaborare a codurilor am trimis solicitări de propuneri pentru modificare”, a afirmat ministrul în cadrul unei emisiuni televizate, citat fiind și de către HotNews.ro.

„Avem un teanc cu mii de pagini de propuneri. Le-am repartizat pe patru colective, pe cele patru coduri, începem să facem o filtrare a propunerilor ca să dăm forma unui proiect de lege de modificare a celor patru coduri”, a adăugat  domnul Toader, după cum anunță și Mediafax.

Reamintim faptul că în data de 15 mai 2017, domnul Toader a vorbit despre modificările celor patru coduri: penal, de procedură penală, civil și de procedură civilă, care ar urma să fie evaluate în toamna acestui an.

Astfel, la acea dată, domnul Toader a afirmat următoarele: „Cu ocazia consultării prealabile, am primit propuneri realmente valoroase de modificare a codurilor penale, dar opinii care ies din limita obiectivului de reglementare, de punere de acord cu deciziile CCR, pe care le-am reținut și pe care le vom valorifica la momentul când vom evalua cele patru coduri — penal, procedură penală, civil, procedură civilă”, potrivit Agerpres.

De asemenea,  în cadrul consultărilor publice privind proiectul de modificare a codurilor penale desfășurate în data de 15 mai 2017, ministrul justiției, Tudorel Toader, care le-a solicitat reprezentanților sistemului judiciar să formuleze propuneri de modificare: Între timp, CCR a mai pronunțat și alte decizii. Va pronunța și alte decizii de neconstituționalitate și după ce proiectul va fi trimis la Guvern și la Parlament, ceea ce înseamnă că această activitate de legiferare pentru cele două coduri penale, pentru codul civil și cel de procedură civilă, cealaltă legislație, va fi o activitate continuă. Avem decizii ale CCR care vor genera modificări la Codul muncii, la legislația, eu știu, Codul silvic, celelalte domenii de legiferare, pe care va trebui, în egală măsură și cu prioritate, să le punem de acord cu deciziile CCR. (…) În perspectiva unei evaluări a celor patru coduri pentru toamnă, să ne formulați propunerile dumneavoastră de revizuire, de modificare a codurilor, pentru că toți știm că sunt anumite instituții care trebuie modificate, trebuie îmbunătățite, trebuie corelate chiar între ele, corelate cu exigențele constituționale, cu cerințele Convenției Europene a Drepturilor Omului”, a precizat ministrul.

Amintim și faptul că propuneri similare au fost solicitate de către UNBR și avocaților:

👍Vezi și [UPDATE: Solicitare a Comisiei speciale parlamentare] UNBR. Consultare cu privire la îmbunătățirea noilor coduri

[UPDATE: Comisia specială parlamentară] Ministerul Justiției. Procesul de evaluare a celor patru coduri fundamentale was last modified: decembrie 13th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter