Ministerul Justiției. Precizări asupra Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare

24 nov. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 32

Ministerul Justiției informează asupra publicării, în data de 22 noiembrie 2022, de către Comisia Europeană a Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ministerul Justiției salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuției naționale și a consultărilor din teren cu instituțiile și asociațiile profesionale relevante din sistemul judiciar.

Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) și precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului „Rule of Law”, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiției și a luptei împotriva corupției în România. Astfel, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 și 8 recomandări suplimentare din 2018) și constată, în concluziile fiecărei recomandări, îndeplinirea acestora.

Documentul reflectă corect și obiectiv rezultatele eforturilor autorităților române desfășurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum și de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale și solide în sfera reformei Justiției și combaterii corupției, care au produs modificări ireversibile la nivelul societății românești.

Cu privire la Legile Justiției, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat și riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum și recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneția.

Pentru declarația ministrului Justiției asupra Raportului MCV, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informaței

Vezi și Ministerul Justiției. Precizări asupra proiectului de Lege privind statutul personalului de probațiune

 

Ministerul Justiției. Precizări asupra Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare was last modified: noiembrie 23rd, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.