Ministerul Justiției. Noi soluții pentru gestionarea cazurilor de infracțiuni sexuale cu victime minore

26 nov. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 115

Ministerul Justiției anunță că, în ședința din această săptămână a grupului de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor, discuțiile s-au axat, în special, pe teme legate de situația minorilor ce devin victime ale infracțiunilor sexuale.

Astfel, principalele subiecte dezbătute au vizat intensificarea eforturilor pentru amenajarea de camere de audiere pentru minori la nivelul instanțelor, respectiv parchetelor, examinările medico-legale ale minorilor în caz de agresiune sexuală, cât și formarea profesională a specialiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de agresiune sexuală împotriva minorilor și crearea unei rețele informale la nivel local a acestora (polițiști, procurori, asistenți sociali).

În ceea ce privește camerele de audiere pentru minori, acestea sunt o necesitate pe durata procesului penal pentru a obține de la un copil-victimă sau de la un copil-martor o declarație într-o manieră cât mai puțin intruzivă, care să diminueze pe cât posibil retrăirea traumei, în prezent existând prea puține astfel de camere destinate minorilor.

Cu toate acestea, secretarul de stat din cadrul MJ a informat că un proiect finanțat prin „Programul Justiție”, gestionat de minister în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, ce are ca obiectiv amenajarea de camere speciale de audiere pentru minori, va începe să fie implementat, din anul 2022, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, pe componenta de examinări medico-legale, discuțiile au subliniat oportunitatea utilizării examenului ADN, cu rezultate mai exacte față de cel serologic (des folosit în România), și creșterea numărului cabinetelor de examinare pentru copiii-victime ale faptelor de abuz la nivelul tuturor serviciilor județene de medicină legală.

Un aspect controversat discutat a fost și acela că, în România, sunt realizate, anual, sute de examinări medicale la cerere și fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obținerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore.

Grupul de lucru consideră că examenul în vederea stabilirii virginității este o acțiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului și o serie de standarde etice, fără a oferi informații medicale relevante, raportat la scopul urmărit, și a decis emiterea unei circulare în rețeaua națională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens.

Punctul de vedere exprimat de participanți este în acord cu declarația comună a Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunii Unite, din 2018, prin care se cere Guvernelor să fie oprită această practică.

Nu în ultimul rând, grupul de lucru a analizat și concluziile raportului inspecției judiciare privind „Practica instanțelor de judecată și a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea și soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore”, urmând ca, în perioada următoare, să se implice considerabil în vederea abordării vulnerabilităților identificate în raport.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

Vezi și Ministerul Justiției. Comisia Europeană a primit detalii privind progresele înregistrate de România de la momentul ultimului raport MCV

Ministerul Justiției. Noi soluții pentru gestionarea cazurilor de infracțiuni sexuale cu victime minore was last modified: noiembrie 26th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter