Ministerul Justiției lansează procesul de informare și consultare publică privind îmbunătățirea condițiilor de detenție

29 iul. 2016
Vizualizari: 1354

Despre

  • Ministerul Justiției cere societății civile să își exprime puncte de vedere
  • Termen-limită: 9 septembrie 2016
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministerul Justiției dorește informarea publicului cu privire la situația sistemului penitenciar din România și prezintă Planul de Acțiune Sectorial pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Detenție  adoptat împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor la 30.06.2016 și intrat în vigoare la 1.07.2016.

Planul Sectorial pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Detenție este adus în atenția publicului în scopul îmbunătățirii reformei sistemului penitenciar, în particular a condițiilor de detenție și a reducerii sustenabile a populației carcerale. Punctele de vedere exprimate vor contribui la definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu și lung.

Procesul de informare și consultare se realizează în paralel cu analiza efectuată de Ministerul Justiției și partenerii săi instituționali cu privire la posibile propuneri legislative sau de modificare a cadrului legislativ existent aplicabil sistemului penitenciar.

Grupul țintă
Cetățeni, organizații non-guvernamentale naționale și internaționale precum și experți în domeniul sistemului penitenciar.

Perioada consultării
De la 26.07.2016 la 09.09.2016

Întâlniri regionale
În perioada 1-8 septembrie 2016 vor avea loc întâlniri regionale la Timișoara (1.09.2016), Cluj (2.09.2016), Iași (6.09.2016), Craiova (7.09.2016) și București (8.09.2016) cu parteneri instituționali și ONG-uri.

Alte detalii referitoare la întâlnirile vor fi publicate în timp util pe website.

Transmiterea contribuțiilor
Toate contribuțiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției, împreună cu un rezumat al contribuțiilor rezultat din procesarea și analizarea contribuțiilor individuale.
Contribuțiile pot fi transmise pe adresele de email:
• Pentru persoanele fizice (cetățeni, experți): reformapenitenciare@just.ro
• Pentru organizații non-guvernamentale: ong-reformapenitenciare@just.ro

Documente relevante

Document de context: Sistemul penitenciar din România: Măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării

Planul de Acțiune pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Detenție (1 iulie 2016)

Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015-2019 adoptată prin H.G. nr. 389 din 27 mai 2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 532 din 16.07.2015.

Contact
Ministerul Justiției
contact-penitenciare@just.ro

Etape ulterioare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Procesul de informare și de consultare a publicului oferă părților interesate posibilitatea de a contribui cu sugestii pentru o bună implementare a măsurilor de reformă a sistemului penitenciar.

În urma propriei analize și a rezultatului procesului de informare și de consultare, Ministerul Justiției va propune un pachet de măsuri administrative și legislative.

 

Sistemul penitenciar în cifre

Număr persoane private de libertate (30.06.2016): 28.234
Număr persoane private de libertate raportat la 100.000 locuitori: 144  [124 media europeană, 125 (Bulgaria), 133(Spania), 139 (Portugalia), 142 (Serbia), 186 (Slovacia), 183(Ungaria), 189 (Polonia)]
Număr personal care lucrează cu deținuții (30.06.2016):8.490
Cost mediu persoană privată de libertate : 783,80 lei/lună

Sistemul de probațiune în cifre

Număr persoane aflate în supraveghere (30.06.2016): 50.000
Număr persoane aflate în supraveghere raportat la 100.000 locuitori (2014): 2,8 (6,6 media europeană)
Încărcătura medie de dosare/consilier de probațiune:13 (Marea Britanie), 45 (Belgia), 30 (Estonia), 140 (România)
Număr consilieri de probațiune: 355
Cost mediu persoană aflată în supraveghere: 48 lei/lună

Sursa informației


Ministerul Justiției a lansat marți, 26 iulie 2016, un amplu proces de informare și consultare publică cu privire la situația sistemului penitenciar din România și măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării.

Prin acest proces Ministerul Justiției dorește informarea și consultarea publicului cu privire la situația sistemului penitenciar din România, aducând în atenția publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor la 30 iunie 2016.

Ministerul Justiției urmărește astfel crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opțiuni identificate de Ministerul Justiției în vederea îmbunătățirii efective și sustenabile a condițiilor de detenție ce includ și supraaglomerarea.

Contribuțiile primite vor sprijini definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu și lung care să ducă la reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție:

  1. – măsuri pentru consolidarea infrastructurii,
  2. – măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor private de libertate,
  3. – facilitarea reintegrării sociale,
  4. – consolidarea probațiunii,
  5. – măsuri legislative.

Consultarea este susținută în plan local și printr-o serie de întâlniri regionale la Iași, Timișoara, Cluj, Craiova și București cu parteneri instituționali și organizații neguvernamentale.

Data limită până la care sunt așteptate propuneri din partea cetățenilor este 9 septembrie 2016.

Mai multe detalii referitor la această consultare puteți găsi aici http://www.just.ro/sistemul-penitenciar-din-romania/.

Sursa informației

👍Vezi și: Poziția APADOR-CH față de criza din penitenciare: Problemele sistemului nu se pot rezolva prin măsuri hei-rup-iste

Ministerul Justiției lansează procesul de informare și consultare publică privind îmbunătățirea condițiilor de detenție was last modified: iulie 29th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: