Ministerul Justiției evaluează impactul aplicării noilor coduri

28 apr. 2017
Vizualizari: 1553

Într-un comunicat din data de 26 aprilie 2017, Ministerul de Justiție informează că „se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conținute de noile coduri, în special a Codului penal și a Codului de procedură penală”. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematică, atât în materie penală și procesual-penală, cât și în materie civilă și procesual-civilă.

În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri și a legilor de punere în aplicare a acestora, instituțiile din cadrul autorității judecătorești și asociațiile magistraților, dar și celelalte profesii juridice cu atribuții în înfăptuirea actului de justiție ori conexe actului de justiție, instituții de învățământ superior și Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum și reprezentanți ai societății civile.

În acest context, având în vedere necesitatea asigurării stabilității și predictibilității cadrului legislativ, Ministerul Justiției intenționează să organizeze a două întâlniri de lucru, la sediul său.

În scopul pregătirii întâlnirilor de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute atât problemele identificate în materie civilă și procesual civilă, cât și cele în materie penală și procesual penală, Ministerul Justiției a inițiat un amplu proces de consultare care implică toate autoritățile și entitățile  menționate mai sus.

Potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casație și Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost invitate ca, după consultarea instanțelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultățile cu care s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, să transmită Ministerului Justiției, până la data de 26 mai 2017, o situație centralizată a observațiilor formulate, inclusiv, dacă este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislației. Celelalte instituții și entități, inclusiv reprezentanții societății civile sunt invitați, de asemenea, să trimită Ministerului Justiției observații și, după caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei.

Observațiile și propunerile pot fi transmise până la data de 26 mai 2017 la adresa de email dedicată acestui scop: evaluarecoduri@just.ro.

Datele de desfășurare a întâlnirilor de lucru urmează să fie stabilite după centralizarea observațiilor și propunerilor primite în contextul procesului de consultare.

Potrivit unui alt comunicat, în acest acest scop, în data de 26 aprilie 2017, începând cu ora 9:00, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o dezbatere publică a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codului de Procedură Penală, pentru completarea articolului 79 din Lege nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, proiect afișat pe site-ul ministerului în data de 19 aprilie 2017.

La dezbatere au participat ministrul justiției, domnul Tudorel TOADER, doamna Marieta SAFTA, secretar de stat, și reprezentanți ai Direcției Elaborare Acte Normative.

Din partea societății civile, și-au anunțat participarea un număr de 9 persoane, dintre care 5 persoane în calitate de reprezentanți ai unor asociații și fundații.

În cuvântul de bun venit, ministrul justiției a precizat că proiectul de lege are drept obiectiv să pună în acord prevederi ale Codului penal și ale Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate în jurisprudența Curții Constituționale, cât și să transpună dispoziții din două Directive ale Uniunii Europene. S-a precizat și faptul că un demers mai larg, destinat îmbunătățirii prevederilor celor 4 coduri  –  civil, penal, procedură civilă și procedură penală – va avea loc în viitorul apropriat, sens în care toți cei interesați vor putea transmite observații și propuneri la o adresă de poștă electronică care va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Justiției.

În intervenția lor, reprezentanții societății civile au exprimat în general sprijinul pentru forma proiectului de lege. S-au exprimat și critici la adresa formei propuse pentru art. 297 și art. 301 Cod penal în sensul că ar fi trebui reținut și abuzul în serviciu prin încălcarea normelor cuprinse în legislația secundara. De asemenea, s-a solicitat să se analizeze posibilitatea reincriminării insultei și calomniei, precum și reanalizarea textului propus pentru art. 1121 Cod procedură penală, referitor la confiscarea extinsă. S-au depus și propuneri de lege ferenda care nu au legătură cu proiectul de lege supus dezbaterii publice, dar care au fost reținute în vederea evaluării legislației.

👍Citește aici proiectele de lege

Ministerul Justiției evaluează impactul aplicării noilor coduri was last modified: aprilie 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: