Ministerul Justiției. Eliminarea din interfața externă a aplicației ECRIS a dosarelor având ca obiect traficul de minori şi cel de persoane

15 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
342 views

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a publicat un comunicat de presă privind eliminarea din interfața externă a aplicației ECRIS a dosarelor având ca obiect traficul de minori și cel de persoane.

Redăm, în continuare, comunicatul integral:

În legătură cu informațiile apărute în mass-media (https://www.libertatea.ro/stiri/csm-identitate-victime-portal-dosare-trafic-disparut-3120395 ) referitoare la eliminarea din interfața externă a aplicației ECRIS a dosarelor având ca obiect traficul de minori și cel de persoane, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. Deciziile referitoare la actualizarea nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlate aplicații cu specific judiciar sunt luate de către Comisia de Actualizare a Nomenclatoarelor aferente Aplicației ECRIS. Comisia a fost constituită la nivelul anului 2011 prin Ordinul ministrului Justiției nr. 229/C/28.01.2011 și prin Decizia președintelui CSM nr. 327/21.03.2011, fiind formată din reprezentanți ai CSM, ÎCCJ, precum și ai instanțelor de toate gradele de jurisdicție.

2. În cadrul acestei Comisii, Ministerul Justiției este reprezentat de Direcția Tehnologia Informației, cu atribuții tehnico-administrative (implementare de PATCH-uri conform deciziilor Comisiei, convocarea comisiei, întocmirea listei de prezență, întocmire minută etc.).

3. La solicitarea ANITP (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) privind anonimizarea datelor cu privire la victimele traficului de persoane, în data de 18.10.2018, Comisia de actualizare a nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlalte aplicații cu specific judiciar utilizate de instanțele de judecată a decis, în ceea ce privește obligația de publicare a dosarelor pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro), ca dosarele ce au ca obiect: traficul de persoane (L.678/2001 art 12), traficul de minori (L.678/2001 art 13), traficul de persoane (art.210 NCP), traficul de minori (art.211 NCP)

– să fie eliminate din cuprinsul acestei platforme;

– dosarele noi să nu mai fie evidențiate.

4. Menționăm faptul că decizia a fost luată ținînd cont de următoarele:

Imposibilitatea tehnică existentă la nivelul aplicației ECRIS de a anonimiza doar numele victimelor. În actuala configurație a ECRIS, nu există categoria de victimă, fiind evidențiate doar părțile din cadrul procesului penal.

– Aplicația ECRIS are o listă de obiecte prestabilite automat ca fiind confidențiale. Acest lucru a fost implementat de către Direcția Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției în Patch-uri ale aplicației ECRIS aprobate de Comisie, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii.  Efectul bifei de dosar „confidențial” este că aceste dosare nu se replică pe portalul instanțelor de judecată, pe echipamentele de tip infokiosk sau în aplicația ROLII.

– Hotărârea Plenului CSM nr. 884/20 august 2013, prin care au fost stabilite o serie de obiecte de judecată, în principal în materie penală, cu privire la care instanțele de judecată au obligația de a completa bifa „confidențial” de la înregistrarea dosarului și până la soluționarea definitivă a acestuia.

– Minuta Comisiei nr. 1 Legislație și cooperare interinstituțională a CSM, din data de 15.12.2017, prin care s-a decis transmiterea unei circulare către instanțe cărora li s-a indicat : „în vederea preîntâmpinării preluării pe site-ul ROLII a unor hotărâri exceptate de la publicare în cauzele înregistrate pe rolul instanței (…) se va completa bifa „confidențial”, dacă în urma verificării infracțiunii care face obiectul acesteia sau a altor aspecte care impun protecția vieții intime a persoanei (de ex. minoritate), se constată că aceasta face parte din categoria celor exceptate de la transmitere și publicare.”

5. Ministerul Justiției are în vedere rezolvarea acestei probleme, prin proiectul SIMS, componenta privind analiza la nivel macro în vederea dezvoltării noului sistem ECRIS.

Sursa informației


Această rubrică este susținută de EASYLAW, manager activități juridice.
Îmbunătățește eficiența echipei și crește performanța societății tale de avocatură, cu pachetul Avocatul PREMIUM. Abonează-te la EASYLAW* și primești gratuit cont PREMIUM pe portalul www.universuljuridic.ro.
🔔Vreau cont demo
Ministerul Justiției. Eliminarea din interfața externă a aplicației ECRIS a dosarelor având ca obiect traficul de minori și cel de persoane was last modified: septembrie 15th, 2020 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter