[UPDATE: Semnarea și trimiterea spre avizare interministerială şi de către CSM] Ministerul Justiției. Consultare publică privind legile justiției

29 mart. 2021
Vizualizari: 904

Update 26 martie 2021: Semnarea și trimiterea spre avizare interministerială și de către CSM

Ministerul Justiției (www.just.ro) a anunțat că ministrul Justiției a semnat proiectele celor trei Legi ale justiției, rezultate în urma consultării publice, și le-a trimis în procedura de avizare interministerială și de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Atașăm, în continuare, textele integrale ale celor trei proiecte de lege:

1. Proiect Lege CSM | Expunere de motive Lege CSM;

2. Proiect Lege organizare judiciara | Expunere de motive Lege organizare judiciara;

3. Proiect Lege statutul magistraților | Expunere de motive Lege statut magistrați.

Sursa informației

🔔Vezi și CSM. Propunerile Ministerului Justiției de modificare și completare a Legilor justiției


Update 15 martie 2021: Consultări cu organizațiile profesionale ale magistraților

Ministerul Justiției (www.just.ro) a anunțat că ministrul Justiției a participat la mai multe consultări cu organizațiile profesionale ale magistraților, pe tema legilor Justiției.

În acest context, organizațiile magistraților, participante la videoconferință, i-au expus ministrului propriile propuneri pentru cele trei legi, în vederea pregătirii variantei finale a acestora și depunerii lor la Parlament.

Astfel, cu ocazia consultărilor, au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile și contribuțiile primite până în prezent, referitor la textele proiectelor legislative.

Totodată, Ministerul a organizat și consultări largi cu toate instituțiile și părțile interesate, în vederea armonizării tuturor punctelor de vedere exprimate referitor la noile legi ale Justiției. 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 18 ianuarie 2021: Continuarea dezbaterilor

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a anunțat continuarea dezbaterii publice privind legile justiției, după cum urmează:

a) Consultare scrisă și întâlniri − 19 ianuarie-21 februarie 2021;

b) Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 22 februarie-31 martie 2021.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

De asemenea, Ministrul Justiției a anunțat că intenționează să solicite din partea GRECO și Comisiei de la Veneția avize cu privire la unele dintre aspectele esențiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiției, astfel încât acestea să corespundă exigențelor privind funcționarea justiției învederate prin rapoartele și avizele anterioare.

Totodată, după consultările publice, Ministerul va analiza propunerile primite, iar la finalul acestei etape va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport și a textelor revizuite, urmând a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituții.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea pentru consultări față de toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați care doresc să se exprime individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale etc., dar și cu partenerii instituționali externi în domeniul justiției, în primul rând Comisia Europeană.

Acest demers survine ca urmare a punerii în dezbatere publică, la data de 30 septembrie 2020, a noilor proiecte de modificare a legilor justiției, cu termen de dezbatere publică, anunțat de Ministrul Justiției, până la data de 31 martie 2021.

Consultarea publică va fi organizată de Ministerul Justiției prin consultare scrisă și prin întâlniri de lucru/dezbateri.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiției va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuțiile primite, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de e-mail indicate, respectiv: cabinet.ministru@just.ro și dean@just.ron, iar întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezență fizică la sală sau în format de videoconferințe, în funcție de contextul epidemiologic.

Redăm, în continuare, etapele și modalitățile dezbaterii publice:

1. Etapa 1

Durata: 5 octombrie 2020-31 ianuarie 2021

a. Consultare scrisă – 5 octombrie 2020-2 noiembrie 2020;
b. Întâlniri– 2 noiembrie 2020-4 decembrie 2020;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4 decembrie 2020-31 ianuarie 2020.

2. Etapa 2

a. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1 februarie 2021-14 februarie 2021;
b. Întâlniri – 15 februarie 2021-1 martie 2021;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1 martie 2021-30 martie 2021.

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiecte în dezbatere publică: Legea privind statutul magistraților din România, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii

[UPDATE: Semnarea și trimiterea spre avizare interministerială și de către CSM] Ministerul Justiției. Consultare publică privind legile justiției was last modified: martie 29th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.