Ministerul Justiției. Comunicat privind propunerea legislativă pentru completarea art. 226 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal

9 iun. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 256

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministerul Justiției (www.just.ro) a publicat un comunicat privind precizările referitoare la comentariile apărute în mass-media cu privire la propunerea legislativă pentru completarea art. 226 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Redăm, în continuare, precizările Ministerului Justiției, așa cum au fost publicate pe site-ul oficial:

Inteligența artificială în materie penală

1. În punctul său de vedere, care a fost preluat de către Guvern, Ministerul Justiției a susținut propunerea legislativă, cu formularea unor amendamente.– Acestea, departe de a conduce la ideea de „inoperabilitate” a textului de lege, au rol atât de clarificare a textului, pentru a se răspunde astfel cerințelor constituționale de previzibilitate a legii penale, cât și de adaptare a conținutului constitutiv al infracțiunii la necesitățile de incriminare.

2. Referitor la Introducerea sintagmei „în scop de răzbunare, umilire, intimidare sau hărțuire

– Circumstanțierea este necesară pentru a delimita faptele cu real pericol social de alte cazuri, cum ar fi distribuirile accidentale de fotografii din spații publice, fără intenție vătămătoare din partea autorului.

– Un proces firesc de legiferare în materie penală nu poate avea la bază principiul extinderii artificiale a sferei de incriminare pentru simplul motiv al dificultății de probare în practică a intenției vătămătoare în cazul faptei care prezintă pericol social.

– Există și alte infracțiuni pentru care legea prevede condiția intenției calificate prin scop (spre exemplu evaziunea fiscală[1] sau omorul calificat[2]), iar atitudinea subiectivă a făptuitorului va fi probată prin mijloacele puse la dispoziția organelor judiciare de către Codul de procedură penală, la fel ca pentru toate celelalte fapte penale (declarații ale suspectului sau ale inculpatului, declarații ale persoanei vătămate, declarații ale martorilor, înscrisuri, rapoarte de expertiză sau constatare, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă, precum și orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege).

– O sferă a incriminării prea largă poate genera dificultăți în aplicarea legii de către organele judiciare.

3. Referitor la propunerea de introducere a unei ipoteze de excludere a răspunderii penale, similară celei deja existente în cadrul art. 226 alin. (4) lit. d) – „d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate

– Motivele excluderii de la răspunderea penală în cazul prevăzut de această literă pentru comiterea faptelor prevăzute la alin. (1) și (2) sunt valabile și în cazul faptei cuprinse în propunerea legislativă.

– Aceasta nu afectează cu nimic posibilitatea de sancționare a faptelor avute în vedere de autorii propunerii legislative.

– Cauza de excludere a răspunderii penale există deja și este aplicabilă celorlalte fapte sancționate de art. 226 din Codul penal, în a cărui completare vine incriminarea cuprinsă în propunerea legislativă, așadar nu vedem de ce această nouă incriminare nu ar respecta condițiile aplicabile celorlalte fapte care cad sub incidența art. 226 Cod penal.

____________________

[1] Legea nr. 241/2005
ART. 9*)
(1) Constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidențe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.
(…)

Original Black Friday pe UJmag.ro!

[2] ART. 189*)
Omorul calificat
(1) Omorul săvârșit în vreuna dintre următoarele împrejurări:
(…)
b) din interes material;
c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni;

(…)
se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepsește.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Concluziile ședinței Colegiului Ministerului Justiției

Ministerul Justiției. Comunicat privind propunerea legislativă pentru completarea art. 226 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal was last modified: iunie 9th, 2020 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter