[UPDATE: UNBR solicită sprijinul Ministerului Justiției și Ministerului Public în vederea inițierii și realizării unui nou Protocol] Ministerul Justiției. Comunicarea către instanţele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară

14 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1.169

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 30 de zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 14 decembrie 2018: UNBR. Comunicări adresate Ministerului Justiției și Ministerului Public, prin care se solicită sprijinul în vederea realizării unui nou Protocol, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată

Potrivit unui comunicat din data de 14 decembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității comunicările adresate Ministerului Justiției și Ministerului Public, prin care se solicită sprijinul în vederea realizării unui nou Protocol, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată.

Efectele Legii nr. 212/2018 în activitatea instanțelor și a justițiabililor; Principalele modificări aduse Legii contenciosului administrativ

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivelor adrese, astfel cum au fost publicate de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa nr. 55-DCAJ-2018 din 13 decembrie 2018, transmisă și înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 107473/14.12.2018

Adresa nr. 55-DCAJ-2018 din 13 decembrie 2018, transmisă și înregistrată la Ministerului Public sub nr. 1653/14.12.2018

Sursa informației


Update 13 decembrie 2018: Apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public, pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției pentru Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale”

Potrivit unui comunicat din data de 13 decembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public, pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției – pentru Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” – a sumei de 12.400.000 lei.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul apel al Consiliului, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL UNBR – BUCUREȘTI – 7-8 decembrie 2018

 

 APELUL CONSILIULUI UNBR

 

adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției pentru Cap. 54.01 ,,Alte servicii publice generale” a sumei de 12.400.000 lei

 

Având în vedere :

– dispozițiile art. 83 din Legea nr. 51/1995, în vederea desfășurării în bune condiții a activității de acordare a asistenței judiciare,

– dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 51/1995, republicată plata onorariilor prevăzute la alin. (1) se face în termen de 45 de zile de la data depunerii deconturilor de către barouri la organul judiciar competent. Pentru întârzierea la plată a onorariilor se calculează și se plătesc dobânzi/penalități la nivelul prevăzut de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la bugetul de stat. Plata dobânzilor/penalităților se face la cererea barourilor.

 APEL:

1. CONSILIUL UNBR solicită Ministerului Justiției și Ministerului Public să ia măsurile necesare pentru deblocarea la timp a sumelor cuvenite pentru achitarea restanțelor înregistrate la plata onorariilor pentru asistența judiciară acordată.

2. CONSILIUL UNBR solicită Ministerului Justiției și Ministerului Public să se urmărească respectarea deplină a dispozițiile legale care consacră dreptul avocaților de a beneficia de remunerația corespunzătoare pentru acordarea asistenței judiciare, în raport de împrejurarea că asigurarea resurselor bănești necesare s-a realizat prin intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, iar neîndeplinirea obligațiilor impuse de lege pentru remunerarea prestațiilor avocațiale deja efectuate produce consecințe ce vizează și atrag responsabilitatea Statului, potrivit Legii nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. 

3. Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, întrunit în ședința din 8 decembrie 2018, a decis să sprijine barourile care au anunțat în Ședința consiliului ca au decis data la care inițiază proteste publice, în cazul în care întârzierea înregistrată la plata remunerațiilor cuvenite avocaților se prelungește nejustificat.

 

Adoptat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România,

azi, 8 decembrie 2018, la București

 

Sursa informației


Update 6 decembrie 2018: Situația onorariilor pentru oficii – suplimentarea fondurilor alocate pentru plata serviciilor avocațiale prestate prin intermediul Serviciului de Asistență Judiciară

Potrivit unui comunicat din data de 6 decembrie 2018, Baroul București dat publicității detalii în ceea ce privește situația plății onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare.

Astfel, Consiliul Baroului București a luat act de adresa nr. 2/98759/23.11.2018, prin care Ministerul Justiției a adus la cunoștință faptul că s-au suplimentat fondurile alocate pentru plata serviciilor avocațiale, prestate prin intermediul Serviciului de Asistență Judiciară, ordonanța de rectificare bugetară fiind deja aprobată.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresă Baroul București

Adresă răspuns Ministerul Justiției

Sursa informației


Update 28 noiembrie 2018: Situația onorariilor pentru oficii – corespondența purtată de Uniunea Națională a Barourilor din România, prin DCAJ, cu Ministerul Justiției

Potrivit unui comunicat din data de 28 noiembrie 2018, Baroul București informează avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară cu privire la corespondența purtată de Uniunea Națională a Barourilor din România, prin DCAJ, cu Ministerul Justiției, privind solicitarea de informații de interes public referitoare la sumele aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2018, în Capitolul aferent remunerației serviciilor de asistență judiciară și situația actuală a disponibilului existent în cont.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa Uniunii Naționale a Barourilor din România

Răspunsul Ministerului Justiției

Sursa informației


Update 23 noiembrie 2018: Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România și Răspunsul Ministerului Justiției privind plata onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare a persoanelor defavorizate și persoanelor vulnerabile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar

Potrivit unui comunicat din data de 23 noiembrie 2018, pe site-ul oficial al Ministerului Justiției (www.just.ro) au fost date publicității memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România și răspunsul Ministerului Justiției privind plata onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare a persoanelor defavorizate și persoanelor vulnerabile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Ministerul Justiției:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România

Răspunsul Ministerului Justiției

Sursa informației


Update 20 noiembrie 2018: UNBR. Restanțele înregistrate la plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară

Potrivit unui anunț, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresa nr. 47-DCAJ din 20 noiembrie 2018, prin care Departamentul de Coordonare a Asistenței Judiciare din cadrul UNBR a rugat decanii barourilor să comunice UNBR dacă există restanțe înregistrate la plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară, perioada întârzierii și suma restantă, având în vedere dispozițiile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, în partea privitoare la organizarea legală a asistenței judiciare.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul adresei nr. 47-DCAJ din 20 noiembrie 2018, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Update 18 octombrie 2018: Scrisoarea adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției în materia Protocolului nr. 48025/2015 privind asistența judiciară împreună cu adresa de revenire transmisă tuturor decanilor barourilor, prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției nr. 3/47978/2018/06.09.2018

Potrivit unui comunicat din data de 18 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității scrisoarea nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției (înregistrată la Ministerul Justiției la nr. 87721/12.10.2018) în materia Protocolului nr. 48025/2015 privind asistența judiciară și adresa de revenire nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, transmisă tuturor decanilor barourilor prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției nr. 3/47978/2018/06.09.2018.

Vezi și Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților

Pentru mai multe detalii, puteți consulta mai jos:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Scrisoarea nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției

Adresa de revenire transmisă tuturor decanilor barourilor prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției

Sursa informației


Update 3 octombrie 2018: Baroul București. Răspunsul Ministerului Justiției privind proiectul Protocolului SAJ

Potrivit unui comunicat, Baroul București informează avocații privind răspunsul Ministerului Justiției comunicat prin adresa nr. 3/47978/2018/06.09.2018, referitor la proiectul Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare răspunsul Ministerului Justiției privind proiect Protocol SAJ, astfel cum a fost publicat de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Ministerul Justiției. Comunicarea către instanțele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară

Potrivit unui comunicat din data de 1 februarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresa de răspuns a Ministerului Justiției nr. 6/93102/104539/25.01.2018 prin care informează că s-a dat curs solicitării UNBR privind comunicarea către instanțele de judecată, prin intermediul Curților de Apel în circumscripția cărora funcționează, atât a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, cât și a Hotărârii nr. 180/2016 a UNBR prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de asistență judiciară.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul adresei de răspuns a Ministerului Justiției, astfel cum a fost publicată de către UNBR:

 

MINISTERUL JUSTIȚIEI
Nr. 6/93102/104539/25.01.2018
Înregistrare la UNBR: 57-DCAJ-2016/30.01.2018Către: Domnul Av. Dr. Petruț Ciobanu

Vicepreședinte Coordonator DCAJ – UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA – Str. Splaiul Independenței nr. 5, Sector 5, BucureștiStimate Domnule Vicepreședinte,Având în vedere discuțiile avute în data de 4 decembrie 2017 la sediul Ministerului Justiției cu dl. Secretar de Stat Nicolae Liviu Popa, precum și adresa înregistrată sub nr. 10453912017, vă aducem la cunoștință faptul că am dat curs solicitării dumneavoastră privind comunicarea către instanțele de judecată, prin intermediul Curților de Apel în circumscripția cărora funcționează, atât a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, cât și a Hotărârii nr. 180/2016 a UNBR prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de asistență judiciară.Pentru aspectele solicitate de dumneavoastră cu privire la reluarea procedurilor de completare a protocolului existent, prin introducerea Ministerului Public ca parte, urmează să facem o analiză a cadrului legislativ la nivelul Ministerului Justiției, iar rezultatul acestei analize să va fie adus la cunoștință.

Față de cele de mai sus, vă transmitem adresa înaintată Curților de Apel (fără anexe), asigurându-vă, încă odată, de preocuparea permanentă manifestată de Ministerul Justiției în legătură cu modul de acordare a asistenței judiciare din oficiu, ca parte componentă a garantării dreptului la apărare a persoanelor aflate în situații dificile.

Cu stimă,

Prof. univ. dr. Tudorel Toader
Ministrul Justiției

Sursa informației

[UPDATE: UNBR solicită sprijinul Ministerului Justiției și Ministerului Public în vederea inițierii și realizării unui nou Protocol] Ministerul Justiției. Comunicarea către instanțele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară was last modified: decembrie 14th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter