[UPDATE: Încetarea protestului declanșat de către barouri la data de 31 ianuarie 2019] Ministerul Justiției. Comunicarea către instanţele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară

15 feb. 2019
Vizualizari: 3449
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 15 februarie 2019: Încetarea protestului declanșat de către barouri la data de 31 ianuarie 2019

Potrivit unui comunicat, protestele inițiate de către barouri la data de 31 ianuarie 2019 au încetat, ca urmare a semnării, la data de 14 februarie 2019, a noului Protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală de către UNBR, Ministerul Justiției și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare comunicatul referitor la încetarea protestului declanșat la data de 31 ianuarie 2019:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/02/COMUNICAT.pdf” height=”800px”]


Update 14 februarie 2019: Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Public au semnat Protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penal

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), ca urmare a întâlnirilor ce au avut loc în zilele de 13-14 februarie 2019, Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Public au semnat Protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Astfel, negocierile privind încheierea acestui Protocol au fost demarate din anul 2017, urmare a solicitării Uniunii Naționale a Barourilor din România de majorare a onorariilor ce fuseseră negociate și acceptate în anul 2015, prin încheierea Protocolului bilateral al organizației profesionale cu Ministerul Justiției.

Durata negocierilor până la finalizarea actualului Protocol fiind justificată de lipsa unor criterii clare în solicitările repetate de recalcularea acestor onorarii, organizația profesională neoferind în acest timp o justificare solidă a bazei de recalculare.

De asemenea, actualizarea Protocolului, prin introducerea Ministerului Public ca parte, este justificată de dispozițiile art. 84 alin. (1) al Legii nr. 51/1995 – republicată în 2018, urmare a modificărilor intervenite asupra acestui act normativ.

Cuantumul onorariile reflectate în Protocolul tripartit semnat astăzi a fost stabilit prin raportare la evoluțiile economico-financiare, pe baza creșterii salariului minim pe economie ca valoare de referință, ajungându-se la un consens asupra faptului că, onorariile astfel cum au fost stabilite prin Protocolul încheiat în anul 2015, nu puteau fi în măsură să acopere serviciul prestat de avocat, asigurând totodată și calitatea apărării persoanelor ce sunt nevoite, datorită mijloacelor materiale precare, să apeleze la asistență judiciară din oficiu.

Totodată, au fost introduse, în cuprinsul Protocolului încheiat astăzi, noi categorii de cereri ce pot face obiectul sistemului de ajutor public judiciar, pentru a acoperii activitatea la care avocatul din oficiu este solicitat a presta serviciul, ținând cont de solicitările de asistență în activitatea desfășurată de Ministerului Public ce vor fi acoperite din bugetul alocat de acesta.

Ministerul Justiției își manifestă permanent preocuparea în legătură cu modul de acordare a asistenței judiciare din oficiu, ca parte componentă a garantării dreptului la apărare a persoanelor aflate în situații dificile.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul Protocol, astfel cum a fost publicat de către Ministerul Justiției:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/02/Protocol-UNBR.pdf” height=”800px”]

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației


UNBR. Rezultatul negocierilor delegației avocaților cu ministrul justiției pentru încheierea unui nou Protocol

Potrivit unui comunicat din data de 13 februarie 2019, Uniunea Națională a Barourilor din România aduce la cunoștința barourilor și a publicului rezultatul negocierilor delegației avocaților cu ministrul justiției pentru încheierea unui nou Protocol.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul comunicat, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

Astăzi 13 februarie 2019, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc întâlnirea între delegația Ministerului Justiției, condusă de domnul ministru al justiției, Toader Tudorel, reprezentantul Procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție și delegația avocaților formată din președintele UNBR, vicepreședintele UNBR coordonator al Departamentului de Asistență Judiciară și decanii Barourilor București, Iași, Timiș și Dolj. S-au purtat discuții privind încheierea unui nou Protocol privind stabilirea remunerațiilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară.În urma negocierilor, s-au stabilit următoarele:

– remunerațiile cuvenite avocaților în activități desfășurate în cadrul asistenței judiciare vor fi mărite cu 141,02%;

– se precizează expres că onorariile prevăzute în Protocol sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor „poate fi efectuată până la dublul limitei minime”, în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestației;

– s-a extins tipologia prestațiilor avocațiale vizate de protocol, fără ca enumerarea acestora să fie exhaustivă;

– s-a precizat expres ca delegația apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea unui avocat ales potrivit art. 91 alin. (4 )din Codul de procedură penală;

– s-a prevăzut acordarea unui onorariu suplimentar, care nu poate fi mai mic de 50%, în caz de deplasare a avocatului în alt județ pentru acordarea asistentei din oficiu sau la penitenciar, care se decontează pe baza unui document justificativ; alte cheltuieli justificate – legate de executarea obligațiilor ce revin avocatului în calitatea sa de avocat desemnat din oficiu, inclusiv cheltuielile de deplasare – se decontează separat, pe baza unui centralizator distinct.

Întrucât Protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justiției, Ministerul Public) și este necesară verificarea acestuia de către procurorul general, semnarea acestuia s-a amânat pentru mâine, 14 februarie 2019, ora 9.00, la sediul Ministerului Justiției.

Președintele UNBR

 

Sursa informației


Update 12 februarie 2019: Ministrul Tudorel Toader a adresat participanților invitația de a discuta miercuri, 13 februarie 2019, la sediul Ministerului Justiției

Ministrul Tudorel Toader a adresat participanților la dezbaterea de la Comisiile pentru buget, finanțe și bănci ale Senatului și Camerei Deputaților din Parlament invitația de a discuta miercuri, 13 februarie 2019, ora 13.00, la sediul Ministerului Justiției.

Totodată, cu adresa nr. 25905,25906/12.02.2019, Ministerul Justiției a comunicat la UNBR, prin fax, disponibilitatea pentru reluarea discuțiilor cu UNBR privind încheierea unui nou Protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, în formulă tripartită, alături de Ministerul Public.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectiva adresă, astfel cum a fost publicată de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/02/reluare_discutii_Protocol_120219.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Ministrul justiției, Tudorel Toader, și-a arătat marți disponibilitatea de a discuta cu avocații pe tema onorariilor din oficiu

Ministrul justiției, Tudorel Toader, și-a arătat marți disponibilitatea de a discuta cu avocații pe tema onorariilor din oficiu, el precizând că le-a cerut să vină cu justificări pentru o reactualizare a acestora, deoarece „orice cheltuială bugetară trebuie justificată”, precizează Agerpres.

„Nu e vorba de plângeri (ale avocaților – n.r.), e vorba despre un memoriu prin care dânșii solicită reactualizarea onorariilor din oficiu. Este o procedură care a fost inițiată în 2017, după știința mea. Eu, la rândul meu, sunt avocat suspendat, îi înțeleg și tot timpul am la mine documentele. Am arătat disponibilitatea. Știți că orice cheltuială bugetară trebuie justificată. I-am rugat să justifice cheltuiala să putem prinde în protocol, să luăm avizele necesare. Am purtat o repetată corespondență, prin care i-am invitat și îi invitam să vină să justifice. Chiar și azi dimineață am revenit cu invitația de a finaliza protocolul. Sper că-l vom finaliza în scurt timp”, a spus ministrul justiției, prezent la Comisia pentru abuzuri din Senat, care, împreună cu cea juridică, discută situația onorariilor avocaților din oficiu, notează Mediafax.


Amendamentul înaintat de UNBR către Comisia Juridică a Senatului pentru asigurarea, în anul 2019, a fondurilor bugetare necesare pentru asistență judiciară

Potrivit unui comunicat, Uniunea Națională a Barourilor din România aduce la cunoștința barourilor și a publicului amendamentul înaintat de UNBR către Comisia Juridică de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României pentru asigurarea în perspectiva anului 2019 a necesarului de credite bugetare pentru remunerarea activității de asistență judiciară sub forma asistenței juridice asigurată prin avocați cu privire la Capitolul 54.01, Titlul XX, Art. 28 – Credite angajament/credite bugetare.

Astfel, prin adresa nr. 35-DCAJ-2018/21.08.2018, având în vedere Centralizatorul sumelor necesare pentru asigurarea plății prestațiilor avocațiale realizate prin serviciile de asistență judiciară ale barourilor, UNBR a comunicat Ministerului Justiției necesitatea includerii în fundamentarea Proiectului de buget pe anul 2019, la Capitolul 54.01 „Alte servicii publice generale” un estimat de credite bugetare, în sumă totală de 49.148.814,16 lei, în raport de preliminatul necesar pe întreg anul 2018, luând în considerare împrejurarea că, în întâlnirea din 20 august 2018 de la Ministerul Justiției la care a participat vicepreședintele UNBR, av. dr. Petruț Ciobanu, domnul ministru a dat asigurări că, personal, se va implica în inițierea și finalizarea până la 31 decembrie 2018 a unui Protocol tripartit (Ministerul Justiției, Ministerul Public, UNBR) cu o remunerație actualizată și adaptată realităților impuse de aplicarea noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală.

Prin adresa nr. 2/100160/23.11.2018, Ministerul Justiției a comunicat UNBR că alocarea bugetară pe anul 2018 la Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” prin Legea nr. 2/2018 a Bugetului de stat, de 37.943.000 lei, a fost insuficientă și pentru plata remunerațiilor preliminate pentru ultimul trimestru al anului 2018, s-a solicitat la a doua rectificare bugetară, suplimentarea cu 12.400.000 lei a creditelor bugetare cu destinația precizată mai sus.

Rezultă că, în total, în 2018, în raport de actualele tarife de remunerare prevăzute de Protocolul încheiat între Ministerul Justiției și UNBR la 6 iunie 2015, a fost necesară o sumă totală de 50.143.000 lei.

Proiectul de buget înaintat Parlamentului prevede o creditare bugetară în sumă de 37.000.000 lei, mai mică cu 23,01% decât anul 2018, pentru care s-a prevăzut o execuție preliminată de 48.056.000 lei.

Având în vedere că, în tot anul 2018, nu a fost transparentă folosirea sumei de 8.073.000 lei, prevăzută în bugetul Ministerului Public ca având destinație pentru plăți făcute în cadrul ajutorului public judiciar și că în proiectul de buget al anului 2019 se prevede numai suma de 1.005.000 lei pentru ajutorul public judiciar, iar necesitatea majorării tarifelor remunerației serviciilor prestate de avocați în cadrul asistenței judiciare este evidentă, s-a întocmit proiectul de amendament înaintat spre însușire de către oricare avocat senator sau avocat deputat.

Cu privire la situațiile ce vizează execuția bugetară a anului 2018, UNBR reduce la cunoștință publică împrejurarea că, pe site-ul UNBR, toate informațiile și corespondența cu Ministerul Justiției și autoritățile implicate în procedura celei de-a doua rectificări bugetare, au fost aduse la cunoștința avocaților și au fost comunicate organelor de conducere ale profesiei, imediat după ultima întâlnire din 20 august 2018 a reprezentanților Ministerului Justiției cu domnul vicepreședinte al UNBR, av. dr. Petruț Ciobanu, coordonatorul Departamentul de asistență judiciară al UNBR, îndreptățit legal să reprezinte UNBR în relațiile privind asistența judiciară.

Apelul Consiliului UNBR din 7-8 decembrie 2018 a subliniat posibilitatea declanșării de către barouri a unui protest național cu care, toată profesia, este solidară.

Sursa informației


Update 11 februarie 2019: UNBR susține protestele barourilor pentru eliminarea disfuncțiilor în cazul asistenței judiciare

Potrivit unui comunicat, Uniunea Națională a Barourilor din România susține protestele inițiate de barouri, față de refuzul Ministerului Justiției de a da curs repetatelor solicitări ale avocaților în ceea ce privește eliminarea disfuncțiilor în cazul asistenței judiciare.

Așa cum s-a precizat și în apelul Comisiei Permanente a UNBR către Guvernul României și Ministerul Justiției, adoptat în ședința din 1 februarie 2019, susținem solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul UNBR privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale de asistență judiciară din oficiu și solicită găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu.

Redăm în continuare respectivul apel, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

APEL

Spre știință

Guvernului României – Doamnei Prim-Ministru Vasilica Viorica DĂNCILĂ

Ministerului Justiției – Domnului Prof. Univ. Dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției

 Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), în ședința din 1.02.2019,

– în exercitarea atribuțiilor legale de organ executiv al Consiliului UNBR, cu activitate permanentă și de legătură cu barourile;

– constatând că în pofida numeroaselor și repetatelor sesizări înaintate de organele profesiei de avocat, persistă disfuncționalitățile serviciului public al justiției în ceea ce privește asigurarea în mod real și efectiv a dreptului la apărare prin asigurarea contraprestațiilor datorate pentru activitățile de asistentă judiciară;

– apreciind că orice parteneriat în sensul celor prevăzute de art. 38 din Legea nr. 51/1995 își găsește fundamentul numai în prezența respectului reciproc;

– cunoscând că față de perpetuarea în timp fără o dorință reală de rezolvare a problemelor sesizate, un număr de barouri din România, prin intermediul unui comunicat, au protestat în legătură cu actuala stare de fapt,

a decis adoptarea prezentului APEL, prin care:

1. Declară că apreciază ca fiind legitime și susține solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România, privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale prestate în cauzele în care asistența judiciară este obligatorie, potrivit legii.

2. Solicită în numele tuturor barourilor membre UNBR, găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor cuvenite avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu, așa cum am solicitat în mod constant și argumentat prin numeroase memorii transmise de UNBR.

3. Asigură că demersurile organelor profesiei de avocat sunt în sensul asigurării unei funcționalități reale a serviciului public al justiției, care însă se poate realiza numai prin respectul reciproc manifestat în legătură cu aprecierea activității tuturor factorilor implicați în actul de justiție.

COMISIA PERMANENTĂ a UNBR

Sursa informației


Apelul Baroului București privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile de asistență judiciară

Potrivit unui comunicat, Consiliul Baroului București a hotărât, la data de 1 februarie 2019, să își reafirme sprijinul și să continue implicarea în demersurile tuturor avocaților din România, în efortul legitim de a obține de la autoritățile publice recunoașterea dreptului avocatului de a fi remunerat echitabil pentru activitățile de asistență juridică în cauzele în care aceasta este obligatorie, potrivit legii.

Astfel, statului îi revine responsabilitatea de a asigura respectarea dreptului la apărare, inclusiv prin remunerarea corectă a avocaților care acordă asistență juridică persoanelor îndreptățite prin lege. Nerespectarea acestei obligații de către Guvernul României și, în mod special, de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, impun profesiei de avocat obligația de a lua atitudine și de a atrage atenția asupra încălcării dreptului la apărare, prin neasigurarea condițiilor de efectuare a asistenței judiciare.

Totodată, avocații din București sunt invitați să inițieze sau să sprijine, în limitele legii, orice acțiune având ca scop atenționarea autorităților și informarea opinei publice despre riscurile nefinanțării activității de asistență judiciară pe care statul s-a obligat să o asigure, prin lege, unor persoane aflate în stări vulnerabile.

Sursa informației


Update 2 februarie 2019: Apelul Comisiei Permanente a UNBR adoptat în ședința din 1 februarie 2019, prin care susține solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul UNBR privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale de asistență judiciară din oficiu și solicită găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu.

Potrivit unui comunicat, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității apelul Comisiei Permanente a UNBR adoptat în ședința din 01.02.2019, prin care susține solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul UNBR privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale de asistență judiciară din oficiu și solicită găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul apel al Comisiei Permanente, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

APEL

 Spre știință

Guvernului României – Doamnei Prim-Ministru Vasilica Viorica DĂNCILĂ

Ministerului Justiției – Domnului Prof. Univ. Dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției

 

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), în ședința din 01.02.2019,

– în exercitarea atribuțiilor legale de organ executiv al Consiliului UNBR, cu activitate permanentă și de legătură cu barourile;

– constatând că ȋn pofida numeroaselor și repetatelor sesizări ȋnaintate de organele profesiei de avocat, persistă disfuncționalitățile serviciului public al justiției ȋn ceea ce privește asigurarea ȋn mod real și efectiv a dreptului la apărare prin asigurarea contraprestațiilor datorate pentru activitățile de asistentă judiciară;

– apreciind că orice parteneriat ȋn sensul celor prevăzute de art. 38 din Legea nr. 51/1995 își găsește fundamentul numai ȋn prezența respectului reciproc;

– cunoscând că față de perpetuarea ȋn timp fără o dorință reală de rezolvare a problemelor sesizate, un număr de barouri din România, prin intermediul unui comunicat, au protestat în legătură cu actuala stare de fapt,

a decis adoptarea prezentului APEL, prin care:

1. Declară că apreciază ca fiind legitime și susține solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România, privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale prestate în cauzele în care asistența judiciară este obligatorie, potrivit legii.

2. Solicită ȋn numele tuturor barourilor, UNBR, găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor cuvenite avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu, așa cum am solicitat ȋn mod constant și argumentat prin numeroase memorii transmise de UNBR[1] .

3. Asigură că demersurile organelor profesiei de avocat sunt ȋn sensul asigurării unei funcționalități reale a serviciului public al justiției, care ȋnsă se poate realiza numai prin respectul reciproc manifestat ȋn legătură cu precierea activității tuturor factorilor implicați ȋn actul de justiție.


[1] Amintim numai o parte dintre acestea:

Adresa nr. 298/21.11.2018 privind solicitarea de susținere a rectificării bugetare și sesizarea altor disfuncționalități la nivelul asigurării condițiilor materiale pentru asistența judiciară;

Adresa nr. 55/13.12.2018, ȋnregistrată la MJ sub nr. 107473/13.12.2018 și la Ministerul Public sub nr. 1653/14.12.2018, prin care am revenit la solicitările repetate de inițiere a unui nou protocol pentru asistența judiciară;

Apelul Consiliului UNBR adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a OG. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției pentru Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” a sumei de 12.400.000 lei;

Adresa nr. 52/12.10.2018 (ȋnregistrată la MJ sub nr. 87-700/12.10.2018) prin care am adus la cunoștință analiza celor prezentate adresa MJ nr. 3/47978/2018/06.09.2018, înregistrată la Uniunea Națională a Barourilor din România la data de 17.09.2018, sub nr. 52-DCAJ-2016, arătându-se situația generată la Baroul Olt ȋn legătură cu ȋntârzierea discuțiilor de modificare a Protocolului nr. 48025/2015;

Memoriul ȋnaintat prin adresa nr. 57/14.07.2017, ȋnregistrată la MJ sub nr. 61836/14.07.2017, la Ministerul Public sub nr. 709/17.07.2017, prin care am argumentat legal, dar și economic, necesitatea modificării Protocolului privind asistența judiciară, formulând propuneri concrete ȋn acest sens.

COMISIA PERMANENTĂ a UNBR
Președinte dr. Gheorghe Florea

Sursa informației


Update 1 februarie 2019: Comunicatul unor barouri membre UNBR, adresat instituțiilor statului, în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală

Potrivit unui comunicat din data de 31 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității comunicatul unor barouri membre UNBR, adresat instituțiilor statului, în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivului comunicat, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/02/COMUNICAT-BAROU.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 31 ianuarie 2019: UNBR. Fundamentărilor economice privind cererea de renegociere a remunerațiilor prevăzute în Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală

Potrivit unui comunicat din data de 31 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității solicitările fundamentărilor economice privind cererea de renegociere a remunerațiilor prevăzute în Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, astfel cum acestea au fost comunicate încă de la data de 14 iulie 2017, cu adresa UNBR nr. 57-DCAJ-2016 către Ministerul Justiției (înregistrată la MJ la nr. 61836/14.07.2017) și către Ministerul Public (înregistrată la MP la nr. 709/14.07.2017).

În acest context, față de informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora justificarea refuzului Ministerului Justiției de a renegocia Protocolul constă în faptul că UNBR nu ar fi fundamentat economic propunerile, Uniunea Națională a Barourilor din România reamintește faptul că acestea au fost recomunicate la data de 12 octombrie 2018 cu adresa UNBR nr. 52-DCAJ-2016 către Ministerul Justiției (înregistrată la MJ la nr. 87721/12.10.2018).

De asemenea, toate aceste informații sunt accesibile pe site-ul www.unbr.ro și au fost comunicate de Departamentul de Coordonare a Asistenței Judiciare al UNBR tuturor barourilor.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivelor adrese, astfel cum au fost publicate de către UNBR:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa UNBR nr. 57 – DCAJ – 2016, înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 61836/14.07.2017

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/01/MJ.pdf” height=”800px”]

Adresa UNBR nr. 57 – DCAJ – 2016, înregistrată la Ministerul Public sub nr. 709/14.07.2017

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/01/MP.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 25 ianuarie 2019: Adresele de revenire pentru inițierea și realizarea unui nou Protocol încheiat între Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Ministerul Justiției și Ministerul Public, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată

Potrivit unui comunicat, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresele de revenire pentru inițierea și realizarea unui nou Protocol încheiat între Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Ministerul Justiției și Ministerul Public, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată.

Vezi și Baroul București. Consiliul Baroului Cluj – propuneri de modificare a legislației profesiei de avocat

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivelor adrese, astfel cum au fost publicate de către UNBR:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa UNBR nr. 3 – DCAJ – 16.01.2019, înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 4520/17.01.2019 și la Ministerul Public sub nr. 69/17.01.2019

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/01/3-DCAJ.pdf” height=”800px”]

Adresa UNBR nr. 55 – DCAJ – 16.01.2018, înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 4521/17.01.2019 și la Ministerul Public sub nr. 68/17.01.2019

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/01/55-DCAJ.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 14 decembrie 2018: UNBR. Comunicări adresate Ministerului Justiției și Ministerului Public, prin care se solicită sprijinul în vederea realizării unui nou Protocol, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată

Potrivit unui comunicat din data de 14 decembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității comunicările adresate Ministerului Justiției și Ministerului Public, prin care se solicită sprijinul în vederea realizării unui nou Protocol, conform art. 84 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul respectivelor adrese, astfel cum au fost publicate de către UNBR:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa nr. 55 – DCAJ – 2018 din 13 decembrie 2018, transmisă și înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 107473/14.12.2018

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/12/Mj.pdf” height=”800px”]

Adresa nr. 55 – DCAJ – 2018 din 13 decembrie 2018, transmisă și înregistrată la Ministerului Public sub nr. 1653/14.12.2018

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/12/Mp.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 13 decembrie 2018: Apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public, pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției pentru Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale”

Potrivit unui comunicat din data de 13 decembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public, pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției – pentru Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” – a sumei de 12.400.000 lei.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul apel al Consiliului, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL UNBR – BUCUREȘTI – 7-8 decembrie 2018

 

 APELUL CONSILIULUI UNBR

 

adresat Ministerului Justiției și Ministerului Public pentru asigurarea plăților restante înregistrate la onorariile pentru asistența judiciară acordată după intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, privind rectificarea bugetară și alocarea în conturile Ministerului Justiției pentru Cap. 54.01 ,,Alte servicii publice generale” a sumei de 12.400.000 lei

 

Având în vedere :

– dispozițiile art. 83 din Legea nr. 51/1995, în vederea desfășurării în bune condiții a activității de acordare a asistenței judiciare,

– dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 51/1995, republicată plata onorariilor prevăzute la alin. (1) se face în termen de 45 de zile de la data depunerii deconturilor de către barouri la organul judiciar competent. Pentru întârzierea la plată a onorariilor se calculează și se plătesc dobânzi/penalități la nivelul prevăzut de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la bugetul de stat. Plata dobânzilor/penalităților se face la cererea barourilor.

 APEL:

1. CONSILIUL UNBR solicită Ministerului Justiției și Ministerului Public să ia măsurile necesare pentru deblocarea la timp a sumelor cuvenite pentru achitarea restanțelor înregistrate la plata onorariilor pentru asistența judiciară acordată.

2. CONSILIUL UNBR solicită Ministerului Justiției și Ministerului Public să se urmărească respectarea deplină a dispozițiile legale care consacră dreptul avocaților de a beneficia de remunerația corespunzătoare pentru acordarea asistenței judiciare, în raport de împrejurarea că asigurarea resurselor bănești necesare s-a realizat prin intrarea în vigoare a O.G. nr. 101/2018, iar neîndeplinirea obligațiilor impuse de lege pentru remunerarea prestațiilor avocațiale deja efectuate produce consecințe ce vizează și atrag responsabilitatea Statului, potrivit Legii nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. 

3. Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, întrunit în ședința din 8 decembrie 2018, a decis să sprijine barourile care au anunțat în Ședința consiliului ca au decis data la care inițiază proteste publice, în cazul în care întârzierea înregistrată la plata remunerațiilor cuvenite avocaților se prelungește nejustificat.

 

Adoptat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România,

azi, 8 decembrie 2018, la București

 

Sursa informației


Update 6 decembrie 2018: Situația onorariilor pentru oficii – suplimentarea fondurilor alocate pentru plata serviciilor avocațiale prestate prin intermediul Serviciului de Asistență Judiciară

Potrivit unui comunicat din data de 6 decembrie 2018, Baroul București dat publicității detalii în ceea ce privește situația plății onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare.

Astfel, Consiliul Baroului București a luat act de adresa nr. 2/98759/23.11.2018, prin care Ministerul Justiției a adus la cunoștință faptul că s-au suplimentat fondurile alocate pentru plata serviciilor avocațiale, prestate prin intermediul Serviciului de Asistență Judiciară, ordonanța de rectificare bugetară fiind deja aprobată.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresă Baroul București

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/12/adresa-baroul.pdf” height=”800px”]

Adresă răspuns Ministerul Justiției

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/12/adresa-rasp.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 28 noiembrie 2018: Situația onorariilor pentru oficii – corespondența purtată de Uniunea Națională a Barourilor din România, prin DCAJ, cu Ministerul Justiției

Potrivit unui comunicat din data de 28 noiembrie 2018, Baroul București informează avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară cu privire la corespondența purtată de Uniunea Națională a Barourilor din România, prin DCAJ, cu Ministerul Justiției, privind solicitarea de informații de interes public referitoare la sumele aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2018, în Capitolul aferent remunerației serviciilor de asistență judiciară și situația actuală a disponibilului existent în cont.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Adresa Uniunii Naționale a Barourilor din România

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/11/adresa-1.pdf” height=”800px”]

Răspunsul Ministerului Justiției

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/11/raspuns.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 23 noiembrie 2018: Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România și Răspunsul Ministerului Justiției privind plata onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare a persoanelor defavorizate și persoanelor vulnerabile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar

Potrivit unui comunicat din data de 23 noiembrie 2018, pe site-ul oficial al Ministerului Justiției (www.just.ro) au fost date publicității memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România și răspunsul Ministerului Justiției privind plata onorariilor datorate avocaților pentru serviciile profesionale prestate în vederea asigurării asistenței judiciare a persoanelor defavorizate și persoanelor vulnerabile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul documentelor respective, astfel cum au fost publicate de către Ministerul Justiției:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/11/Memoriu-UNBR.pdf” height=”800px”]

Răspunsul Ministerului Justiției

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/11/Rapuns-MJ-UINBR.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 20 noiembrie 2018: UNBR. Restanțele înregistrate la plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară

Potrivit unui anunț, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresa nr. 47-DCAJ din 20 noiembrie 2018, prin care Departamentul de Coordonare a Asistenței Judiciare din cadrul UNBR a rugat decanii barourilor să comunice UNBR dacă există restanțe înregistrate la plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară, perioada întârzierii și suma restantă, având în vedere dispozițiile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, în partea privitoare la organizarea legală a asistenței judiciare.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul adresei nr. 47-DCAJ din 20 noiembrie 2018, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/52-DCAJ-ADRESA_BAROURI.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 18 octombrie 2018: Scrisoarea adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției în materia Protocolului nr. 48025/2015 privind asistența judiciară împreună cu adresa de revenire transmisă tuturor decanilor barourilor, prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției nr. 3/47978/2018/06.09.2018

Potrivit unui comunicat din data de 18 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității scrisoarea nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției (înregistrată la Ministerul Justiției la nr. 87721/12.10.2018) în materia Protocolului nr. 48025/2015 privind asistența judiciară și adresa de revenire nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, transmisă tuturor decanilor barourilor prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției nr. 3/47978/2018/06.09.2018.

Vezi și Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților

Pentru mai multe detalii, puteți consulta mai jos:

(Pentru a vedea documentele, vă rugăm dați refresh)

Scrisoarea nr. 52-DCAJ-2016 din 12 octombrie 2018, adresată de Comisia Permanentă a UNBR ministrului justiției

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/52-DCAJ-2016_Adresa_Raspuns_UNBR_12_10_2018.pdf” height=”800px”]

Adresa de revenire transmisă tuturor decanilor barourilor prin care s-a solicitat a se comunica la UNBR punct de vedere cu referire la adresa Ministerului Justiției

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/52-DCAJ-ADRESA_BAROURI.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 3 octombrie 2018: Baroul București. Răspunsul Ministerului Justiției privind proiectul Protocolului SAJ

Potrivit unui comunicat, Baroul București informează avocații privind răspunsul Ministerului Justiției comunicat prin adresa nr. 3/47978/2018/06.09.2018, referitor la proiectul Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare răspunsul Ministerului Justiției privind proiect Protocol SAJ, astfel cum a fost publicat de către Baroul București:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/raspunsul-ministerului-justitiei-privind-proiect-protocol-saj-1.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Ministerul Justiției. Comunicarea către instanțele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară

Potrivit unui comunicat din data de 1 februarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității adresa de răspuns a Ministerului Justiției nr. 6/93102/104539/25.01.2018 prin care informează că s-a dat curs solicitării UNBR privind comunicarea către instanțele de judecată, prin intermediul Curților de Apel în circumscripția cărora funcționează, atât a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, cât și a Hotărârii nr. 180/2016 a UNBR prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de asistență judiciară.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul adresei de răspuns a Ministerului Justiției, astfel cum a fost publicată de către UNBR:

 

MINISTERUL JUSTIȚIEI
Nr. 6/93102/104539/25.01.2018
Înregistrare la UNBR: 57-DCAJ-2016/30.01.2018Către: Domnul Av. Dr. Petruț Ciobanu

Vicepreședinte Coordonator DCAJ – UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA – Str. Splaiul Independenței nr. 5, Sector 5, BucureștiStimate Domnule Vicepreședinte,Având în vedere discuțiile avute în data de 4 decembrie 2017 la sediul Ministerului Justiției cu dl. Secretar de Stat Nicolae Liviu Popa, precum și adresa înregistrată sub nr. 10453912017, vă aducem la cunoștință faptul că am dat curs solicitării dumneavoastră privind comunicarea către instanțele de judecată, prin intermediul Curților de Apel în circumscripția cărora funcționează, atât a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, cât și a Hotărârii nr. 180/2016 a UNBR prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de asistență judiciară.Pentru aspectele solicitate de dumneavoastră cu privire la reluarea procedurilor de completare a protocolului existent, prin introducerea Ministerului Public ca parte, urmează să facem o analiză a cadrului legislativ la nivelul Ministerului Justiției, iar rezultatul acestei analize să va fie adus la cunoștință.

Față de cele de mai sus, vă transmitem adresa înaintată Curților de Apel (fără anexe), asigurându-vă, încă odată, de preocuparea permanentă manifestată de Ministerul Justiției în legătură cu modul de acordare a asistenței judiciare din oficiu, ca parte componentă a garantării dreptului la apărare a persoanelor aflate în situații dificile.

Cu stimă,

Prof. univ. dr. Tudorel Toader
Ministrul Justiției

Sursa informației

[UPDATE: Încetarea protestului declanșat de către barouri la data de 31 ianuarie 2019] Ministerul Justiției. Comunicarea către instanțele de judecată a Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară was last modified: februarie 15th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: