[UPDATE: Reuniunea platformei de cooperare a societății civile] Ministerul Justiției. Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri, prevăzută de Strategia Naţională Anticorupţie

13 Dec 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 105

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 30 de zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 13 decembrie 2017: Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a societății civile privind cooperarea în domeniul anticorupției

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în cadrul întâlniri din data de 12 decembrie 2017, din cadrul celei de-a treia reuniuni a platformei de cooperare a societății civile, prevăzută de SNA 2016-2020, s-a arătat faptul că reuniunile periodice organizate la nivelul acestei platforme reprezintă o oportunitate pentru Ministerul Justiției de a consulta partenerii din cadrul organizațiilor neguvernamentale cu privire la proiectele aflate în derulare, dar și un mecanism viabil de implicare a societății civile în agenda anticorupție.

Participanții la această întâlnire au prezentat proiectele pe care le derulează în materia luptei împotriva corupției, care urmăresc diverse aspecte, cum ar fi: educația anticorupție, analize și studii care vizează transparența și modul de cheltuire a banilor publici, finanțarea partidelor politice, unele proiecte fiind desfășurate concomitent în mai multe țări.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost analizată și aprobată propunerea referitoare la aderarea la platforma de cooperare a societății civile a organizației neguvernamentale Syene – Centrul pentru Educație.

Reamintim că potrivit unui alt comunicat, în data de 11 decembrie 2017, Ministerul Justiției remarca demersurile înregistrate la nivelul entităților componente ale sistemului judiciar în scopul implementării măsurilor din Strategie, și a evidențiat totodată necesitatea finalizării planului de integritate pentru întreg sistemul judiciar.

De asemene, s-a subliniat „potențialul SNA 2016-2020 de a deveni o politică eficace de prevenire a corupției dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător și monitorizată pe teren”, putând deveni un instrument intern de monitorizare eficientă a implementării măsurilor anticorupție, inclusiv prin asumarea recomandărilor internaționale.

Spring Black Friday pe UJmag.ro

În cadrul reuniunii a fost analizat și aprobat raportul de evaluare întocmit ca urmare a desfășurării misiunii tematice de evaluare care a avut loc în data de 5 octombrie 2017 la Avocatul Poporului. Raportul adoptat urmează să fie publicat, în perioada următoare, pe pagina de internet a Avocatului Poporului și pe site-ul oficial (www.sna.just.ro).

Totodată, au fost prezentate două documente necesare atingerii Obiectivului general nr. 2 din SNA „Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor de manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrative”, elaborate de MJ în parteneriat cu alte instituții ale administrației centrale și cu autorități independente, respectiv proiectul Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și proiectul Metodologiei de evaluare ex-post a incidentelor de integritate.

Sursa informației


Ministerul Justiției. Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție

Potrivit unui comunicat la Ministerului Justiției, în data de 12 decembrie 2017, Ministerul Justiției a organizat cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020.

În cadrul reuniunii s-a subliniat importanța îndeplinirii obligațiilor strategice de către toți factorii implicați, în contextul în care îndeplinirea obligațiilor SNA reprezintă o responsabilitate asumată atât nivel intern, cât și extern.

Astfel, ultimul raport al Comisiei Europene publicat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a recunoscut „potențialul SNA 2016-2020 de a deveni o politică eficace de prevenire a corupției dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător și monitorizată pe teren”, așadar potențialul de instrument intern de monitorizare eficientă a implementării măsurilor anticorupție, inclusiv prin asumarea recomandărilor internaționale.

👍Vezi și: Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției

S-a remarcat, totodată, importanța reuniunilor periodice ale acestei platforme din perspectiva consultărilor dintre Ministerul Justiției și partenerii din cadrul mediului de afaceri cu privire la proiectele aflate în derulare, subliniind importanța experienței bogate și a bunelor practici ale companiilor cu capital privat în ceea ce privește promovarea integrității, fapt care poate constitui o premisă solidă pentru consolidarea și îmbunătățirea practicilor din sectorul întreprinderilor publice.

De asemenea, în cadrul acestei reuniuni, participanții, reprezentanți din administrația publică centrală care tutelează întreprinderi publice, companii cu capital privat, structuri asociative ale mediului de afaceri, au împărtășit proiectele și activitățile pe care le desfășoară în zona de prevenire a corupției, dar și dificultățile cu care se confruntă pe fondul modificărilor legislative ce au impact asupra mediului privat.


Sursa foto: Ministerul Justiției

Cu aceeași ocazie a fost prezentat participanților la reuniune proiectul Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și proiectul Metodologiei de evaluare ex-post a incidentelor de integritate, necesare atingerii Obiectivului general nr. 2 din SNA „Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrative”, elaborate de către cele două Grupuri de lucru inter-instituționale constituite în acest scop la nivelul Ministerului Justiției.

Sursa informației

[UPDATE: Reuniunea platformei de cooperare a societății civile] Ministerul Justiției. Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție was last modified: decembrie 13th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter