[UPDATE: Concluziile Forumului] Ministerul Justiției. Cea de-a II-a ediție a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției (23-24 noiembrie 2017)

28 nov. 2017
Vizualizari: 1291
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 28 noiembrie 2017: Concluziile Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției

Potrivit unui comunicat din data de 27 noiembrie 2017, Ministerul Justiției a făcut publice concluziile Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției.

Vezi și Participarea conducerii UNEJ la lucrările Forumului România-Republica Moldova în domeniul justiției, ediția a II-a

Astfel, în data de 24 noiembrie 2017, s-au încheiat lucrările Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției.

În prima parte a celei de-a doua zile a Forumului, au avut loc reuniuni bilaterale între instituțiile și autoritățile române și moldave, în cadrul cărora s-au purtat discuții aplicate privind evaluarea activităților comune realizate în cursul anului 2017, precum și propunerile de colaborare pentru anul 2018.

👍Vezi și PÎCCJ. Protocol de colaborare în domeniul probațiunii între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din Republica Moldova

În a doua parte a zilei, participanții la Forum s-au reunit în cadrul sesiunii finale, pentru prezentarea concluziilor. Astfel, au fost evaluate și apreciate rezultatele acțiunilor bilaterale îndeplinite în anul 2017.

Cu acordul participanților de a valorifica și eficientiza în viitor dialogul bilateral, a fost întocmită o Declarație comună, căreia, cei doi miniștri ai justiției, i-au dat citire la finalul lucrărilor.

De asemenea, s-a agreat continuarea organizării anuale a Forumului în domeniul justiției, alternativ în cele două țări, ediția a treia a Forumului urmând să aibă loc, în toamna anului 2018, în Republica Moldova.

Vezi și Participarea reprezentanților CSM la Forumul România – Republica Moldova în domeniul justiției

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare declarația comună a domnului prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției din România și a domnului Vladimir CEBOTARI, ministrul justiției din Republica Moldova, astfel cum a fost publicată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției:

 


MINISTERUL JUSTIȚIEI AL REPUBLICII MOLDOVA

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

A doua ediție a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției

23 – 24 noiembrie 2017

 

Declarație comună a domnului prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției din România și a domnului Vladimir CEBOTARI, ministrul justiției din Republica Moldova

Noi, miniștrii justiției din România și Republica Moldova,

Luând act de discuțiile fructuoase din cele două zile ale Forumului,

Ținând cont de concluziile discuțiilor bilaterale între instituțiile și autoritățile ambelor părți prezente la Forum,

Convinși de utilitatea dialogului bilateral consolidat,

Apreciind valoarea acțiunilor care au fost deja îndeplinite de către părți, dintre care am putea exemplifica:

  • Semnarea protocoalelor de colaborare în domeniul probațiunii și în domeniul medierii;
  • Stabilirea contactelor directe la nivel înalt și tehnic;
  • Măsurile comune promovate pentru formare profesională;
  • Expertiza oferită de partea româna în domeniul elaborării și avizării actelor normative, al cooperării judiciare internaționale, precum și al afacerilor europene;
  • Acțiunile bilaterale în scopul eficientizării activității procurorilor;
  • Implementarea acordurilor bilaterale existente.

Bazându-ne pe acordul nostru de a valorifica și eficientiza și pe viitor dialogul bilateral,

Stabilim următoarele:

  • Continuarea organizării anuale a Forumului, alternativ, în România și în Republica Moldova;
  • Extinderea cooperării în domeniului medierii prin includerea în formatul Forumului a Consiliului de Mediere din România;
  • Continuarea implementării Planului de Acțiuni comun al celor două ministere ale justiției, inclusiv activități relative următoarelor domenii: funcționarea sistemelor IT, statistica judiciară, dosarul electronic, drepturile omului – cu accent pe tematica discriminării, oferirea expertizei de către partea română la simplificarea procedurii penale în Republica Moldova;
  • Continuarea colaborării dintre reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție din România și ai Curții Supreme din Republica Moldova, în temeiul Protocolului existent;
  • Colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii din România, pe de o parte și Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, pe de altă parte, va continua prin oferirea de expertiză în următoarele domenii: consolidarea capacității instituționale, formarea judecătorilor și procurorilor, precum și a personalului auxiliar, implementarea unui program de educație juridică în școli, schimb de bune practici;
  • La nivelul parchetelor, analizarea, semnarea și implementarea noului program Mihail Kogălniceanu de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din Romania și Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru perioada 2018-2020 în domeniul formării profesionale;
  • În domeniul probațiunii, implementarea Protocolului de colaborare între cele două autorități, semnat cu ocazia acestei ediții a Forumului;
  • Administrația Națională a Penitenciarelor din România și Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Republica Moldova vor consolida cooperarea în domenii ca: securitatea și protecția informațiilor, măsurile de acces la informație pentru deținuți și sistemul de evidență a deținuților;
  • La nivelul uniunilor reprezentative ale profesiilor liberale, colaborarea va continua și se va consolida, inclusiv prin semnarea de noi protocoale de cooperare;
  • În domeniul cetățeniei va fi semnat, până la 31 decembrie 2017, un acord de cooperare între Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România și Agenția Servicii Publice din Republica Moldova.

Palatul Parlamentului,

București

24 noiembrie 2017

Sursa informației


Update 27 noiembrie 2017: A doua zi a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției

Potrivit unui comunicat din data de 24 noiembrie 2017, la sediul Ministerului Justiției au avut loc discuții bilaterale între domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției din România și domnul Vladimir CEBOTARI, ministrul justiției din Republica Moldova.

Totodată, în cadrul discuțiilor au participat doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției din România și domnul Nicolae EȘANU, secretar de stat, Ministerul Justiției din Republica Moldova, precum și reprezentanți la nivel tehnic din ambele ministere.

Întâlnirea a prilejuit o evaluare a stadiului măsurilor prevăzute în Planul comun de acțiuni pentru perioada 2016-2018, constatându-se că activitățile prevăzute au fost îndeplinite în marea lor majoritate.

Vezi și Consiliul de Mediere din România și cel din Republica Moldova intră într-o nouă etapă de parteneriat

Totodată, au fost abordate teme care vor face obiectul unor noi activități comune în anul 2018, respectiv: funcționarea sistemelor IT, statistica judiciară, dosarul electronic, drepturile omului – cu accent pe tematica discriminării.

Cei doi miniștri au reiterat disponibilitatea pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniul justiției.

Sursa informației


Update 24 noiembrie 2017: Lucrările primei zile a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în data de 23 noiembrie 2017, a debutat Forumul România – Republica Moldova în domeniul justiției.

Evenimentul a fost deschis de domnii prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției din România și Vladimir CEBOTARI, Ministrul Justiției din Republica Moldova, care au subliniat, în intervențiile lor, buna colaborare între sistemele judiciare din cele două state, mesaj reiterat pe parcursul zilei de toți intervenienții.

De asemenea, cei doi miniștri au semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din Republica Moldova în domeniul probațiunii, ca o dovadă imediată a bunei cooperări bilaterale.

 

 

Discuțiile au fost structurate pe patru paneluri. Tema centrală a primului panel, moderat de cei doi miniștri, a fost optimizarea funcționării sistemului judiciar. Președinții celor două Consilii Superioare ale Magistraturii și președintele Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova au evidențiat provocările cu care se confruntă ambele sisteme judiciare, precum și modelele de bună practica identificate in fiecare țară. De asemenea, reprezentanții la nivel înalt ai Înaltei Curți de Casație din România și ai Curții Supreme din Republica Moldova au relevat rolul decisiv al acestor instanțe în buna funcționare a justiției și a statului de drept.

Al doilea panel a fost dedicat discuțiilor privind rolul și locul procurorului în structura sistemului judiciar. Cei doi procurori generali au evidențiat buna colaborare a structurilor de parchet din cele două state. De asemenea, au prezentat progresele înregistrate în procesul de reformă și dezvoltare a sistemelor din România și Republica Moldova.

În cadrul celui de-al treilea panel au fost prezentate experiențele parchetelor specializate în lupta împotriva corupției și a criminalității organizate. Un interes special a fost suscitat de propunerile de modificare a cadrului normativ privind confiscarea și recuperarea prejudiciului rezultat din săvârșirea de infracțiuni.

Ultimul panel a reunit reprezentanții profesiilor liberale din România și Republica Moldova, care au subliniat importanta majoră a activității notarilor, avocaților, executorilor judecătorești în buna funcționare a sistemelor judiciare.

A doua zi a Forumului va fi dedicată discuțiilor bilaterale între reprezentanții instituțiilor prezente. Concluziile dezbaterilor vor fi prezentate de cei doi miniștri, în a doua parte a zilei de 24 noiembrie 2017.

 


Ministerul Justiției. Cea de-a II-a ediție a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției (23-24 noiembrie 2017)

Potrivit unui comunicat din data de 22 noiembrie 2017, în contextul colaborării bilaterale între România și Republica Moldova, Ministerul Justiției anunță organizarea, la București, a celei de-a II-a ediții a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției.

Astfel, evenimentul va avea loc, în perioada 23-24 noiembrie 2017, la București – Palatul Parlamentului, Sala Drepturile Omului (Intrarea C1).

Cea de-a II-a ediție a Forumului în domeniul justiției marchează cooperarea consolidată dintre sistemele judiciare ale celor două țări și voința de a continua dialogul bilateral, prima ediție a Forumului având loc în noiembrie 2016, la Chișinău.

În cadrul reuniunii vor participa reprezentanți la nivel înalt ai: Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate, Direcției Naționale de Probațiune, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Uniunii Naționale a Barourilor din România, Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România și ai instituțiilor omoloage din Republica Moldova.

Prima zi a evenimentului este dedicată discuțiilor în plen, pe teme de interes pentru ambele părți: optimizarea funcționării sistemului judiciar, rolul și locul procurorului în arhitectura sistemului judiciar, prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate, rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției.

Prima parte a zilei de 24 noiembrie va fi dedicată discuțiilor bilaterale între reprezentanții instituțiilor participante, urmând ca, în a doua parte a zilei, să fie prezentate concluziile Forumului și perspectivele de cooperare pentru anul viitor.

Forumul face parte din acțiunile prin care România acordă susținere în cadrul procesului de reformă a justiției și sprijină parcursul european al Republicii Moldova, împărtășind din experiența sa pre și post aderare la Uniunea Europeană.

Pentru mai multe detalii, redăm mai jos agenda lucrărilor ce se vor desfășura în cadrul celei de-a II-a ediții a Forumului în domeniul justiției, astfel cum a fost publicată de către Ministerul Justiției:

23 noiembrie 2017

08.30-09.00 – Înregistrarea participanților

9.00 – 10.00

Scopul și obiectivele Forumului România-Republica Moldova în domeniul justiției

Scurt bilanț al acțiunilor întreprinse în 2017

 

Presa va fi prezentă în sală

09.00-09.20 – Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției din România

09.20-09.40 – Vladimir CEBOTARI – Ministrul Justiției din Republica Moldova

09.50-10.00 – Semnarea Protocolului de colaborare între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din Republica Moldova în domeniul probațiunii

10.00-10.20 Declarație de presă a celor doi miniștri ai justiției

10.20 – 11.45

Panel I – Optimizarea funcționării sistemului judiciar: accesul în profesia de magistrat, redimensionarea volumului de activitate, regândirea hărții judiciare, cooperarea dintre MJ, CSM și ICCJ

Moderatori: Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției din România

                           Vladimir CEBOTARI – Ministrul Justiției din Republica Moldova

 

Vorbitori:

10.20-10.35 – Mariana GHENA, Președinte, Consiliul Superior al Magistraturii din România

10.35-10.50 – Victor MICU, Președinte, Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova

10.50-11.05 – Mircea ROȘIORU, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor

11.05-11.20 – Cristina TARCEA, Președinte, Înalta Curte de Casație și Justiție din România

11.20-11.35 – Tatiana VIERU, Vice – Președinte, Curtea Suprema de Justiție din Republica Moldova

11.35-11.45 – Discuții; Concluzii.

11.45 – 12.30

Panel II – Rolul și locul procurorului în arhitectura sistemului judiciar

Moderatori: Vladimir CEBOTARI, Ministrul Justiției din Republica Moldova

                           Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Ministrul Justiției din România

 

Vorbitori:

11.45-12.00 – Augustin LAZĂR, Procurorul general al României

12.00-12.15 – Eduard HARUNJEN, Procurorul general al Republicii Moldova

12.15-12.30 – Discuții; Concluzii.

14.00 – 15.30

Panel III – Prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate în perspectivă europeană

Moderator: Augustin LAZĂR, Procurorul general al României

 

Vorbitori:

14.00-14.15 – Marieta SAFTA, secretar de stat, Ministerul Justiției din România

14.15-14.30 – Laura – Codruța KOVESI, Procuror șef, Direcția Națională Anticorupție

14.30-14.45 – Viorel MORARI, Procurorul Anticorupție din Republica Moldova

14.45-15.00 – Daniel HORODNICEANU, Procuror șef, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

15.00-15.15 – Valeriu BODEAN, Procuror șef adjunct, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale

15.15-15.30 – Discuții. Concluzii.

15.45-17.45

Panel IV – Rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției

Moderator: Nicolae EȘANU, Secretar de Stat, Ministerul Justiției din republica Moldova

 

Vorbitori:

15.45-16.00 – Gheorghe FLOREA, Președinte Uniunea Națională a Barourilor din România

16.00-16.15 – Emanoil PLOȘNIȚĂ, Președinte, Uniunea Avocaților din Republica Moldova

16.15-16.30 – Ion MARIN, Prim-vicepreședinte, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România

16.30-16.45 – Tatiana UNGUREANU, membru al Consiliului, Camera Notarială din Republica Moldova

16.45-17.00 – Marius Iacob MORARI, Președinte, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești

17.00-17.15 – Roman TĂLMACI, Președinte, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești

17.15-17.30 – Andrei BĂLAN, Președintele Consiliului de Mediere

17.30-17.45 – Discuții; Concluzii.

 

4 noiembrie 2017

10.00-12.15

Discuții bilaterale la sediul fiecărei instituții

Semnarea protocoalelor/acordurilor de cooperare

 

MJ – la sediul Ministerului Justiției
CSM+CSP – la sediul CSM
ICCJ – la sediul ICCJ
PICCJ – la sediul PICCJ
DNA – la sediul PICCJ
DIICOT – la sediul DIICOT
ANP – la sediul ANP
DNP – la sediul DNP
ANC – la sediul ANC
UNBR – la sediul UNBR
UNEJ – la sediul UNEJ
UNNPR – la sediul UNNPR

14.00-15.00

Concluziile Forumului

Perspective de cooperare pentru 2018

 

Cu participarea presei

14.00-14.15 – Tudorel TOADER, ministrul justiției din România

14.15-14.30 – Vladimir Cebotari, ministrul justiției din Republica Moldova

14.30-15.00 – Discuții și concluzii

[UPDATE: Concluziile Forumului] Ministerul Justiției. Cea de-a II-a ediție a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției (23-24 noiembrie 2017) was last modified: decembrie 1st, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: