Ministerul Justiției. Avizul urgent al Comisiei de la Veneția privind Legile Justiției

21 nov. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 56

Comisia de la Veneția a publicat Avizul urgent (versiunea preliminară) privind Legile Justiției: Legea privind statutul CSM, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, din data de 18 noiembrie 2022.

Ministerul Justiției salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneția, la solicitarea autorităților române, în urma consultărilor efectuate de experții Comisiei cu Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asociații profesionale ale magistraților, societatea civilă, organizații internaționale și diplomatice cu sediul la București, în luna noiembrie a acestui an.

Raportul Comisiei de la Veneția apreciază la modul general faptul că Legile Justiției sunt orientate „în direcția corectă”, deși au fost adoptate în procedură de urgență, confirmând astfel, implicit, faptul că, în adoptarea acestora, s-a ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei.

Avizul cuprinde aproximativ 21 de remarci, considerații sau aprecieri pozitive, astfel:

− Procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt este transparentă, echilibrată și democratică;

− Promovarea în posturile de conducere la instanțe și parchete este în linie cu standardele europene;

− Libertatea de exprimare a magistraților este respectată;

− În selecția procurorilor DNA, nu există interferențe politice, DNA își păstrează autonomia și independența, fapt salutat în mod deosebit în opinie;

− Infirmarea soluțiilor procurorilor de către Procurorul General se face în scris și motivat, fapt apreciat pozitiv;

− Legile au parcurs un solid proces de consultare publică;

− Procedura de urgență a Parlamentului a fost democratică, transparentă și toate grupurile parlamentare și instituțiile interesate s-au putut exprima democratic;

− Lupta împotriva corupției nu este afectată de prevederile legale.

− Poziția Ministerului Justiției în sistemul judiciar este corect stabilită și limitată la aspecte administrative și manageriale.

În același timp, opinia formulează un număr de 4 recomandări.

Pentru declarația ministrului Justiției privind avizul Comisiei, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Eficientizarea cooperării judiciare internaționale

 

Ministerul Justiției. Avizul urgent al Comisiei de la Veneția privind Legile Justiției was last modified: noiembrie 21st, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.